用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 想問家長們對漢華和港同的意見?
go

想問家長們對漢華和港同的意見? [複製鏈接]

想問家長們對漢華和港同的意見??可否從學校環境,學習內容,校風,語言,出路等分析一下??
   4    0    0    0

本人覺得漢華係好有心去辦學, 單看校內為小一升學前預備的一連串活動亦好明顯學校想加強學生對學校的歸屬感, 為K3小朋友一早已做足準備 好少會有學校肯花資源做這些.
另外漢華校舍空間感大, 感覺好舒服, 校內設施也很完善 而且本人觀察到所有老師都非常有禮貌, 素質好好

feifan 發表於 12-11-7 23:29
本人覺得漢華係好有心去辦學, 單看校內為小一升學前預備的一連串活動亦好明顯學校想加強學生對學校的歸屬感 ...

係吖, 去年呢個時候當我地註冊完, 得知學校在入學前成年已準備一連串活動比準小一既學生和家長, 當時我都好意外, 覺得學校好重視學生同家長, 好溫暖的感覺, 未入讀已當自己加入左呢個大家庭.

亦可參考呢度...
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &fromuid=819131

evaken    發表於 12-11-14 09:22

漢華英語水準OK嗎??其實我本人比較喜歡漢華,但擔心小朋友英語退步,
因為我小朋友D英文是"迫"出來的......我希望可以喺初小基礎上打好D個底呀!
如果漢華/港同比較,會唔會有太大的差別?

睇完boyboy說話,非常認同呀!
漢華interview時,小朋友同老師們非常好傾,令我感覺老師會聽小朋友講"廢話".
試過in某d傳統名校時,感覺非常侷促,感覺不太適合我家寶貝,因為我家寶貝說話多到要搵嘢塞住佢把口呀!....其次,學校唔知係咪已經同小朋友"洗腦"呢!令小朋友認同咗漢華比較少功課,小朋友非常雀躍呢?現階段我希望漢華在英文課課程上,能有中上水準,咁我就會非常放心.

JessieBBQ 發表於 12-11-15 14:39
漢華英語水準OK嗎??其實我本人比較喜歡漢華,但擔心小朋友英語退步,
因為我小朋友D英文是"迫"出來的......我 ...

漢華1,3,5為英語日, 同學要全日說英文, 小息可帶英語護照找英語大使或老師說英語,

另英文課程可見:
http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/primary/parentsDay/ppt(18.8.2012).pdf
(p.39-44)

http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/primary/subject/English/english.htm

至於港同我就不知道了.

JessieBBQ 發表於 12-11-15 14:39
因為我小朋友D英文是"迫"出來的......我 ...

如果英文程度, 港同只有英文堂係用英文, 上年走左兩個NET, 而家得番兩定三個(睇番校網d相)。依兩年唔見有英語日, 只係對住英文老師先要講英文!
小一,二英文學頭兩個月學phonics, 功課不多, 一個月默書一次, 每日要睇課外書15mins, 但成日要畫圖,填顏色&做小勞作都幾花時間(因為大女超like arts), 每個單元都有rhythm要學生返屋企讀比家長聽。小二開始每個單元教完要自己做個review寫番學過乜? 小一,二唔會執grammer, 我覺得程度一般, 要另外加exercise train大女英文, 我見有同學仲keep住出去學英文。但中文就好好, 因為個課程係副校一手編制, 大約兩個月教哂拼音, 本來普通話係LEVEL 0的大女, 進步神速, 仲講得好正! 數學似奧數, 要學生思考多, 有時我都唔識, 要上網search先攪得掂~

其實我覺得兩間都係活動教學, 直資學校都係跟教育局課程, 差唔多, 只係漢華比港同少幾年活動教學經驗。兩間都好有心辦學, 老師大都好nice(港同都有d惡老師的, 可能教開傳統, 好嚴, 所以d學生都好驚佢)。

漢華會以全英教授英文, 英通, 視藝等科目, 高小數學亦會加入英文教授

Hi boyboy,

順帶想知道小朋友說校內午餐膳食ok嗎?

feifan 發表於 12-11-18 00:36
Hi boyboy,

順帶想知道小朋友說校內午餐膳食ok嗎?

午餐由"泛X飲食"供應, 每日4款, 全部計算卡路里, 其中兩款有營餐, 花款算多, 每日通常有3飯1意粉/通粉, 由於我小朋友勁喜歡吃意/通粉, 所以他常說好味, 飯類他都吃, 亦未說過難吃, 我想應該ok啩!

11月其中一天午餐款式:

a. 雞脾菇燴雞球合掌瓜有機阿麻籽飯
b. 蕃茄甘荀肉片栗米五式雜菜紅米飯
c. 芝士朱柳漢堡扒英式鬆餅+蟹柳什錦意粉
d. 葡汁牛柳粒飯

回覆:feifan 的帖子

另外請問住將軍澳的是否在北角上校車?

回復 feifan 的帖子

可在北角坐,但時間很早,另亦有人在杏花邨坐,因尾站,可較遲上車!不過如果自己帶到,坐地鐵轉巴士也不太耐,調景領去柴湾連QB轉車约21~22分鐘, 柴湾站樓下有班82m巴士會在7:40開車,上車7~8分鐘車程,三個站很快就到, 基本上坐那班車7:50已可回到學校, 也方便的.

boyboy~ 發表於 12-11-18 21:30
回復 feifan 的帖子

可在北角坐,但時間很早,另亦有人在杏花邨坐,因尾站,可較遲上車!不過如果自己帶到 ...
咁都唔太早喎!我見我站SKW漢華中小學生都要7:18上車,都好早返到學校>.<

回覆:evaken 的帖子

SKW即係邊度?另外想請教媽咪知不知讀漢華雜費多嗎?午飯點計?體藝課額外收費?這請給資料參考,thx

evaken  SKW = Shau Kei Wan  發表於 12-11-20 10:38

我想問問參加完課外活動/校隊17:00放仲有冇校車呀?因為我有兩個小朋友, 大女果間要自己接, 怕姐姐分唔到身接兩個

feifan 發表於 12-11-19 23:24
SKW即係邊度?另外想請教媽咪知不知讀漢華雜費多嗎?午飯點計?體藝課額外收費?這請給資料參考 ...

雜費九百幾/年
午飯$16.5/餐
一生一體藝: 免費(星期二及四下午課內時間)
其他課後興趣班: 數百元不等

evaken 發表於 12-11-20 10:40
我想問問參加完課外活動/校隊17:00放仲有冇校車呀?因為我有兩個小朋友, 大女果間要自己接, 怕姐姐分唔到身 ...

有第二輪校車, 但只限港島, 九龍區係冇校車到.

請問住將軍澳既媽咪有無自己帶返學的? 還是在北角上校車?

feifan 發表於 12-11-20 23:41
請問住將軍澳既媽咪有無自己帶返學的? 還是在北角上校車?

有呀, 就是自己帶返學的.
‹ 上一主題|下一主題