用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報面試班真的有用嗎?
go

報面試班真的有用嗎? [複製鏈接]

小兒今年K2, 本人對於選校方面已感到很煩惱了, 直資 / 私校?  還是大抽獎?
方間的面試班都標榜能升到心儀學校, 學費起碼要過萬, 真的有作用嗎? 請各位指教!
   21    0    0    0

回復 kikigloria 的帖子

我女沒有上面試班, 只找老師個別訓練講故事, 因好多學校都考講故事, 亞女都有好多間收

回覆:報面試班真的有用嗎?

回覆:報面試班真的有用嗎

自己培育效果更好!

steven819  Totally agree  發表於 12-11-21 16:54

唔用面試班,但要選定心儀小學,上網check下佢嘅面試題目,然後續一讓孩子試做。
例如,看圖講故事,聽故事答問題,數學推理題,常識,中英數題目,我囡曾經講話考普通話題添,兩幅圖畫找不同,網上亦有面試通常見的100題,download落黎問下小孩友睇下佢點答。
畫創意畫(e.g.即畫紙上有個三角形,
小朋友要利用這個3角形加點創作,完成圓畫。)
網上資訊應有盡有,K2暑假便開始教,到K3面試時應能應付。
希望幫到你!

kikigloria  多謝你的意見, 其實我e家已開始對答100題中^^  發表於 12-11-23 17:37
carbeing  YES!!!  發表於 12-11-21 13:19

現在網上已充滿了今年面試題目,你做點資料搜集,便可每天15分鐘,幫孩子腦部添補品。
當每天有點不同的親子課題!

好難講。
睇你想入邊種名校?小朋友什麼性格?平時有無時間身教?只是簡單想給小朋友見多d人,習慣面試模式?還是催谷型十項全能的面試班?

中肯d講,如果面試班呃人,第二年都應該執笠。仍有人報,即代表對某類型孩子起到作用。所以我覺得,如果報,就要睇口碑同戰績。

但長遠d諗,孩子真正性格先最重要。
就算比你參加面試班技術取勝,入了學都未必等如好事。
只有自己先最清楚仔囡真正性格,和家庭backup。

利益申報,我囡無面試班無獎無特異功能,但仍有多間offer及2nd in,相信原因唔係佢特別叻,而係配對成功。

kikigloria    發表於 12-11-23 17:39

回覆:kikigloria 的帖子

我無,但小女已有兩個offer

面試班係捉中家長害怕的心態, 讀左心安d, 咪報囉.

回覆:報面試班真的有用嗎? ...

我都無幫囡囡報,自己教咖,囡囡只有一個reject, 其餘的全中/2nd&3rd in左等result!!!

kikigloria    發表於 12-11-23 17:39

個人意見就覺得作用不大, 常識問答, 自己同佢train都OK, 如果想考名校, 反而上學術班加強訓練下中,英,數

個人覺得上面試班會有反效果,因為會令小朋友記住一大堆Q&As,若然係問一D Q&As有關嘅問題,小朋友當然懂得回答,但係如果條問題係冇學過的話,我相信小朋友會好驚,可能會唔識得回答,效果可能比冇上面試班的學生更差!

其實我都幾認同DwarfMaMa的意見,即係倒不如妳用多點時問去策劃/預備一D面試會考嘅題目去教囝囝。

我係過來人,兩年前我囝囝考小學嘅時候,我係用非常多嘅時間去預備同教佢,我由囝囝K1開始就訓練佢反應同對答,同時會訓練佢同多D陌生人講話,係講話嘅過程之中,學識應有嘅禮貌同有能力去作一D新話題同陌生人講話,這樣會令小朋友自小就不抗拒同陌生人講話。

除此之外,不同嘅小學有着不同種類嘅問題,例如DBSSPCCPS,妳應該去教囝囝一D例如玩遊戲時嘅禮儀,看圖講/作故事,聽故事答問題,兩幅圖畫找不同等等,係表達技巧同解難能力嘅要求相當高,反而冇乜考學術嘅問題。

但係,如果想考SFA, TSL, KTS, RC, APS,妳就需要在學術多加注意,佢哋會考一D例如簡單嘅加減數,英語題,英文單字,同一D趣味性嘅推理題,我就記這幾間沒有考普通話。

YW,妳一樣需要在學術方面多加注意,但係妳還需要訓練囝囝嘅記憶力,特別是遠程記憶,因為校長會詳細地問返幾個月前考過嘅細節。佢嘅要求比上面五間更高。

當年我囝囝有這八間的offer,其它唔收我囝囝嘅學校我就不便比意見!

我個人應為自己教可以去考慮每個細節,比上面試班更好!

kikigloria  joechengck謝謝你的意見  發表於 12-11-23 17:42

如果當學野是好的, 最初時會係教基本的知識, 到9月份左右才正式模擬面試, 不是外間傳的 "硬性" 答案, 而是要小朋友去思考, 如果都答不到, 是要家長去配合的! 但, 如果小朋友性格的問題, 就未必可以改到, 尤其是 "害羞" 的一類! 但, 請您記著, 面試班只是幫一把而已, 最終學校都同時關注成績, 有公開試的証書會較著數!

對我小朋友來講就幫助好大啦!我上了兩個面試班!第一個好廢,第二個好好!每堂會比家長觀課15min,可知道小朋友(compared with others)的優點及缺點,加以改善!我初初都無打算報!但k2班主任話小朋友較慢熱!結果報了上面試班!so far,都有好幾間offer及2nd interview !最終個句,你可以問下班主任意見!

回復 awowo 的帖子

可以pm我面試的資料嗎?謝謝!

My daugher hasn't attended any interview course, she got GH and St Johannes' offer and is waiting for DGS 2nd interview result.  I do agree that it should be parents to help kids develop.

DwarfMaMa  Agree!!!  發表於 12-11-21 15:35

沒有上過, 但學校自己本身有; 最後有幾個OFFER

My daughter told me that in SFA 2nd interview, she was asked to speak Putonghua. (one sentence, I forgot the details, something like |哥哥和妹妹在?? 踢球")
我們不是普通話專才, 起初爸爸還說.. 什麼?? 做體操, 孩子更正我們, 是"踢球", 不是體操.

& we are accepted by SFA.

我覺得如小朋友慢熱同驚青類就有幫助, 如小朋友主動健談就唔需要啦

回覆:報面試班真的有用嗎? ...

我囡都係慢熱,你問一句,佢答一至兩隻字,於是,帶孩子多上街,跟陌生人對答!
從中學習與人溝通!

‹ 上一主題|下一主題