用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基=愉快學習又出路好,大家認為如何? ...
go

啟基=愉快學習又出路好,大家認為如何? [複製鏈接]

啟基校長說他們的升中情況不錯,那即愉快學習又出路好,大家認為如何?另想請教啟思和啟基有關係嗎?
   0    0    0    0

無関係,啓思小係IB課程再加入本地原素,中學可選啓中IB,或返回傅統中學

講緊啟基,啟思係另一間學校

啟基有無得直升啟中?

回復 bbeasy25 的帖子

啟基無直屬中學,係要派位既

中學係深水步網.

但啟思是九龍塘網.

你既諗法我都問過自己,
點解間學校好似好好,
但一路唔係咁多人講呢?
係今年至多人去報?
同埋升中雖無一條龍,
但又好似好好喎

後來分析出(個人意見),
間學校學費真係唔平,
而家D人家庭入息就話好咗,
係前十年八載,可以俾得呢個學費既家長有幾多,
而呢D家庭,可以俾小朋友既support一定唔錯,
包括屋企家長學歷,環境,
所以能造就一派成績好既畢業生真係唔出奇

要考慮既係:
1. 學費真係唔平,加埋其他費,一定過$6000-7000/月,
未計平時自己出去學果d;
2. 升中問題,如果靠派位,深水埗區競爭好大,
如果升私小又要再考過

啟基一向低調,無大肆宣傳,門外亦唔會掛banner話學校得左乜野獎,學校冇話要谷自己做名校,所以冇乜人識,一d都唔奇。

今年突然多左人報,唔知關唔關國教事,定話係出生率一年高過一年。

katimbear  出生率係好大因素.. 今年間間都幾千  發表於 12-10-29 16:23

回復 cherithlai 的帖子

我覺得係今年d人報得太誇張,
人人起碼10間8間,
令到競爭好大,
好多人怕無位,
所以盡量報多幾間以作後備,
學校長話齋,真係有幾多個真心想入,
好多都係"睇下,了解下"咁囉

我只揀左一間考就係啟基, 另加政府派位....

個人覺得讀啟基是否讀得好, 好睇小朋友係乜人.
我識有兩姐妹讀啟基. 家姐升中派得好好, 到中學都keep到. 妹妹卻差一些.
另外, 又識得一個孩子讀得無咁好的. 後來雖然入了一間band1英中, 卻因為追不上而要留班.

我估啟基未必為小朋友谷成績. 在較愉快學習的環境下, 個別底子打得不好的, 未必有足夠警戒心為升中做好預備. 但如果孩子的底子好, 應該讀得開心之餘又能升到好的中學的.

我無第一身經驗, 言論未必反映事實. 還請啟基家長補充.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

我聽完啟基校長的talk, 覺得她真是好有心教學,只是又聽聞啟基往年也收許多過度活躍的學生,不知情況有幾嚴重呢?請問有沒有啟基的家長可以說說實情呢?謝謝

我小朋友在啟基讀,問他的同學有無自己在班房走來走去和騷擾同學架,佢話無呀。
如果用常理去想,一間私校可自由收任何學生的,
為何要難為自己呢!
所以我想唔會太多需要特別照顧的學生吧。

多謝你的意見,我都放心得多了。今天又好幸運知道入到2nd In,真係感恩!

啟基強調的是愉快學習。當亞仔好多幼稚園同學都要忙於默書寫字時,啟基小一上學期是不設默書的。以我理解,啟基著重的是全民參與,無論你的子女是天才抑或蠢才,只要被取錄,都必定有機會參與校方活動。這和很多精英制的學校不同。因此,選擇學校時請注意,愉快學習先行,出路好不好?不一定!決定是否就讀,要想清楚。但我相信,這間學校可以培養你的子女,使其有良好的人際溝通技巧、敢於嘗試,勇於表達自己。對我自己來說,這幾點已足夠了。日後出路如果好,是中獎,不太好的話也沒問題,因為出路好不是我的目的。

當然,有些畢業生成績前途都令人羨慕,但我相信不能單靠學校的。有興趣的可去其網站,看看畢業生和家長寫給校長的信。

http://www.ccs.edu.hk/parent/index.htm
‹ 上一主題|下一主題