用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Kumon 還是 Enopi??
樓主: 月關
go

Kumon 還是 Enopi?? [複製鏈接]

回覆:Kumon 還是 Enopi??

其實公文、enopi、珠心算、奧數,邊樣較適合k2小朋友呢?我希望佢心算好,幫到升小學。中英文教學無咩所謂

回復 由由20 的帖子

謝謝你的資料呀,我都覺得Kumon會0岩我的兒子多D...會參考你的意見

真的很感謝各位給我的意見
我想我應該會幫兩個孩子報Kumon.....遲D會做測試,希望他們兩個學得開心!!!

我個仔讀咗3個月公文就轉去Enopi, 因為我覺得公文太機械式訓練,但數學是要首先學習概念,狂操計算方式但欠缺培養對數學的興趣只會令小朋友不喜歡數學,所以我揀咗Enopi

:-) waiwai

想問大家有沒有聽過monkey maths? 如k2 小孩學呢個好不好?定還是直接去Enopi 好?thx

回覆:giant_japan 的帖子

好像是印度的一種心算方法。但我覺得如果去到百位數乘百位數都可以用心算,一定好勁,但去到中學都會用計數機啦!本人喜歡小朋友學一些貼近現實,生活化的數學,多些玩推理,基本運算的基礎打得好就ok啦。

引用:好像是印度的一種心算方法。但我覺得如果去

原帖由 wendywaiwai 於 12-11-07 發表
好像是印度的一種心算方法。但我覺得如果去到百位數乘百位數都可以用心算,一定好勁,但去到中學都會用計數 ...
Thx, 咁即係k2先去enopi 較好?

回覆:giant_japan 的帖子

我仔仔K2 讀Enopi,佢讀得好開心,家長又冇壓力,最喜歡玩critical thinking 的推理,七巧板等數學遊戲,運數橫算及直算都冇問題,最重要過程Enjoy! 其實我相信每種數學都會有其獨特之處及強項,只要小朋友在學習中投入及喜歡,相信條條大道通羅馬,最終目的是要小朋友愛上及活用數學!無論家長為小朋友選擇什麼課程,都要不時觀察,不能一成不變,尤其對年幼小朋友,一定要先培養興趣,將來學習才會事半功倍!

‹ 上一主題|下一主題