用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問如果協恩小六派位時收吾番自己間中學 ...
go

請問如果協恩小六派位時收吾番自己間中學 [複製鏈接]

請問如果協恩小六派位時收吾番自己間中學,吾知可吾可以中二轉番入嚟得吾得
   0    0    0    0

回覆:trenycebaby 的帖子

插班一般都要考筆試,按成績收生,比較客觀,公平。

那是否每年九月可以寄Profile去學校,我打去問學校,學校覆就算有位我哋都吾會有學生轉入嚟,我就真係吾係好信!

trenycebaby 發表於 12-12-25 11:39
那是否每年九月可以寄Profile去學校,我打去問學校,學校覆就算有位我哋都吾會有學生轉入嚟,我就真係吾係 ...

如果報中二插班,中一期末成績出了後就可寄profile去心儀的中學,無須等到九月。

唔好怪我直言, 小學都派唔番上中學,成績都係band 2.  除非你係外校成績好標青, 仲要係睇邊間學校, (當然要程度高先有望). 不過協恩好睇sports, 如果有呢方面技能又唔同.

如果協小升中派唔到協中, 基本上無什麼機會中二入得番, 原因,

1) 協中唔收,等於是成績最差的13%,中一你還可以找什麼其他Band 1學校 ?

2) 有多少例子是Band 2學生能以成績插班入協中的 ?

3) 也不要期望以運動好插班, 今天報紙有一段報導,

"協恩教練任明敏賽後感觸地表示:「近年有不少勁旅都是『砌積木般砌出來』,對於一直堅信要自己一手培訓的協恩來說,確實有一點衝擊。不過今次再度奪得全港冠軍,證明了花心血培育球員才是正確之路,堅定了我們辦球隊的信念!" 說得很直接了吧.  

況且, 運動也不能一朝一夕做好, 升中時運動保不了孩子的學位, 一年後不大可能叻到以運動插班呀.

如果還有時間, 快快努力加把勁讀書, 離開成績最差的13%最實際 !

同意JustAParent的見解。
令外,我有個朋友個女小學讀協小,但上唔到中學,我問佢有幾多人上不到,佢話大約10幾個,佢話當時老師話如果你全級不是最尾個20個基本上都照上!

乜協恩唔係一條龍直升嗎?點會有人入咗返?

Komama168 發表於 12-12-31 22:44
乜協恩唔係一條龍直升嗎?點會有人入咗返?

回復 Komama168 的帖子

http://www.schooland.hk/ps/hyps

升中備註
學校有直屬中學:協恩中學

經扣除重讀生及自行分配學位後,在中學統一派位階段,直屬中學可為其直屬小學保留最多餘額85%的學位。

協恩小學成績頭87%的學生才可升上中學。

自己教咗六年,成績唔好就貴客自理?

讀咗六年小學,成績唔好,學生自己都要負責嘅。

升唔到上協中的協小生,得罪說句,成績真係比較弱,在協中會讀得很吃力,實在是上得到,也未必好。

cy.muimui  同意,其實有好幾間本身有小學既都唔係收哂。 况且day one入小一時已經講明幾多%外係唔收番,又点怪得d學校?  發表於 13-1-1 20:21

Komama168 發表於 13-1-1 15:26
自己教咗六年,成績唔好就貴客自理?
協小和協中唔係一條龍,只係直屬關係(直到2012-13年度),並非必須全部接收協小學生,老實講,間間直屬中學都一樣,並非協中獨有。依家雖然轉咗直資,但協中仍收87%協小生,比率其實不算低。

一個都不能少-學校和家長都不堅持,我只有O嘴了.

回覆:Komama168 的帖子

咁你要O咀嘅唔只協恩,仲有:
Maryknoll Convent, 喇沙,民生,培正,等等直屬中學了。

回覆:cc1215 的帖子

如何是好?咪去其他band 2/3中學囉。成績唔達標,收左都讀唔上啦。

‹ 上一主題|下一主題