用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 關於如何培養英文閱讀興趣與習慣
樓主: Ahbee02
go

關於如何培養英文閱讀興趣與習慣   [複製鏈接]

睇嚟你哋好彼此好熟悉,牙齒印重好深添!
講時講,唔係話細個叻,大個就按綫性比例發展更加叻,一般來说呈對数关係發展就不錯了。Like it or not,其他人同佢嘅距離,會越來越收窄。舉個例,submarina提及嘅史丹福大学,写得起码差唔多嘅學生,冇一千,都有八百。到聰明仔大學畢業時,若要保持現時與其他學生距離嘅比例,就起碼要係暢銷書作家了。

回復 Submarina2012 的帖子

Look it up in a dictionary and maybe you will improve your English too.  I don't offer good advice but I don't put down others either.  Well, except this narcissistic egomaniac that I ran into some time ago ...  
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

學語文一定有黃金時期,信不信由你,反正大把文獻有提及(不要叫我再去search那些文獻)。
還有你quote的那個怎能算是有代表性的例子,高考英文取A,能代表甚 麼,比起那些英文真正了得的人簡直不算甚麼,你所qoute的那個例子,你估他/她大學畢業時,能寫得出聰明仔爸爸孩子文章的水平嗎? 還有,那孩子寫英文小說比寫文章更了得,你那個 案能嗎?

為何一定要達到聰明仔嘅水準呢?為何要和聰明仔比呢?天生我才必有用,有其他才能,有得發揮,謝天謝地了。

再講,每個專家專注有所不同,結論自有很大分別。細個是學英文黄金期,也是學中文啲黃金期,也是長身體嘅黄金期...。道理簡單,就象日本仔種方形瓜一樣,都係要係未成形之前,加強塑造而已。做為父母,我要求較簡單,就是自小練好體魄,盡力用較好嘅方法,令佢地智育、美育都有好嘅基礎而已。

回復 eviepa 的帖子

eviepa,

你是妄自菲薄啊!, 每个孩子可以是非常平凡, 又非常的不平凡啊! 分别在于我们能看透孩子平凡中的不平凡处!  

当自己是天才的多数跟'无知'是一路的, 想訓練孩子成為所谓天才前, 要三思而行.  无话成唔成功的, 除非上帝会同你的孩子及个黑色印仔在手臂上, 写明9413 是A 货天才仔, 有沙纸证明书, 无花无假的.  甘大家咪作状恭喜吓咯! 希望更多A 货天才推出市場, 广受欢迎吧!

我反而很喜欢你教懂Evie 良好的生活态度, 对孩子讲和做的完全是一套, 无虚假,无虚荣的. 有理说清, 是真心的为孩子好! 有良好的生活态度 和忠于自己的人, 永远有市場, potential 无限的, 买$100.独赢, 睇长线, 回报应该十分和味的, 走着朝吧!

annie

只說黃金期...
我相信有黃金期...

女人生仔有黃金期,投資黃金有黃金期,動物遷徙有黃金期
中國和日本都有黃金期-黃金週連續假期...
學習也有黃金期....

西方人也說 You Can't Teach an Old Dog New Tricks

「成、住、壞、空」在物理學上是成立的...應該...

黃金期應該在「成」和「住」的中間吧...

長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

Submarina2012 發表於 12-11-21 08:50
你有冇看過他在十歲時寫的七萬字的英文小說,相信史丹福大學畢業生也沒有一千幾百個能寫得出。
PS. 當然學 ...

七萬字,impressive。我諗祇要聰明仔數學唔差,要入如史丹福般的大學應該不難。但若是讀英文系,要贏鬼仔鬼妹中的翹楚,亦不是易事。做人要心足,若果嗰仔係史丹福七千個undergraduates中喺頭果一千個,做父母嘅應該心滿意足了。

父母炫耀子女,人之常情。美國著名大學收生時,很多同時發email俾學生父母,附上一些影像檔案,如I’m a Harvard dad,俾家長放喺facebook上,炫耀一番。英文就直頭叫呢啲做parents’bragging rights。但踩人就無謂了。

我都有朋友幫仔女出書,唔駛講多數係父母買番嚟派街坊,有個阿媽重俾十幾本我幫佢派。我成日諗究竟除咗父母外,有冇人由頭睇到尾。有個試金石聰明仔爸爸下次幫阿仔出書時可以一試。將本書分上下集,派完上集睇吓有冇朋友意識到劇情未完,追問下集大結局。細路又可以練習一下寫章回小說嘅手法。又或者在書中植入謎題,到完结都冇揭曉,睇吓有冇人追問。

回復 Ahbee02 的帖子

Ahbee02,

有一套叫 "Steps into Reading" ,有大約五個Steps,但每個Step的書都不多。

另外,請講出孩子的年齡、現在能閱讀到Oxford Reading Tree的那一個stage。我們知道後,便可以推薦適合的書藉。

回復 annie40 的帖子

"想訓練孩子成為所谓天才前, 要三思而行"

Some people don't realize that being a genius is a double-edged sword

ANChan59  Agree, sometimes its painful and stressful for all parties.  發表於 12-11-21 21:59
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

//我反而很喜欢你教懂Evie 良好的生活态度, 对孩子讲和做的完全是一套, 无虚假,无虚荣的. 有理说清, 是真心的为孩子好! 有良好的生活态度 和忠于自己的人, 永远有市場, potential 无限的, 买$100.独赢, 睇长线, 回报应该十分和味的, 走着朝吧!//

annie40

對於回報,我相當樂觀。不過我心目中的回報,可能和大部分家長不同。

我常對女兒說:「妳能夠一生快快樂樂地生活,就是對爸媽最大的回報。」

做一個小文員或是一個CEO快樂一點是很個人化的選擇。只要她能找到快樂泉源,我就覺得我的教育成功,反之就算失敗。女兒越大越有主見,我相信女兒能找到自己路向。

能夠光宗耀祖,當然好,但關鍵是「愉快」。

第二個要點是,我希望女兒出嫁後,還打從心裡喜歡和爸媽見面。從今天我們的親子關係推算,我還是樂觀。

BELIBALA  AGREE  發表於 12-11-27 12:02

Submarina2012 發表於 12-11-21 08:45
...另外,我是否bragging my child?你明唔明bragging點解?若只 客觀地寫一些real fact,算不算bragging? ...
According to Merriam-Webster online dictionary, "to brag" is to make "boastful statement" or "arrogant talk".

In this light, the answer to your question is very obvious: Yes, you are bragging about 'your' child.
Indeed, "bragging" should always be about "real facts". If any of the facts you state are not true, then you are simply lying and not bragging.

In case you find my explanation not clear, please consult Anson for further explanation.

http://www.merriam-webster.com/dictionary/brag

您的回报相当乐观, 我是肯定的, 个$100独赢是我自己的赌本, 睇吓边位仁兄唱反调, 就同佢打赌用的. 顺便话比Evie 听, 有位九唔搭八的auntie 睇好佢, 叫佢继续加油.............

能够珍惜心灵的丰盛的人不多, 早点让孩子明白, 是一生受用啊!

p.s. 今天运动场有运动会, 见到名校家长带埋个私家potty 给六岁的女儿小解, (想是担心公共场所的卫生条件), 真是服务周到, 可以预见孩子是前程有限了! 将来一定船头惊鬼, 船尾惊賊, 父母如此惊青, 好难要求孩子有点儿勇敢和探险精神吧!

HKTHK  Pok Fu Lam?  發表於 12-11-22 17:24

兄台真的十分明白自己的定位!

我有日行行吓, 发现左间「二流餐廳,   本来已经误打误撞的比好多叻人喂饱左, , 但见「二流餐廳」有不少熟客,
老闆又够热诚, 唔光顾入来叹冷气都得, 行过批评吓门面唔省镜又得, 唔满意服務, 老闆会重复又重复的解释清楚, 解释得唔清楚都系甘努力解释的,解释到人家怕怕为止,胜在态度端正, 唔会翻抬!
无话见人家牛记氻记甘出现, 就开门,送客,放狗甘, 加上老闆傻傻地, 系甘想推销价廉物美的招牌套餐, 唔记得做生意要,(搏取掌声,等人家羡慕吓你合家是几甘聪明和幸福!) 亦唔记得有D顾客只是想食鲍鱼, 或大茶饭,  

于是得闲就去坐吓!, 睇吓D街坊邻里有无好介紹, 大隐往往是隐于市, 大家不用扮高贵, 民间智慧总有其价值的, 最后咪同鬼老的研究报告差不多.
仲节减不少顾问费和时间.

至于间名字是「香港最強餐廳」, 入都没入过去, 因为已经食饱饱, 有大餐都唔关我事的……..因此是no comment.

csy_ma    發表於 12-11-23 01:27

nofrills 發表於 12-11-22 12:09
According to Merriam-Webster online dictionary, "to brag" is to make "boastful statement" or "arrogant talk".

In this light, the answer to your question is very obvious: Yes, you are bragging about 'your' child.
Indeed, "bragging" should always be about "real facts". If any of the facts you state are not true, then you are simply lying and not bragging.

In case you find my explanation not clear, please consult Anson for further explanation.

初初睇完想拍手掌,但諗諗吓又覺得你啲邏輯有問題。你字裏行間已假設方已承認being boastful (key element for "bragging" according to OCD),巧妙地將視綫轉移到所being boastful 的是否事實上,迫對方一係認 brag about facts,一係承認講大話。

我都知為呢位唔知點解通街仇人嘅仁兄講嘢都唔慌有好結果,但在我看來,佢只不過好似佢自己所講,"客觀地寫一些real fact(s)" about the child. On the child, I did not see too much bragging done by him, although he is absoluteful entitled to.

BUT,佢確實係brags about佢嘅教英文方法,而且將踩其他人好勁添!而至於佢嘅方法係唯一好方法呢個講法好大可能唔會係事實(純粹從常識出發,本人絕無深究。)所以一個人係可以唔講大話,又brag about啲未必事實嘅嘢嘅。

simpleway 發表於 12-11-22 15:36
"你若有本事就自創一套神功,培育你孩子,當你孩子能達相等或超越那孩子的成就時,你才有 資格批評聰明仔爸爸自創的方法......"
我唔信"神功", "秘笈"之類既野......更加唔會學別人既"神功", "秘笈",  金庸,古龍創作既絕世高手最後都不約而同以"無招勝有招"為最高境界........
‹ 上一主題|下一主題