用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 IN 晒家長休息區
go

IN 晒家長休息區 [複製鏈接]

私小interview 階段尾升,相信有些家長已IN 晒,只在等消息,都係時間和孩子一同休息下,享下天倫樂,以代11月26日後再戰(或上岸)。

這兩個月,我就覺得囡囡大過了很多,再不是幼兒,準備好做小一生了。
另外從簡介會中,發現香港其實有很多教育工者是很有heart的,他們的教育理念,非常值得我們學習。

大家在這兩個月有什麼體會、得著、開心、不開心,不防分享下吖。

whychan777    發表於 12-10-29 12:52
   1    0    0    0

雖然未玩完, 想講既系人生百態真系大開眼界~~

回覆:onepiece 的帖子

雖然未in完,但由7月開始in第一間到宜家,我吔一家三口都有得著!
阿仔:原來佢咁鐘意interview, 鐘意接受挑戰, 真係估唔到!
我自己:越嚟越知道自己同個仔適宜揾邊類學校!
老公: 同我多左嘢講,因為揀學校既過程中要商量好多嘢!感情比之前更好!
無論最後得失與否,我哋都有賺囉!

skmibb  我個小朋友都鍾意所謂「面試」,因為間間宦3話「玩」得好開心!我都唔知面試問左乜,佢都係話「玩玩玩」!  發表於 12-10-28 17:45

我地IN完,未到十月,我地已經上岸,因為一心讀直資,目標明確,係揀間適合我仔既小學,硏究左大半年,揀左七閒直資,除左第一間係試既之外,其餘六間都係心水,是但一閰收阿仔,我地都會讀,估唔到九月尾已經有好消息,即刻註冊留位,放棄自行及抽獎,個一刻,真係好開心.........
到家下IN完,手上有兩個offers,比預期好,仍在考慮中,暫未定案揀邊間
相對於大部分家長,我地屬於幸運的,面試無撞期,全是一日一個,無需趕兩三場,面試過程愉快輕鬆,阿仔次次都玩得好開心,家長面試亦沒有壓力,平常心面對
最想講係,阿仔所有面試都著同一set戰衣,家長面試,我同老公都係老牛去見,真係好舒服,至憎著suit,哈哈

whychan777  congratulate   發表於 12-10-29 12:55
BB豬MUMMY  恭喜!  發表於 12-10-28 04:47

回覆:IN 晒家長休息區

Interim rest only. Just finished first round interviews. All 2nd rounds start in Nov. Sounds long way to go.

雖然我仲有一間,但我覺得個仔係呢2個月來大個左,大膽左...

我由9月尾in到琴日。已有一個offer。仔仔大個左,大膽左。佢唔驚唱歌仔,唔驚interview。真係變左好多。我都大膽左。為左仔仔真係咩都唔驚。入去interview做足準備。而家終於可以休息。

whychan777    發表於 12-10-29 12:56

今年大女出戰十几間,都係為細仔探路,家姐頂呱呱!
但看出生人數飈升,2年后都係十間以上走唔luck

我個小朋友面試完後除了成長了、懂事了亦都知道自己喜歡那一類型學校,而自發性去爭取。

引用:我地IN完,未到十月,我地已經上岸,因為一

原帖由 朱寶 於 12-10-28 發表
我地IN完,未到十月,我地已經上岸,因為一心讀直資,目標明確,係揀間適合我仔既小學,硏究左大半年,揀左 ...
你真幸運,恭喜你!
我下年才玩呢個遊戲,但今年的準備已令我日日都唔開心、喊!成日問點解,成日問為何,成日問是否?(在心𥚃)

我哋只報了兩間, 都1st in完畢, 慶幸兩間都入了2nd in, 稍事休息下兩個星期又嚟過....
暑假前也hea住in了音小, 雖然收了但根本無諗過入, 所以即時已放番個位出去。
不過我哋也是自己自屬私小9月已收, 所以無咁大壓力! 聽到有個舊同事細囡在York, 報咗十幾間, 仲未有2nd in, 我都同我們校的同學仔話, 唔諗住走就快啲快返啲位比人, 人哋無直屬上小學的其實好等住啲位!

回覆:joantsang 的帖子

恭喜!

下半場剛開始.

回復 Irismammy 的帖子

未玩就驚定先, 唔駛呀! 平常心喇, 擔心同驚對事情無幫助, 只會令自己及小朋友唔開心, 影響表現呀!
‹ 上一主題|下一主題