用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 數字人生
go

數字人生 [複製鏈接]

點解咁多家長鑽研份表格係乜嘢號碼?幾多分又入唔入到?

每年適齡兒童入讀小一嘅人數都不同,而有兄姐就讀成為必收生及世襲生嘅人數都唔同,點解仲要鑽研呢啲冇意思嘅數字上面?

與其係咁,倒不如各位家長珍惜時間,為自己小朋友預備明年叩門進行準備,萬一失落於大抽獎,小朋友就可以即時發揮呢大半年的準備,叩門都顯著會較有信心,成功嘅機會亦相對會高;就算大抽獎成功,對小朋友將來的人生觀都有莫大的脾益,防範於未然,始乃不變嘅定律.

各位家長加油啊!
   3    0    0    0

為自己小朋友預備明年叩門進行準備
發揮呢大半年的準備,叩門都顯著會較有信心

即是什麼樣的準備?

回復 gigi1020 的帖子

依據小朋友的強項及特點製作portfolio,然後訓練小朋友表達嘅說話技巧,還有中英數的訓練,及一般日常生活知識的鍛鍊,例如:你喜歡什麼節日及原因;喜歡什麼書籍及原因;圖書館在那兒;喜歡這間學校的原因.....等等

切記小孩不要背誦答案,而是有條理地表達,這點是需要家長幫忙小朋友慢慢累積的.當然遇到不懂回答的問題時,要怎樣回答校長或老師呢?校長不是要一個只懂背誦的小朋友,而是有禮有信心的小朋友.

希望可以幫到你!

冇錯,入唔到心儀學校,應該為小朋友做好準備,加油啊!

回覆:cornybear 的帖子

Support

回覆:cowboy2007 的帖子

Thank you!

‹ 上一主題|下一主題