用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 浸聯小一有5班, 一班有幾人?
go

浸聯小一有5班, 一班有幾人? [複製鏈接]

有無分精英班?

thanks

2    0    0    0

而家32人. 無實名既精英班, 不過有一班係主任教, 功課多d. 課程深d

marvinliu 發表於 12-11-27 08:50
而家32人. 無實名既精英班, 不過有一班係主任教, 功課多d. 課程深d

請問由幾年班開始, 會有這一班"無實名既精英班"出現?

camcam520  由小一至小六都沒有精英班的!  發表於 13-8-15 14:38

回復 hellojenny 的帖子

P1就已經有. 不過係我個人覺得有. 唔係學校話有

camcam520  根本就沒有精英班,是家長本身估估下!  發表於 13-8-15 14:31
hellojenny  明白.  浸聯對外公佈的資料, 是沒有精英班的  發表於 12-11-28 12:52

回復 gigi1020 的帖子

阿仔讀咗六年, 唔覺有精英班存在, 唔通而家有?

阿仔去年p6有35人一班.

由p3開始,有2班的書單是不同的!
另p1要考分班試的。唔係因材施教,為什麼要考呢?
不過即使係都沒什麼,不開名也可減少家長和小朋友不必要的壓力,沒有壞!

angelacms,

現在的 P3是有2班的書單是不一樣, 因現在的P3還有兩班是粵語教中文.

從2011年度起所有P1 已全面普教中了, 不像從前的只有2-3班普教中.
那即是說, 今年 P2 學生, 即明年升P3, 也只會普教中, 書單不再不一樣了.  別誤會.

marvinliu 發表於 12-11-27 08:50
好似由A至E班都有主任教

功課多d?
課程深d?
邊班?
唔好誤導人喎

hellojenny 發表於 12-11-28 10:39
請問由幾年班開始, 會有這一班"無實名既精英班"出現?

根本就沒有精英班
係D人估估下

Summer 發表於 13-4-4 00:40
angelacms,

現在的 P3是有2班的書單是不一樣, 因現在的P3還有兩班是粵語教中文.

完成正確

回復 camcam520 的帖子

你啱晒. 我誤導人. 唔好意思.

我諗你都係家長. 功課多d? 課程深d? 邊班? 唔洗問既. 如果你有日日上 學校個web 你可以比較下.
如果以成績計精英. 咁邊班考第一就邊班係精英. 今年你都知邊班考全級第一
其實我覺得無實名精英班. 係一班入面比較多扣門入去既學生. 扣得門我覺得比較醒. 咁樣講會唔會易理解啲?

marvinliu 發表於 13-8-15 08:52
回復 camcam520 的帖子

你啱晒. 我誤導人. 唔好意思.

一)如果你有日日上 學校個web 你可以比較下
答:
1)我相信一年級5班日日的功課不會相同,因為他們的每天上堂的科目都不相同
2)有家長曾經比較過5班的功課的深淺嗎?我相信他們的功課深淺程度都是一樣的

二)如果以成績計精英. 咁邊班考第一就邊班係精英. 今年你都知邊班考全級第一
答:
1)沒有邊班是考第一的,只有邊位學生是考第一的
2)就算是邊位學生考第一的班別,也不一定是全級最好,假設1A某某學生考全級第一,1A班中考第二的學生可能全級考第20,1A班中考第三的學生可能全級考第40,我們不知道,因為沒有公佈名次
3)學校沒有公佈以班作整體的考試分數,只是家長之間估估下的
4)如果有精英班的話,頭5名的同學會集中在一班,但看今年的結業禮上沒有出現這個情況,因此完完全全否定有精英班的說法

三)比較多扣門入去既學生. 扣得門我覺得比較醒. 咁樣講會唔會易理解啲?
答:
1)扣得門我覺得比較醒 <--是你估計的,有機會你估岩,但不一定是完全正確
2)我沒有聽過校方公佈那一班是多扣門的學生,可能你知道少部份扣門的學生,但你是否知道全部160多學生中,
那些是派位?那些是扣門呢?

唔好意思,以上只是我一些看法,如有說錯,請多多包涵!

以我所知分班是會看成績平均分佈於五班內.

第一名:A班
第二名: B班
第三名: C班
第四名: D班
第五名: E班

第六名:A班
第七名: B班
第八名: C班
....

之後再因應種種理由而微調, 如男女比例過份懸殊等.

其實頭二十名的分數極之接近, 所以每班都好平均.

其實我之前都有這個錯覺!個班也是取頭1,2名(在結業禮中公佈全級首5名)。不過k3考分班試d小朋友也只是吵著玩,可能分不清高下。我有問過好多年級的家長,同summer所說一樣。不過好奇,物依類聚,互相影響,那班同學仔比較文靜,有班就超級活潑

回復 hin080908 的帖子

比其他荃灣小學,不算行!不過不代表程度淺,只是沒有狂操練(功課)。沒有小班,但考試完就有補底班(放學後上)。

回復 hin080908 的帖子

選間合適的,大人, 小朋友都好!努力呀!據我所知,荃灣小班教學只有知靈光(殺校邊沿的不計)。加油呀!

subb  睇番教育局資料小班荃灣有9間..海官/深天/基慧等都是小班教學  發表於 13-9-26 12:10

大家留意!前幾年出生率低,一些學校可以大攪小班,現在一年比一年多,一些熱門的學校仲會不會小班?最實際check下下一年p1收多少人,因為課室多不了的。我親眼見過有些學校今年小一收30+人一班,小四課室就得20+桌子,咁這間學校仲算不算小班(在教育署)就不得而知了!

精英班 虛則實之 實則虛之 ???
‹ 上一主題|下一主題