用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 讀咗十年書, 升中後經歷咗好多個第一次... ...
go

讀咗十年書, 升中後經歷咗好多個第一次... [複製鏈接]

阿仔兩歲開始返學,讀咗十年書,升上中一三個月,經歷咗第一次中文默書0分、英文默書12分、測驗唔合格、因欠帶書簿作業欠交功課,手冊就快俾老師寫滿一版、第一個缺點。。。

點解會成日都「唔記得」?唔記得寫手冊、物品放咗響LOCKER唔記得拎上堂、唔記得默書範圍、唔記得放學後要參加比賽練習。。。

有冇小朋友都係咁?係唔適應中學生活?定係間學校唔岩佢?

好灰。。。。。。。。

smallfoothk  適應期,慢慢就好好來.  發表於 12-11-27 10:40
   0    0    0    0

阿仔兩歲開始返學,讀咗十年書,
測驗, 中文默書唔合格
,物品放咗響LOCKER唔記得拎上堂
因欠帶作業欠交功課  >>>>>>> same as my son.

醒目開學勳章

回覆:讀咗十年書, 升中後經歷咗好多個第一次...

可能由中文小學轉英文中學,聽吾明老師講野!妳囝囝小學時成績怎樣?

回復 心心媽 的帖子

小學成績好好,考到B1A 英中。。。

佢小學係咪都係要人成日提住先記得帶野/做野既人黎??

如果係既你要由頭 train 過 佢自理能力。中學老師要帶咩/做咩都係講一次就算,你冇即時寫低既習慣就一定成日漏野記缺点。

呢D都係平時由細到大既習惯黎,细個易改D,大左唔會跟你既方法去做。好頭痕。

我仔細個時我係好黑人憎,我蓮佢放野都要跟我方法放好,錯一次講—次,煩到佢做到為止。係我屋企除左食咩好之外,係冇是但求其呢様野。

到高年班時佢巳經做得好好,唔洗我理。

醒目開學勳章

係咪唔慣MARK 野落手冊/記事簿?

回復 杰杰媽媽 的帖子

佢小學三年級我已經開始TRAIN佢,我依家仍然有好似小學時咁日日問佢十幾次做好功課未?執好書包未?檢查清楚未?SO FAR小學都冇咁多甩漏,但上到中學就。。。佢連手冊都寫漏,唉。。。

回復 cy101 的帖子

佢只會答我「唔記得」或者「唔知」

回覆:禮媽媽 的帖子

我個仔同你個仔一樣!咩都唔記得唔知!欠功課,小測唔合格,功課馬虎,但同樣小學b1b亦入讀b1英中!我由幼稚園已train佢自己放學做功課,小學就教佢mark測驗考試默書在diary,plan溫習,咪又係而家從頭開始,要督住做功課,對手冊,幚佢Plan溫習測考!性格如此,無可奈何

引用:阿仔兩歲開始返學,讀咗十年書,升上中一三

原帖由 禮媽媽 於 12-11-26 發表
阿仔兩歲開始返學,讀咗十年書,升上中一三個月,經歷咗第一次中文默書0分、英文默書12分、測驗唔合格、因 ...
樓主,開了家長會未?有冇同班主任傾過他上堂情況?先了解下他是否留心上堂,老師教的他是否不明白而導致失去學習動力。有冇同仔坦誠傾過計呢?試下問下佢对自己現况有何感覺,什么原因會有這麼多失誤,他自己緊不緊呢?坦白說,中學生大个仔了,他自己唔緊父母好難迫.......如果他自己緊張學業,就算忘記抄手冊也會打电话問同學而不會放棄唔做。你仔小學成績咁好,不應該中一上學期便大退步的,相信不是能力問題,試留意他身邊朋友,他的情緒,好好關心他和他多傾計,了解他心裏在想什麼.........有你的支持,相信你仔仔可重新出發的,千萬別放棄!

睇o黎似態度出左問題多過能力問題. 正如longlokma所言, 要去暸解下背後既原因.

佢可能唔想做/理任何野多

回覆:禮媽媽 的帖子

有你同樣經歷,我比你更唔開心就係亞囝考第尾。不要灰心,我友去返小一的生活,幫他check 功課,溫書。

Meikin  父母在適當時候真係要出手幫孩子們一把, 支援佢哋渡過中一這個關口.  做得好, 中二開始會直路好多.  發表於 12-11-27 13:51

禮媽媽: 你唔洗咁灰, 我個仔去年中一整個學年都是好多"唔記得", 唔記得帶功課/交功課/帶書返屋企或學校等不在話下, 臨瞓前才突然記起明天要交某些功課或要默書, 於是拿拿林去做或問同學默書範圍然後漏夜温, 重試過唔記得去普通話測驗, 又或考試前唔見咗成本書, 要立刻買過, 其他唔見計數機/文具/通知更是家常便飯.  

阿仔學校冇手冊寫的, 所以那時我想盡辦法幫佢 (例如買本小簿俾佢記低要做甚麼及deadline, 用post-it-note貼在當眼處提佢), 我亦同時返學前及放學後打電話提佢交功課/帶書, 提到我都有些精神衰弱...........終於今年中二有回報了, 好咗少少.

我阿仔一向是大頭蝦, 唯一不同是初中成績雖冇小學咁高分, 但未試過不合格.

我建議你從兩方面幫助阿仔:
(一) 想些小辦法 / 利用一些工具 (e.g. post-it-note, small notebook..) 去協助佢記低要做的事.
(二) 了解他默書0分及測試不合格的原因 -- 是上堂聽不明白, 學習上遇上困難?是忘記或記錯默書範圍?是學校生活有些不愉快, 不知如何處理?
孩子(尤其是小學成績好, 讀精英班的)升上中學, 測試考試的分數多半與小學時有一定差距, 佢自己本身都不開心, 也覺得難向父母交待.  所以佢考得點不好, 最多哦兩句算了, 多加鼓勵, 協助佢重拾自信, 面對及解決困難才是最重要.

囝囝mama    發表於 12-12-5 23:46
csy_ma  我囡都有齊晒樓主講既咁多第一次:英默試過6分,中默次次唔及格,欠交紀錄都就到危險線…呢個係適應期,最好搵到一科叻既,咁信心就返黎勒  發表於 12-11-27 11:56
csy_ma    發表於 12-11-27 11:53

即便現在中二, 有時他對著一大堆未做的工作紙, 及好些有不同dealine的project/test, 他都試過話"好唔實在, 唔知從何入手, 好似所有嘢都掌握唔到".  我都明白平他的感受, 那我就教佢點樣可以計劃做事, 按步就班, 唔好迫到所有事都在deadline前做, 教教吓試試吓, 如果work, 就等佢自己慢慢pickup.

回復 禮媽媽 的帖子

明白你的不安和不開心,但我想你仔仔可能更難過,要知道一個原本是精英班的尖子,上到一間有著眾多尖子的中學,在適應能力上可能自覺和別人有大段距離,人越急就越不記得很多事情,當成績越來越不濟時,你仔仔自然越來越不想讀,這是正常的反應。因為畢竟由中文小學升到英文中學,除了中文、中史、普通話外,很多科目都馬上轉用英語教授,以數學科為例,看慣中文題目,一時三刻要適應看英文題目,有一定的難度,起碼要懂一些常用的英文生字。

你不妨和仔仔坐下來好好談談,或者由你c6和仔仔談,孩子進入青春期後,囡囡喜歡和媽咪談,仔仔喜歡和爸爸談,試試找出原因,或許你仔仔有些心事沒有向你透露;另一方面也可以打電話給班主任,了解一下你孩子在校的情況。先了原因再對症下藥,如他覺得功課上很難追,可以考慮找一些補習社補下,也可買些練習給他做。

始炵小學升中學是一個新的環境,還真需要時間調適。我自己試過,孩子小二時有一次不知何解數學測驗不合格,我沒有罵,只說那現在我們由小一的數學重新做起,好好做,這次跌倒不緊要,可以追得番,畢竟學習是一場漫長的馬拉松,跌倒不緊要,最重要知道如何重新振作,繼續跑下去。成績不是和別人比,而是自己和自己比,只要今天的成績比昨天進步就已經很好了!

csy_ma    發表於 12-11-27 11:57

mc, 說得好

回復 禮媽媽 的帖子

樓主,不要灰心! 一如我囡,n次忘記把locker 的書薄帶回家,明天測驗,今天忘記帶! 幸得同班同學下群組在whatsapp send image 比佢温!

Yanamami  Wa~~long time no see.  發表於 12-11-28 09:20

禮媽媽 發表於 12-11-26 23:29
回復 心心媽 的帖子

小學成績好好,考到B1A 英中。。。

會否兒子的學校太勁,佢暫時未適應或跟不上,因此用放棄的態度呢?

‹ 上一主題|下一主題