用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 1st interview幾時知結果?
go

1st interview幾時知結果? [複製鏈接]

通常2nd interview前幾多日? 學校係咪可能會自己直接請幼稚園提供資料作參考?

0    0    0    0

回覆:mrsbear 的帖子

以過去嘅經驗,會在2nd in 前一星期左右收到信,信中除了有通知書外,還附有家長問卷,家長要填寫,然後在2nd in 前交回學校。至於今年的安排是否有變,則不太清楚。我都希望早日收到2nd in嘅通知啦

回復 kamtsk 的帖子

me too! 希望入到2nd in啦!! 又開始緊張了!!!

醒目開學勳章

回復 meow125 的帖子

等消息真係好痛苦..希望快D過啦....

引用:回復+meow125+的帖子 等消息真係好痛苦..

原帖由 adakitty 於 12-10-08 發表
回復 meow125 的帖子

等消息真係好痛苦..希望快D過啦....
超過一半人有2nd in的。
1st in只係「篩」左真係冇反應果d小朋友,2nd in先係大比併,好好準備吓。
學校不會問幼稚園「攞料」的,放心。

回覆:1st interview幾時知結果?

今年的競爭都好大,我的朋友於截止前一日報名,編號排到12xx. 就當時所見,的確比2年前多好多人。希望大家早日有好消息^^

kamtsk, 我睇舊post留意到你係舊家長喎, 細佬/妹去考係咪會有分加? 雖然我已睇過晒你之前的分享(你小朋友Y2, 係咪?), 升班後開學個半月了, 有冇新分享? 聽其他LA家長講佢style好係IS, 想問一問真正用家, thank you!!

引用:回復+kamtsk+的帖子 kamtsk,+我睇舊post留

原帖由 meow125 於 12-10-09 發表

kamtsk, 我睇舊post留意到你係舊家長喎, 細佬/妹去考係咪會有分加? 雖然我已睇過晒你 ...
以我所知,兄姊係舊生,應該無分加,因去年也有要waiting同唔收嘅case,所以最重要都係睇小朋友面試的表現。

開學已個多月,我見到的也是校長所說的"變"。Mr. John Lok的加入,相信對宏信來説,是一大喜訊。但由於時間尚短,很多的轉變也有待觀察。

可見的,如中文科,今年的課程已有改善,功課的安排上較有系統,又加入一些網上閱讀的計劃,逐漸提升學生對中文的興趣與能力,這是值得讚的。

宏信已踏入第三年,我也期待它的進步,這也是很重要的一年:小學有新校長,家教會的成立.......期待!

醒目開學勳章

回復 小豆媽 的帖子

2nd IN 到家長喎..有咩要準備??
真係仲慘過見工......到時入左又會瞓唔著....

引用:今年的競爭都好大,我的朋友於截止前一日報

原帖由 kamtsk 於 12-10-09 發表
今年的競爭都好大,我的朋友於截止前一日報名,編號排到12xx. 就當時所見,的確比2年前多好多人。希望大家 ...
舊年我細女,在截止前一星期交表,都超過112x啦!
今年因國民教育事件,會有更多人申請。
不過,每年都有十分多人,霸左個位到8月尾先話唔讀。

細佬妹,係冇分加的,今年(舊年)都有細佬妹收唔到。總之,只睇當日表現,8min決定收唔收,要warm up果d小朋友,係好舌抵的。

回覆:小豆媽 的帖子

我囡見面試當日好似只有50幾組,每組8個人,計落只有500人到。是否我看錯了?!

引用:Quote:原帖由+kamtsk+於+12-10-09+發表今年

原帖由 小豆媽 於 12-10-09 發表
舊年我細女,在截止前一星期交表,都超過112x啦!
今年因國民教育事件,會有更多人申請。
不過,每年都有十 ...
咁有趣?在小一簡介會中,校長話去年小一大約800個申請

引用:Quote:原帖由+小豆媽+於+12-10-09+發表舊年

原帖由 kamtsk 於 12-10-09 發表
咁有趣?在小一簡介會中,校長話去年小一大約800個申請
答案可能性(1)不是由0001開始。(2)派表數與交表數與interview數點都有出入。

無論多少人考,還看小朋友的臨場表現。到了2nd interview時,仲要睇埋父母。加油!

學校前幾日話18號或之前會收到通知。我念呢幾日應該知道有無得second in。

‹ 上一主題|下一主題