用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 下星期去政府評估, 有啲野想問問
go

下星期去政府評估, 有啲野想問問 [複製鏈接]

估唔到咁快排到, 9月尾排, 下星期二做評估, 不過我以為要排好耐, 所以11月頭巳去協康做自閉評估, 個時心理醫生話佢有啲points唔中佢個表, 所以評左唔係自閉, 不過我仍然覺得囝囝行為有啲古怪的, 想問下如果我向政府係排"自閉評估", 如果到時唔係自閉, 係其他野(例如發展遲緩, 言語遲緩等...), 醫生會唔會講? 可唔可以排服務? 定係做"自閉評估", 就淨係會評"自閉"或"唔係自閉"?
   1    0    1    0

係全面評估,包括大小肌肉,我囝有驗耳。

政府cac係全面評估,咩都會check,
但係好似評估結果唔入殘障個list,係冇殘障金拎,
但服務都會有!唔好期望太高!政府服務就係一個字(等)

fishcowcow 發表於 13-1-2 15:33
估唔到咁快排到, 9月尾排, 下星期二做評估, 不過我以為要排好耐, 所以11月頭巳去協康做自閉評估, 個時心理 ...
其實我唔係想嚇你,但真係我親身經歷。

你第一次去 CAC 見姑娘時應該填咗疊問卷。可能醫生根據你填嘅野,睇到啲野,所以咁早叫你返去。
我個陣都係等咗唔夠三個月就見醫生。我仲以為有人取消有位攝,點知醫生話係睇番姑娘嘅評語同你答份問卷嘅野嚟排期,唔係先到先得。

咁政府嘅服務又唔係淨係俾自閉嘅。如果小朋友發展上有遲緩,都會俾服務。

回復 fishcowcow 的帖子

各位好呀~~
我下星期囝囝都係去做評估, 想問醫生係會即時test曬小朋友既問題 e.g. 語言/發展/心理/專注/自閉/聽力/大小肌肉/過度活躍/智力....., 定係只test 一d就評估到係咩問題然後即時排服務/學位? 醫生會唔會講明唔評估d咩叫我自己出去評? (因為如果醫生唔包評估智力/心理, 我想盡快搵私人機構做評估)

謝謝!

我都有諗過係睇嚴重情況而排快期, 但係姑娘未見過我個囝的, 因為而家第一次去排淨係家長去填問卷, 唔駛帶小朋友去, 唔通係睇左份問卷覺得問題嚴重?

fishcowcow 發表於 13-1-3 12:53
我都有諗過係睇嚴重情況而排快期, 但係姑娘未見過我個囝的, 因為而家第一次去排淨係家長去填問卷, 唔駛帶小 ...

你係邊間 CAC?照計第一次見係見姑娘 + 填問卷。我記得份問卷好大疊,好多,填咗我成個鐘呀!
不過我是兩年前做的評估了。聽聞越嚟越多小朋友需要評估,可能方式又改了。

我係中九龍, 我都有問第一次唔係要帶小朋友見姑娘? 佢答我而家改左, skip左小朋友見姑娘呢part, 淨係我上去cac度填問卷, 份問卷都有好多題, 主要係問小朋友有無某啲表現/情況, 要圈經常/間中/從不...

jjcow, 恕我多口問句, 你都算快排左三個月左右就見醫生, 咁最後評估結果係?

引用:jjcow,+恕我多口問句,+你都算快排左三個月

原帖由 fishcowcow 於 13-01-03 發表
jjcow, 恕我多口問句, 你都算快排左三個月左右就見醫生, 咁最後評估結果係?
唉,咪就係自閉囉,嚟得呢個forum,都無咩第二樣。見姑娘前我仔開始有單字,當時佢都未夠兩歲,我仲一心諗住最多同我講係發展遲緩

回覆:fishcowcow 的帖子

我11月尾都做左問卷,不過我都有帶囝去見姑娘。

請問您小朋友幾大?

其實你去過協康,心理學家應該有提及你囝囝在邊方面是較需關注的,right?如果你已知囝囝的問題,而自己又負擔得起,就應盡快向私人訓練中心求助,唔好等政府啦!因為等政府既要排長龍,即使等到有質素亦未必好。加上2-3歲是治療黄金期,要同囝囝爭取時間呀!

Vichang, 我囝而家2歲5個月

jjcow, 咁可否知道醫生話你囝囝有咩最主要既徵狀, 令佢被評為自閉?
因為我囝眼神係有的, 而家就黎2歲半都有短句, 有手指指, 但係就有古怪行為囉, 例如細個時會自轉, 喜歡轉既東西, 喜歡關門...

fandd,
協康評我囝唔係自閉, 心理醫生只係話唔夠足夠徵狀評佢自閉/自傾, 佢話佢都覺得我囝有啲古怪/固執行為, 但佢覺得呢啲可能係我囝性格, 所以基本上佢suggest唔到我上咩training, 我而家只係向協康報左社交playgroup

引用:jjcow,+咁可否知道醫生話你囝囝有咩最主要

原帖由 fishcowcow 於 13-01-03 發表
jjcow, 咁可否知道醫生話你囝囝有咩最主要既徵狀, 令佢被評為自閉?
因為我囝眼神係有的, 而家就黎2歲半都有 ...
一來,我仔發展的確係遲緩咗,二來,醫生問我:你有有發覺評估呢兩個鐘,你個仔無搵過你地?(我們沒有分開,係同一間房內)。醫生仲指出咗一樣好中嘅野,佢問我:你係咪覺得咁耐以嚟,你一直唔能夠同個仔好親密?聽到呢度,我真係喊咗出嚟。其實我一直都覺得同個仔好似無咗母子間嘅聯繫,無人提出,我就呃自己無野。到正式由醫生把口講出嚟,我知我唔可以再否認

如果依你所說,嗰位心理醫生既做法真是值得商確心理醫生為小朋友作自閉症評估,通常會使用一些評估工具。按評估後的結果,即使「話唔夠足夠徵狀評佢自閉/自傾」,都應能分辨出小朋友存在的問題,然後給予些改善建議。

此外,縱觀不同個案,有被評為嚴重自閉的小朋友,經數年觀察及訓練後,最後發展至與同年小朋友無異。相反,有被評為輕度自閉/自傾的小朋友,幾年後發現原來情況是較嚴重。因此,建議你不要著意問題的程度(嚴重或輕度),盡快找出囝囝的問題,及早給予治療。如有疑問,不妨再帶囝囝到其他私人作評估。

P.S. 即使到CAC評估,你也要有心理準備,那處的醫護人員也大都不會給予你一個「明確」的程度。

回覆:fandd 的帖子

Agree your last sentence... 我去左CAC 見姑娘,佢4都唔肯講佢對我囝囝睇法。不過我心裏有數law.

回覆:fishcowcow 的帖子

我下星期去私人心理評估,囝囝19.5 mths...協康話太細唔肯同我囝做。

我囝而家咩都唔講,又唔識手指指,仲中意玩關門.....唉。

fandd 發表於 13-1-3 23:13

如果依你所說,嗰位心理醫生既做法真是值得商確。心理醫生為小朋友作自閉症評估, ...
係呀,個陣醫生同我講,自閉就係自閉,無分,因為小兒兩歲未夠,佢話2~3歲變化可以好大。叫我接受現實,盡早排服務同裝備好自己。

fandd  strongly agree!  發表於 13-1-3 23:50
‹ 上一主題|下一主題