用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教快半年至一年
go

教快半年至一年 [複製鏈接]

請問有D 學校話會教快數學/英文半年至一年, 咁到了六年級係咪即係佢地的LEVEL 已經到了中一/中二LEVEL 呢? OR 其實只是贏在起跑線, 到了六年級都係同其他一般學校六年級的程度一樣. 謝謝
   0    0    0    0

這個只是比較的問題.
是邊間學樣和邊間學校比.
其實那間學夠胆說自己較得比別人高一個 Level.
天外有天.  
況且每個小朋友讀的中學不同.  很難比較

回覆:Danny3101 的帖子

這個說法只是跟教署的課程指引比較。

醒目開學勳章

天外有天. 對呀!
見過有個家長.嫌自己個仔果班教得唔夠隔離班快.
我心諗: 要咁快, 去邊??

所謂教快,都是比較課程指引。數學課教快的情況應該相當普遍,不過細看之下,其實整個一年班的課程,其實都真是相當淺白,不太需要用一整年時間去教的。我所認知部份小學一直教快,到5-6年班可以慢慢加入英文數以涵接中學課程,不過..教快不等於會好深,沒教快也不等於容易,因為考的內容深入與否才是關鍵

6191094    發表於 12-11-28 02:00

marcuscyrus 發表於 12-11-27 12:58
所謂教快,都是比較課程指引。數學課教快的情況應該相當普遍,不過細看之下,其實整個一年班的課程,其實都 ...
agreed
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

THX 各位, 我係見有D私校用LEE 個point 做賣點, 我諗緊到六年級d小朋友係咪會係個方面會叻d?

Yanamami  P6下學期接触到F1 d野, 係涵接上係會順利d.  發表於 12-11-27 14:34

k66 發表於 12-11-27 13:41
THX 各位, 我係見有D私校用LEE 個point 做賣點, 我諗緊到六年級d小朋友係咪會係個方面會叻d? ...
叻唔叻不可單靠學校所教來衡量哦,有些尖子,無論學校如何超年級,他的能力都在眾人之上啦。又有些在教得好深的學校就讀的跟不上。

我最近才發現兒子學校也是快半年的那種,小一語文直接就跳過上冊不教教下冊了。我個人很反感這樣的做法,學習還是要一步一個腳印地打好基礎的,貪快催谷是不很負責任的教育方法。

Yanamami  好少中國語文科教快喎~~英文P1用P2書唔奇.  發表於 12-11-27 14:32
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

Yanamami:
唉,我都係琴行同其他媽咪傾計時先發現的,我一直以為小一中文書就係無上册的,㸃知那日唔同學校的一位媽咪話佢仔學校有的,剛教晒。我看咗佢仔剛開的下册書,同我一直用緊的一模一樣。唔同的係我哋都快學晒成本了

我個人好難理解學校咁樣的做法,咁做對學習全無冇好處的,打好啲基础先跑快仲好啦。特别語文好似㙯术咁,要慢慢来熏陶和感受的嘛⋯⋯
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

我有朋友小孩的學校是這樣的,中文書有買上冊和下冊,但不會教晒全本書,只會抽約七成教授,算不算教快呢?

可能而家幼稚園又教深左d, 咁小學咪skip 左上册, 因為可能上册的內容, k3已經教左. 我估好似而家去學abc 唔係去幼稚園學, 而係返k1的時候已經suppose 你識晒.

我囝學校教中文及英文都是跳來教的, 有時敎第二册某課後, 又會返回第一册教,
亦不會教完所有課的, 都覺得混亂及不知如何備課的。

回覆:教快半年至一年

我地果間中文快一年,小一用小二書,有聽過高年班家長話小六用中學的中文書

pandean 發表於 12-11-27 15:07
Yanamami:
唉,我都係琴行同其他媽咪傾計時先發現的,我一直以為小一中文書就係無上册的,㸃知那日唔同學校 ...
書本係偏淺但作業深!

不只小學,一些補習社,如公文數,小學生教和做微積分數,好怖懼

Heima04 發表於 12-11-28 11:40
我囝學校教中文及英文都是跳來教的, 有時敎第二册某課後, 又會返回第一册教,
亦不會教完所有課的, 都覺得混 ...

我朋友的女兒也是這樣教的,她亦說很難備課。

引用:所謂教快,都是比較課程指引。數學課教快的

原帖由 marcuscyrus 於 12-11-27 發表
所謂教快,都是比較課程指引。數學課教快的情況應該相當普遍,不過細看之下,其實整個一年班的課程,其實都 ...
我至怕溫既同考既吾同!

做人至緊要開開心心 :-D
‹ 上一主題|下一主題