用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已遞自行申請表, 而家想2013重讀K3會否太遲? ...
go

已遞自行申請表, 而家想2013重讀K3會否太遲? [複製鏈接]

隻bee九月出生, 吾係大B又吾算好細, 但覺得佢學習能力不及同齡小朋友, 好難想像下年讀小一就要做好多默書抄寫. 有時諗下遲一年讀小一, 對佢可能會無咁辛苦. 但已交自行表, 又吾知而家間幼稚園下年有無位比佢繼續讀, 遲一年(2014)仲多人仔, 考直資私校競爭仲大. 頭痛!
   0    0    0    0

聽講機會好像只得一次....
或者聽聞, 你可以先讀1年津校, 出年再考直資私小repeat1年

自行 + 抽獎只有一次機會,你用左個 QUOTA,重讀既,下年都只剩考私校/DSS既機會

但9月B到出年會唔會連15分都無埋, 仲係咪適齡範圍內? 其實9月已經好好了, 我隻B係11月底。都有一些津校無咁多默書, 功課的, 你打聽一吓吧。

如果真的決定了, 你向教育局了解吓, 因為大抽奬機會只得一次, 所以可能仲有機會, 但其實9月生小朋友應該可以跟得上的, 男孩子係慢小小呢。

自行入左紙, 如果最后想repeat, 只要你唔係註冊都可vo1, 因為呢個唔係叫統一派位, 只係計分, 9月出生仍是適齡.
如果統一派位后先想repeat, 就要有教育心理學家出的報告去證明小朋友不宜升小一 要repeat, 才可以有機會明年參加大抽獎.
最好打去教育局問清楚!!!

回復 bee918 的帖子

大仔10尾出世, 學習上完全沒有問題; 細仔12月頭出世 (相差40日), 但寫個字成10分鐘, 功課做2-3小時, 雖然比K1時進步了, 我會觀察到K3時再決定是否repeat K3.  每個小朋友能力都不同.

多謝各位媽咪既意見. 其實9月又吾算好細... 唯有比D心機教!

我覺得唔關幾月出世事,
我朋友個女12月尾出世都好smart,
而家樓主係覺得個仔發展好似不及同年小朋友,
所以擔心,
但樓主,首先你要睇清楚佢真係發展慢,
即所謂發展遲緩,就先要去確定一下,
再決定係咪需要重讀,
但亦要考慮重讀係咪真係可以train到佢跟得上?
佢自己感受係點,又再讀多一年同一樣既野,
d同學仔上晒小一,佢仲係k3?
如果只係佢性格,態度,令你擔心上小學辛苦,
咁又另一回事,可以從揀學校入手,
男仔係遲開"曉"d既,睇清楚先決定

我覺得大細仔的確有分別,但只係在K1時明顯啲,到K2下學期開始,如果家長跟得好,小朋友又係智力正常嘅話,小朋友係可以追得到,分別已經不大。不過家長就真係要跟貼啲!

樓主唔使太急要小朋友重讀幼稚園,睇下佢考到或入到邊間學校先啦!或者間小學啱佢呢!我女係細女,年尾出世,K1,K2上學期時的確唔及大仔,但一到K2下學期,已經開如發力,各方面都同大仔無乜分別。

回覆:已遞自行申請表, 而家想2013重讀K3會否太遲?

我都好煩,大仔12月超細仔,現在考dss比人reject灑,佢在學校academic wise 完全無問題,k3上學期串英文都不用溫好耐自己就串到eg vegetable 都輕䯳串了,中文默書都差不多(佢學校比較多功課寫字),oral English 就差些,做學不用我教,功課考試都無問題,在班中高度中上,但就係個人頹頹地,比較慢些(但玩個陣快),最近表演集體跳舞(隻舞都有些覆雜),動作做到,但都慢了半拍,學游泳,學了一年先學到自由式,自理能力差些,我都頭痛緊好無另佢變番大仔?

evacalbee  下? 咁勁都要repeat? 直資學校收生或多或少同運氣有關,努力叩門先,有料子不愁無出路喎。  發表於 12-10-24 12:13

atirw 發表於 12-10-24 11:50
我都好煩,大仔12月超細仔,現在考dss比人reject灑,佢在學校academic wise 完全無問題,k3上學期串英文都 ...
有啲學校就係咁衰,細仔幾叻都唔收!不過唔緊要丫,聽你咁講你囝囝完全無問題喎,係慢熱啫!慢熱呢樣嘢係性格嚟,出年做咗大仔都可能仲係咁喎!交咗表自行唔得好似自動send去大抽獎,每人只可玩一次抽獎,如果係咁出年咪只可以考私校囉?不如照比仔仔上小一,最多出年再考私小一年班?或插二年班!

我想問下,,,如果大抽奬抽中的津校照讀,,咁下年可否再報直資和私校小一呢再面試呢,,,但已接受了津校

--------------------------------------------------------
皓皓豬之家!! <--- 入泥啦

huisylvia 發表於 12-10-22 11:57
我覺得唔關幾月出世事,
我朋友個女12月尾出世都好smart,
而家樓主係覺得個仔發展好似不及同年小朋友,

明白了. 阿仔係性格同態度問題, 個人比較懶懶閒同埋一舊雲咁!

我朋友囡囡12月尾出世,但家長跟得好好,直至現在經已高小,但成績永遠都在全級10名內,所以未必好差,真的似乎每個小朋友的資質。

回覆:已遞自行申請表, 而家想2013重讀K3會否太遲?

寫封信話退出就OK。請打電話查詢

地址:

香港灣仔皇后大道東269 號
呂祺教育服務中心2字樓

電話:

2832 7700, 2832 7740

bee918  thanks!  發表於 12-10-31 10:02
‹ 上一主題|下一主題