用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 囝囝上周收到德雅取錄信
go

囝囝上周收到德雅取錄信 [複製鏈接]

兩個朋友仔就冇咁好彩,昨日和今日收reject信!

1    0    0    0

終於出 reject 信。
等各位吾好以為人人有份。

anyway。讀邊間學校都係講緣份。

德雅吾係 top,但口碑好,我愈來愈喜歡佢。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

你講得啱,㨂學校也要講緣分,近日有些人在bk貶低學校,真的不知有何居心,幸好德雅也有一批知音識貨之仕,真知灼見

回覆:囝囝上周收到德雅取錄信

引用:你講得啱,㨂學校也要講緣分,近日有些人在

原帖由 LOVELY-BABE 於 12-11-27 發表
你講得啱,㨂學校也要講緣分,近日有些人在bk貶低學校,真的不知有何居心,幸好德雅也有一批知音識貨之仕, ...
上年考完第一輪衰左,都覺得唔抵,太愛這所校園

amy625  點解今年唔試吓插班  發表於 12-11-27 20:33

回覆:siutingto 的帖子

點解嘅?仲未有信收?

回覆:dannyyau302 的帖子

你太好了!願意分享為什麼哪麼愛德雅嗎?

我兩個朋友都收到reject信

其中一間辨學校的小學, 英文讀深一年, 數學讀深半年.  品德一流. 未聽過沒有禮貌的小朋友. 升上好多上英中. 只係學校不太著重攪包裝. 老師細心....等...其實大家都知道, 只係學校一向收生少, 口碑自然比下去了.

之前有學生因經濟方面不能繼續讀, 而校長知道後同佢申請免學費 (資料係此網有媽咪講的).   

這些做法真係唔見得其他有名之學校有做. 大家見到政府報告都知道不用多說.
最後, 希望大家搵到間適合小朋友的學校. 唔好灰心.

我係德雅面試時... 見到學生寫給學校的感謝信時...都好感動...

回覆:jackie_lau2000 的帖子

其實我都覺得德雅是間有良心的學校,
因為她們明知自己是很多人的水泡仍
堅持只收$500留位費, 這個是我其中
一個考慮選這所學校的重要原因, 小
孩在這裡讀書, 品行壞不到那裡, 所以
真的很煩惱啊!

回覆:jessielui2004 的帖子

有次,我見到一個著德雅校服的女孩同媽咪在又一城行,我心唸如果我女兒就好了,點知願望成真。日後,接放學後可以同囡囡行lu!  但我囡同學上星期收reject信。

回覆:maniris 的帖子

我想我和你諗法相近,學校的配套的確不及其他學校,但我只想孩子在老師関愛下成長,培養好的品德,that is all!

回復 jessielui2004 的帖子

同意!仲要係3/12,4/12才收添

回覆:ppww 的帖子

我已經決定比個女讀德雅,其他offer九真,SFA,禮賢都唔會註冊,放返個學位出嚟。德雅校舍及名氣的確不及其他學校,但讀書係求學問,學做人,揀一間有內涵又適應囡囡嘅學校係我目標,最緊要係囡囡自己都好鍾意。至於升中問題,因為爸爸份contract係囡囡讀到六年班時完,到時返去總公司定再調去第二度都未知,所以係香港升中機會細。但孖仔入小學時又要再煩過喇!

virgokaren  你囡囡好叻,咁多offer!
好少人捨SFA取德雅,希望有機會做同學仔。  發表於 12-11-29 13:21
amy625    發表於 12-11-28 23:52

引用:我已經決定比個女讀德雅,其他offer九真,S

原帖由 giannapoon 於 12-11-28 發表
我已經決定比個女讀德雅,其他offer九真,SFA,禮賢都唔會註冊,放返個學位出嚟。德雅校舍及名氣的確不及其 ...
明智之選

回覆:jackie_lau2000 的帖子

請問邊間學校呀

回復 CarmenJack 的帖子

依個主題是談德雅呀!

當然是指德雅啦!

‹ 上一主題|下一主題