用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 等緊CY講呢句...
go

等緊CY講呢句... [複製鏈接]

CY: 我覺得雙飛童學位應該係零!

但衰在佢地有香港身份證做擋箭牌。
   0    0    0    0

回覆:等緊CY講呢句...

CY: 我覺得雙飛嬰不應有出世紙同居港權!

係真就好啦!  

引用:CY:+我覺得雙飛嬰不應有世界紙同居港權! +

原帖由 ac917 於 12-11-28 發表
CY: 我覺得雙飛嬰不應有世界紙同居港權!
Sorry,係出世紙

唔好忘記佢講一套做一套................

"我冇僭建"

個人意見,佢如果肯出黎講埋呢句,我就點都支持佢。

係, 佢講零床位, 現在真係舒緩咗好多。無講一套做一套!

咁, 如果CY真係唔理終審法院, 用行政手段話所有雙非以後唔再有居港權, 無出世紙, 咁大家會唔會支持呢? 行政主導喎, 無法治喎。

又或者巴code頭(即教局長)話下年開始港人小孩加5分, 咁大家會支持嗎? 雙非會司法覆核喎。

我就一定支持。

點解澳門都係特區無雙非問題呀?! 就係人地基本法講明係澳門出生的非澳門人係唔會有享有澳門永久居民身份&福利囉! 人地D稅收唔使養D雙非, 可以回饋澳門人納稅人. 唔似我地養佢地加搶我地床位同學位! 我地政府都唔知幾時先醒覺

CurrySo  有d似當年香港成為越南難民第一收容港,夾硬比人"屈"!  發表於 12-11-29 01:17
windyan  講得岩,既時先為香港人做返D野  發表於 12-11-28 12:46

香港教育制度係對本地人吾公平。

英基由tax payers資助,但category system歧視香港人。大陸人吾識廣東話,所以cat 1,香港人cat 2,而cat 1有priority。我吾係ESF fan,不過覺得好吾公平,咁做吾應該拿政府資助,或者只資助港人子女。

CY Leung私德我吾comment,但如果佢做實事,我一定支持。

CurrySo    發表於 12-11-29 01:19

w2b 發表於 12-11-28 11:12
點解澳門都係特區無雙非問題呀?! 就係人地基本法講明係澳門出生的非澳門人係唔會有享有澳門永久居民身份&福 ...
老實講, 我唔係讀law, 所以當年莊豐源案都諗到頭都爆埋都唔明白。其實香港基本法都係同澳門基本法一樣, 指明是港人所生子女有香港居港權。但終審法院就裁定雙非子女都有居港權, 只要係中國人在香港生的子女都有, 所以都真係好唔明白。法律是一門深奧的學問, 否則公民黨的議員, 為何我老是不明白他們在說什麼, 奇哉。 

HYsquare  i can't agree more.  發表於 12-11-30 10:28
Jane1983  香港現在係好政治化,好多人都有自己agenda。  發表於 12-11-28 14:52
amber.h  me three la...  發表於 12-11-28 14:16
huisylvia  me too......  發表於 12-11-28 13:29

::

雙非子女享世襲制,都係好荒謬。

真係要寫信去表達吓意見。

回覆:little_yolky 的帖子

你是十分十分清晰的一位家長,可是這些問題永遠無法解決,法官薪水是我們的多少倍呀?他們要迫公共車輛嗎?要步行或迫地鐵嗎?他們的子女要和我們的子女一樣要一起去面對這麼多問題嗎?他們也是上等人,很多時候,我們如何叫喊,都無人理會,但是他們的説話就是法律,不是我們這班星斗小市民可以挑戰。

little_yolky  可能因為叫極無人理, 所以長毛至擲嘢, 好似細路仔咁,唔理佢就做壞事,咁你就會注意佢啦  發表於 12-11-28 16:20

回復 little_yolky 的帖子

《香港特別行政區基本法》第24條第1段,為香港永久性居民(不一定擁有中華人民共和國國籍)的資格下了定義,頭三點包括:

• 香港特別行政區成立以前或以後在香港出生的中國公民;
    • 在香港特別行政區成立以前或以後在香港通常居住連續七年以上的中國公民;
    • 以上兩項所列居民在香港以外所生的中國籍子女;(其餘省略)

基本法係話...香港出生的"中國公民"係香港永久性居民,所以香港法官咪照咁判囉,我覺得無錯喎,錯就錯在點解當初咁寫? 如果大家而家覺得咁寫唔啱既,咪改基本法囉, 但又唔比改喎. 咁香港人而家咪硬食囉.

人大釋法,係將pt1寫既野再解釋過, 話唔係文本既意思, 咁搞法,即如你同公司簽左約,做長工, 但公司無啦啦釋法,話唔係, 其實只係合約制即, 咁你話得唔得吖?

ngsmum 發表於 12-11-28 15:56
回復 little_yolky 的帖子

《香港特別行政區基本法》第24條第1段,為香港永久性居民(不一定擁有中華人民共 ...

哇, 邊個咁大整蠱呀? 咁寫都得? 唔怪得我考極都考唔到公務員試。佢咁寫法, 弟二日印傭菲傭唔嚟香港, 要輸入中國大陸傭, 咁請佢哋7年, 根據第2點, 咪又可以申請做香港永久居民? 要改基本法, 要好耐喎, 真係有無其他快啲0既辦法呀? 好心啲議員唔好搞咁多無謂僭建議題, 搞搞佢啦, 垃圾處理又唔理, 教育又唔理, 醫療又咁衰, 買樓又貴, 租樓仲貴, 公屋又唔夠, 老人院又唔夠, 其實啲議員同高官0既工作係做咩呢? 佢哋一個月都唔少人工喎。真係幾把火。

點解唔可以大抽奬時本地小朋友可以優先獲派位, 然後有剩餘學額至俾深圳地址0既雙非小朋友呢? 叫巴曲頭同深圳教育部傾傾, 俾班雙非小朋友有深圳讀書權, 咁佢哋如果派唔到北區, 留返深圳都仲有書讀丫。唔好搞到我哋丫麻。依家雙非海嘯已迫入大埔, 遲下入埋沙田就真係no eye see了。我都唔明佢哋每日車程3, 4個鐘嚟讀書做乜鬼, 北區啲學校又唔係咁top, 我每日來回兩個鐘已經想死了, 深圳都有好少學啫。

CurrySo  佢哋咁鐘意香港學校,我哋最多捐d錢比佢哋係深圳起幾間A貨香港小學,例如香港喇X小學,香港拔X小學,咁佢哋留番喺深圳讀咪得law,佢哋最鍾意香港兩個字嗻!   發表於 12-11-29 01:32

Jane1983 發表於 12-11-28 13:59
雙非子女享世襲制,都係好荒謬。

真係要寫信去表達吓意見。

我覺得雙非有世襲合理喎, 因為係計兄姐分。但反而覺得用深圳地址大抽奬, 但同北區小朋友一視同仁更荒謬, 明明地址唔係北區, 累到人哋北區小朋友落大埔, 我哋大埔小朋友落九龍, 真係層層壓迫。

CurrySo  真係好鬼嬲  發表於 12-11-29 01:34
米米噢  唔係一視同仁,深圳地址仲可自選校網。看看這段舊文:http://www.uncledos.hk/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=1103  發表於 12-11-28 17:33

little_yolky 發表於 12-11-28 13:26
老實講, 我唔係讀law, 所以當年莊豐源案都諗到頭都爆埋都唔明白。其實香港基本法都係同澳門基本法一樣, 指 ...
香港本來同澳門一樣。多得班政棍唔少搞到上終審法院。
因為香港同英國一樣,係類似用以往案例來判案。一單野上到終身法院有左判決,以後的判案都會以此為基準。
就好似有單野係無賺錢的家庭主婦同有賺錢的老公離婚分產,個老公話錢係佢賺唔想分,但上到終審都係一人一半。以後夫妻離婚,就會沿用呢次判決,一人一半。
其實雙非真係唔好鬧政府或者阿爺,根本無人贊成或者助長呢件事。中央當年都反對,話不利於香港的長治久安。完完全全係政棍搞出來,政府可以做d咩?

現在好兩難,如果政府為人民福祉唔比雙非出世紙,就違反左法律。以後香港的核心價值,法制社會就瓦解左,變成政府大過法律。

回覆:oooasis 的帖子

你絕對係明事理、講道理的一群,但還有太多無知的因雙非而大鬧政府

‹ 上一主題|下一主題