用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 懷疑資優,亞氏,請問找那些機構check?
go

懷疑資優,亞氏,請問找那些機構check? [複製鏈接]

兒子明年快6歲, 想問應該去中大,或私人醫生check?
中大係咪check gifted child? 如果情緒,行為也有問題是否要做另外一些test?

2    0    0    0

引用:兒子明年快6歲,+想問應該去中大,或私人醫生

原帖由 greenspring 於 12-11-30 發表
兒子明年快6歲, 想問應該去中大,或私人醫生check?
中大係咪check gifted child? 如果情緒,行為也有問題是否 ...
點解唔去CAC驗?

for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

請問什麼是CAC? 請指教。

智能測驗中心,政府的
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:懷疑資優,亞氏,請問找那些機構check?

有無網址?

我仔響step做.

STEP 嘅朱姑娘同黃姑娘好experienced,我覺得佢哋嘅 observation 好好!

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

細仔今日喺大口環做咗...
結果就係豬憂 + 亞氏徵狀 + 自閉徵狀 + 專注力弱

小倩 發表於 13-1-28 22:06
細仔今日喺大口環做咗...
結果就係豬憂 + 亞氏徵狀 + 自閉徵狀 + 專注力弱  ...

幾歲??

亞氏不=自閉嗎??

引用:Quote:小倩+發表於+13-1-28+22:06+細仔今日

原帖由 傻太 於 13-01-29 發表
幾歲??

亞氏不=自閉嗎??
未夠6歲
報告係咁寫~
2者其實近似,但自閉嘅支援會比亞氏多

小倩 發表於 13-1-29 19:08
未夠6歲
報告係咁寫~
2者其實近似,但自閉嘅支援會比亞氏多

未夠6歲會確診??  我聽日去, 好驚…(個仔過幾日4歲)

lillymarie 發表於 12-11-30 09:36
點解唔去CAC驗?

cac 講明吾做, 除非cac醫生自己話幫你地!

引用:我仔響step做.

原帖由 moonychan 於 12-12-19 發表
我仔響step做.
請問可否pm step的website or 電話

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 傻太 的帖子

自閉的小朋友可能在智力上都會border line,不過都會出現天才自閉。自閉症小朋友會有一定的天資,要慢慢發掘。
亞氏保加的小朋友大部份智力中上,佢地會專注某一個佢地自己喜歡的事物上,會和別人交流,但只會和別人談他們喜歡的話題,而且容易得失別人,因為基本上他們是不懂得看別人的反應,就算別人不開心不喜歡,佢都唔察覺。

以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

引用:STEP+嘅朱姑娘同黃姑娘好experienced,我覺

原帖由 jellomama 於 13-01-22 發表
STEP 嘅朱姑娘同黃姑娘好experienced,我覺得佢哋嘅 observation 好好!
可否幫忙提供step資料,cac耍我一輪,我家庭醫生force佢,佢死死地氣先肯初步约時間面見我,我好唔開心,我冇做錯任何事,佢當我波咁四圍抛,耍我成個下午先肯约個時間見,好唔專業

引用:我仔響step做.

原帖由 moonychan 於 12-12-19 發表
我仔響step做.
請幫忙pm我STEP資料及電話

請問, 你地係咩原因令你地去幫小朋友 check 係唔係資優呢?? 自己點睇架? 我囝補習班老師話佢可能係資優生....其實係點架?

回覆:piggylily 的帖子

STEP=邁步
Google一下有資料

‹ 上一主題|下一主題