用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只得15分可以咁做嗎?
go

只得15分可以咁做嗎? [複製鏈接]

小兒13-14入讀小一,下星期一便要遞交自行表格
我住址48網
心儀灣仔軒小,除了因他升中漲得好,都有因為它暫仍是半日制
若自行交了表
本身48網學校講明不面試第一二輪填表不把該校填在第一位置的學生
若我在自行及第一輪甲部都填軒小,到時派吾到,那麼叩門會否增加我的誠意分
有無過來人曾經甘做/有無人可比下意見
吾該O西大家
煩惱的媽媽上
   0    0    0    0

15分只可陪跑,等大抽獎,等扣門!無嘢可做!大部份官立/津貼學校第一、二輪都不設面試,扣門位是留班位(每班1-2個)及在第一、二輪沒有登記所淨的的學位。

回復 bcys 的帖子

bcys 吾該O西你先~

軒小第一輪得15分機會很微

回復 hei0327 的帖子

hei0327 明白
我係O念住叩門有幫助
但如先前有家長所言,佢放出來Gei位甘少,真係牙煙

可以試, 我個仔兩年前學位無咁多人爭, 他都有兩位同學扣門入到 (當然之前選了軒小), 我是派入的(灣仔校網)

hei0327吾該o西你呀
我明天要交表了...

回覆:只得15分可以咁做嗎?

呢個肯定係博嘅做法,至於博唔博,真係因人而異!我自己黎講,我會博,因為我心怡直資。我個人認為如果一心打算官津,我會保守d,要明白就算全填同一間學校理論上係冇必入嘅

盈日  seamama 吾該o西,
我o念我知點做
我係怕直資未必收阿囝~~  發表於 12-9-23 11:30

Agree with seamama, if you prefer DSS more and you are quite confident that  you can get a place in DSS, you can '博一博'. I'm not sure how much help can be done during 扣門 if you were rejected in their first round by that school. I think there would be only one or two place left in each school during 扣門 and most of these would be hunted by those 'related to the school' like those who have brother/parents graduated from the school.  On the other hand,I do observe some kids studying in 'second line' school first and attempt these 'famous' schools (including DSS) in P2,3 or 4. Most kids studying in 'famous' schools are better off. Quite a no. of them change to international school and even go aboard in primary school in P2 - 4. This will release more places than those in  P1 admission 扣門 's time. Actually, I don't have any experience in 扣門. Just want to give more hopes for parents. At the end of the day, if the kids are really good, they will get a place in your 心儀 school sooner or later. Of course, parents need a lot of work for that. That's what I observed Remember schools also compete for good students! . Good luck!

盈日  steven819 吾該o西你,我明白Gei
我有替小兒報左直資,但依家直資競爭都好大  發表於 12-9-23 11:29

回復 seamama 的帖子

同意。 填咗未必得,唔填一定唔得。  希望各位15分同網or跨網家長(包括我自己),可以順利為小朋友報讀到心儀小學。 我們的小朋友以我們為榜樣,我們以我們的小朋友為榮!大家努力!加油!

熙fi媽媽  大家努力  發表於 12-9-25 14:23
盈日  唯有盡下人事~博下先啦~  發表於 12-9-23 22:05

醒目開學勳章

引用:小兒13-14入讀小一,下星期一便要遞交自行表

原帖由 盈日 於 12-09-22 發表
小兒13-14入讀小一,下星期一便要遞交自行表格
我住址48網
心儀灣仔軒小,除了因他升中漲得好,都有因為它暫仍 ...
又唔可以話15分完全無機,軒小主要第一輪係排舊生同兄弟分,因為無宗教分,餘下就睇運數全部一齊抽。
仲有睇下你想上午定下午,軒上15分應該好微,軒下第一輪可能有啲機,但真係咁唔好彩要去到第二輪統一派位,大家機會均等,不坊一試。
但溫馨提示,軒下放學時間為6點20分,過海番到屋企都7點幾,生活作息時間會唔會配合得好,

盈日  另想多問一句,你的小孩在這讀書嗎?功課每天大概要做幾耐?唔該O西  發表於 12-9-23 22:01
盈日  McDonna 吾該O西你呀
有個溫馨提示  發表於 12-9-23 21:57

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+盈日+於+12-09-22+發表小兒13

原帖由 McDonna 於 12-09-23 發表
又唔可以話15分完全無機,軒小主要第一輪係排舊生同兄弟分,因為無宗教分,餘下就睇運數全部一齊抽。
仲有 ...
Sorry 盈日,用電話睇唔到點評。
1。  小一時功課大概5-8樣,很簡單,可能只是填充工作紙一張。我仔唔叻,約做一個鐘至個半鐘,佢啲同學有時響堂上巳做好,番屋企唔使半小時完成!

盈日  McDonna ,吾該O西你呀,你好有心呀
原來你有小朋友係度讀,
我最後決定吾跨區囉~
無論如何謝謝你~  發表於 12-9-24 21:41
‹ 上一主題|下一主題