用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田b2男仔,自行想問下意見!
go

沙田b2男仔,自行想問下意見! [複製鏈接]

小兒考完2次呈分試,家長日老師話佢係b2, 自行已決定其中一間報聖約瑟。而家想係以下揀多間,想大家俾D意見!
胡忠
青年會
馬崇
陳震夏
基督

thank you

0    0    0    0

引用:小兒考完2次呈分試,家長日老師話佢係b2,+

原帖由 hungth1028 於 13-01-01 發表
小兒考完2次呈分試,家長日老師話佢係b2, 自行已決定其中一間報聖約瑟。而家想係以下揀多間,想大家俾D意見 ...
陳震夏 / 基督

回覆:elbar 的帖子

thx
想問下呢2間校風如何,學校嚴嗎?

引用:thx 想問下呢2間校風如何,學校嚴嗎? +

原帖由 hungth1028 於 13-01-01 發表
thx
想問下呢2間校風如何,學校嚴嗎?
校風不錯

引用:Quote:原帖由+hungth1028+於+13-01-01+發表

原帖由 elbar 於 13-01-01 發表
校風不錯
thx

胡中
因為如果填其它(CCH/ YMCA/ CC/ MOSTT) 而又收左你,就要等扣門先有機會入胡中,但今年扣門講到明超難。
你在大抽獎(乙部)時要小心d填;胡中/St Jo 2 間只能填一間。
你要有心理準備,胡中/St Jo幾谷的。

pineapple0983 發表於 13-1-2 14:57
胡中
因為如果填其它(CCH/ YMCA/ CC/ MOSTT) 而又收左你,就要等扣門先有機會入胡中,但今年扣門講到明超難 ...

st jo 我知, 因為我大女讀梗!!!

CCH 似乎幾谷咁喎,琴日好似有男仔企跳~

pineapple0983 發表於 13-1-2 14:57
胡中
因為如果填其它(CCH/ YMCA/ CC/ MOSTT) 而又收左你,就要等扣門先有機會入胡中,但今年扣門講到明超難 ...
St. Jo比胡中谷得勁好多, 今年識人一個入胡中一個入ST. JO, 胡中就要多讀課外書輕輕鬆鬆, ST.JO放假都冇得玩, 狂做功課; 但胡中今年新高中成績就略勝一籌.

回覆:沙田b2男仔,自行想問下意見!

咁大家點睇青年會&馬崇?

有無考慮體藝。橫掂自選不會影響其他派位,又多一個機會。
當然,要孩子自己喜歡先得,因體藝有優先權收錄學生。

chanms 發表於 13-1-4 09:57
有無考慮體藝。橫掂自選不會影響其他派位,又多一個機會。
當然,要孩子自己喜歡先得,因體藝有優先權收錄 ...

最大問題佢"體" 同 "藝"都唔得!! 真頭痛!!

回覆:沙田b2男仔,自行想問下意見!

其實我上年去陳震聽介紹好似幾好咁,校舍又大,但就吾就腳。。

馬崇就獨自一間中學,無其他學校學生,感覺好小小

hungth1028 發表於 13-1-4 10:48
最大問題佢"體" 同 "藝"都唔得!! 真頭痛!!
自行首選 或一搏 郭德勝

引用:Quote:hungth1028+發表於+13-1-4+10:48+最

原帖由 elbar 於 13-01-04 發表
自行首選 或一搏 郭德勝
佢個成績係BCAC, 班主任話佢除非大幅進步/退步,否則都係b2, 搏b1會唔會忟D!
尋晚先同媽咪嘈完,佢想搏一間b1, KTS / CWG. 但我反而想揾2間好D嘅b2, 穩陣D。
最慘問個仔自己,仲勞氣,好似唔關佢事咁,樣樣都是但,冇所謂!

引用:Quote:原帖由+elbar+於+13-01-04+發表自行

原帖由 hungth1028 於 13-01-05 發表
佢個成績係BCAC, 班主任話佢除非大幅進步/退步,否則都係b2, 搏b1會唔會忟D!
尋晚先同媽咪嘈完,佢想搏一 ...
自行或試 1.郭德勝 2.馬聖 和 派位乙部 首選 馬聖

‹ 上一主題|下一主題