用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中文大學的資優課程,如何?
go

中文大學的資優課程,如何? [複製鏈接]

有小學生報讀過嗎?情況怎樣?

3    0    0    0

回覆:sillycara 的帖子

多謝回覆。幫仔仔報名就是想開他眼界,無想過要他成績進步;反而因為就近屋企,所以想知道那兒是否一個較理想的培育環境。

回覆:sillycara 的帖子

多謝分享,不過還要看仔仔能否pass筆試一關。
你仔仔已經中三,可否再分享下他走過的路?

I want to know some more as well. My daughter is in p.3 and is recommended by school to study there. But there is a 3 hr test before selection; what is being tested in these 3 hrs? Can any body tell me more about it?

醒目開學勳章 王國長老

囡囡都會係 10/11 面試, 叫佢坐定定三個鐘做 assessment, 我真係驚驚地.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

如果照信上所講,3hr是預鬆了的時間,範圍有學生自我評估和邏輯推理,可能有d似我細個考的學能測驗。
你們報那個課程?我幫仔仔報科學。

醒目開學勳章 王國長老

Radiomama 發表於 12-10-25 08:17
如果照信上所講,3hr是預鬆了的時間,範圍有學生自我評估和邏輯推理,可能有d似我細個考的學能測驗。
你們 ...
我未收到信呀

囡囡係報口才訓練.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Radiomama 發表於 12-10-25 08:17
你們 ...

你仔仔學校有無參加科大個數學比賽?  好似好好玩, 又可擴闊視野.  

回復 sillycara 的帖子

多謝分享。

我仔仔讀國際學校,中文不好,小學階段的資優課程多數以中文教學,所以不好選。反而到中學時多以英文授課,好吸引。

另外科大的數學比賽暫沒想過去參加,因學校負責special education need的老師答應會照顧小兒這個case,姑且看看他們有何配合才再打算。

我女暑假剛讀完一個course,佢讀得好開心,因為終於揾到班啱咀型嘅朋友,雖然有啲野佢已經識,但更多以前好想知好想問嘅野,Professor都解答到。
冬季課程夾唔啱時間,希望下次可以夾到^^

醒目開學勳章 王國長老

終於收到面試信~~

我囡囡都唔係資優生, 只係學校老師特別推薦佢報讀, 因為佢強項同學科無關, 學校唔會有培訓, 所以先有機會去面試.

回覆:miriam 的帖子

我仔今個星期六下午做筆試,希望順利啦。

醒目開學勳章 王國長老

Radiomama 發表於 12-10-30 21:00
我仔今個星期六下午做筆試,希望順利啦。
我都係抱住學校推薦不妨一試咋, 要做成三個鐘既 assessment, 我囡會頂唔住.

3個鐘,我個仔聽了已經唔想去

回覆:貓貓咪 的帖子

今天下午真是做足三小時,不過不同paper中間有小休。帶定文具、水、小食和書。

‹ 上一主題|下一主題