用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 Maths
go

F1 Maths [複製鏈接]

可介紹F1數學課外練習,程度深小小的!坊間咁多,唔知中學邊本會岩用同好d,請分享,謝謝!

smallfoothk  so in  發表於 12-12-12 17:40
   1    0    0    0

You can try "Mathematics exercise for Brilliancy 1" by Favour Education Centre. I bought it from "中華書局".

回覆:frankiehokk 的帖子

Thx 買到了!

唔駛客氣! 希望幫到忙. 此書是兒子的補習老師購買, 有部份我都唔識做!

回覆:frankiehokk 的帖子

中小升英中,有補數,運算都OK,但理解吾掂,可能是英文提目,
請問有冇好提意及方法幫到佢地?

HI K_0530_a,

試吓轉補習, 中學的數和小學好唔同,吓 吓講步驟.我個仔小學時全級頭十名.點知F1 & F2次次test & exam都緊緊合格. check 佢啲卷,條條都攞唔足分. 中間啲步驟亂七八糟. 今年讀F3, 開學前找了個私補,到現在 5 test+1exam, everytime not bad,  啲步驟十分清晰, 最重要是現在他不會怕咗maths.

k_0530_a 發表於 13-1-15 18:22
中小升英中,有補數,運算都OK,但理解吾掂,可能是英文提目,
請問有冇好提意及方法幫到佢地?

...
若果英中中一大部份數應該同高小重叠, 係轉左英文, 佢個底好唔好? 小學會唔會都有九十分?
理解可能唔完全係英文問題, 因為始終用晌數學0既英文係同一般英文有唔同0既

若係理解0既問題, 可以叫補習老師教下佢highlight一D重點字眼, 例如how long究竟係問長度? 定時間? 等等
‹ 上一主題|下一主題