用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位一生人只得一次機會
go

小一派位一生人只得一次機會 [複製鏈接]

如果小朋友係細b, 第一年考唔到直資私校,而派位又派得差,可唔可以重讀一年k3, 出年再大抽獎過?

1    0    0    0

引用:如果小朋友係細b,+第一年考唔到直資私校,

原帖由 sunnygirl 於 12-11-27 發表
如果小朋友係細b, 第一年考唔到直資私校,而派位又派得差,可唔可以重讀一年k3, 出年再大抽獎過?

...
不可以。每人只可享用了自行+統一入學一次。

引用:如果小朋友係細b,+第一年考唔到直資私校,

原帖由 sunnygirl 於 12-11-27 發表

...
可以!自行唔得,你而家寫信唔參加統一派位就OK!你打去問下!

回覆:sunnygirl 的帖子

點解唔向前望? 小一成績理想,插小二其實容易過小一叩門!

引用:Quote:原帖由+sunnygirl+於+12-11-27+發表

原帖由 Nicmommy 於 12-11-27 發表
可以!自行唔得,你而家寫信唔參加統一派位就OK!你打去問下!
但係自行派左位,我就唔確定。

回復 sunnygirl 的帖子

Maybe Nicmommy is correct. You'd better check with EDB if you have decided. However, there will be more competition next year.

回覆:小一派位一生人只得一次機會

在明年大抽獎號碼出之前去信教統局話唔參加統一派位就得。

自行及統籌(應該不可以分開計)都係得一次,申請表已明確列明!

另一個方法係照讀小一,找心儀學校repeat小一,見有成功例子入超強名校。

吾係贊成repeat,只係比樓主都一個option。

回覆:小一派位一生人只得一次機會

多謝大家嘅回答及分析

有一樣都要諗既,就是出生率一年比一年高,repeat只可能對直資、私校面試有優勢,但同政府派位遊戲好似無分別。
****未經本人許可, 不得轉載****

回覆:skmibb 的帖子

前年我個囡就參加咗自行,但後來決定重讀k3,打去教統局問佢哋話:只要在三/四月隨機號碼出前通知局方話唔參加就得。

樓主:你自己打電話去問今年有無改變啦!

回復 macaw 的帖子

咁你囡囡即係第一年只參加左自行派位,第二年再參加自行派位?第二年有無大抽奬?

回覆:littlecook 的帖子

Littlecook, 第二年參加咗自選,後來私小收咗再等直資,就無參加大抽獎。教統局重好好,打電話來問我有無入表大抽獎,係咪唔記得!

littlecook  唔該晒!  發表於 12-11-27 23:04

引用:Littlecook,+第二年參加咗自選,後來私小收

原帖由 macaw 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
即係自行就可以參加兩次?大抽獎就一世人只得一次?

如自行有位和註冊左,可能當作派了位,就不能再參加,最好都係打去edb 問清楚。同時要注意就算今年冇參加派位,但九月入讀了C小,就算只是一天,出年亦不能再參加。

ingridchau  對。要未讀過小一。  發表於 13-5-23 20:53

回覆:MrBeast 的帖子

我個囡兩年自行都係派唔到㗎。所以最好自己打電話去問,每人情况不同!

Macaw 所講完全正確。
‹ 上一主題|下一主題