用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如有個輕度,你會再一個,定用錢作訓練? ...
go

如有個輕度,你會再一個,定用錢作訓練? [複製鏈接]

如題?????
   0    0    0    0

我覺得係兩年事, 無論有無第二個小朋友, 第一個訓練係不可缺, 仲有時間, 關心, 金錢, 呢條數無論如何都比佢行先.

再講, 第二個小朋友都有風險, 生之前也要評估自己的能力, 如果幸運地, 第二個OK, 家長也要為佢付出其他, 如功課, 成長, 須知弟妹不是生來照顧哥哥姊姊的, 佢也有人生路去行, 怎樣令佢地相親相愛而不是令佢覺得是附累, 都係一個學問

醒目開學勳章

我的決定是不再生了。因為一來資源有限,二來照顧他們需要更多關愛。
同時,如果下一個不幸地都有問題,自己沒有這麼多精力照顧。生小朋友不難,但教養他們需要多方面的配合,如果實際環境不許可,還是集中資源照顧已出生的小朋友比較好。

414928 發表於 12-10-18 10:06
我的決定是不再生了。因為一來資源有限,二來照顧他們需要更多關愛。
同時,如果下一個不幸地都有問題,自己沒 ...
有時壓力來自另一半

pollybell  唔好相隔太近生還可以......資源問題還有政府....最擔心第二個有問題你還可以接受先重要.  發表於 12-10-22 22:21

千祈唔好諗住生多一個黎當作補償!大家都會痛苦!

回覆:如有個輕度,你會再一個,定用錢作訓練?

一定唔會再生。已欠呢個仔太多,我同老公都決定要用畢生金錢及愛去補償俾佢

‹ 上一主題|下一主題