用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我女去唔去到英華女學校?
go

我女去唔去到英華女學校? [複製鏈接]

小女就讀黃大仙Canossa Primary School
級名次:18/131 操行:A-
選上智(first choice)and英華女學校(second choice),老師話上智好適合佢,而且好大機會enter,本來second choice叫佢去Holy Family,因為學校有信比佢,但佢唔鍾意,所以唸住博高一線,所以second choice選英華女學校,但係會唔會enter既機會好細?其實我認為我女既成績可以再高點,因為佢今次考試都無發力而且好唔小心,粗心大意

elbar  Just try it   發表於 13-1-5 20:51
   0    0    0    0

回覆:PurpleBerry13 的帖子

選2間1A 好危wo,上智好多位比左深水埗同九龍塘名私小女生如SFA, tak nag,etc. 黃大仙呢間不同SPK 個間,全級18 出去全港排名應該係1B. 入吾到統一派返黃大仙區中學甘吾甘心先?比我就一:上智或英華,二:聖家

做人至緊要開開心心 :-D

回復 PurpleBerry13 的帖子

英華放在自行1而上智放在2,因為早兩屆鮮魚行學小六有個女仔都自行入咗英華,嗰間小學六年班得3班,每班得十幾個人,總數一百人都唔夠,個女好全級考第一,但係ㄧ百人都唔夠,你囡全級百幾人考十幾咁都唔試就浪費!英華女校是唔會睇間小學是否名牌,只看個人成績,仲全部申請人都有得IN!進取D去吧!

PurpleBerry13 發表於 13-1-5 20:08
小女就讀黃大仙Canossa Primary School
級名次:18/131 操行:A-
選上智(first choice)and英華女學校(second  ...
你的老師都好得意,一方面話上智機會好大,一方面又叫你地去聖家,重有埋推薦信。兩間的程度都有一定距離。我覺得好大機會入聖家就真。上智這類band 1頭學校,競爭大,好難講話機會如何,但用一個自行額試下無妨。
反為第二個選擇就要小心。視乎你的意願。如果你用搏的方法,寧願唔得就等大抽獎的話。你可選擇搏埋英華。
:verycold: :verycold: :verycold:

講真我覺得你真系好危,我女讀個間小學派位唔錯,全級有大約150人,考差唔多20ge女仔老師都叫她自行唔好博上智,因為博唔過人

英華係second choice,但上智同Holy Family,邊個係first choice好?老公好想佢去上智……

引用:英華係second+choice,但上智同Holy+Family,

原帖由 PurpleBerry13 於 13-01-06 發表
英華係second choice,但上智同Holy Family,邊個係first choice好?老公好想佢去上智…… ...
係canossa 考頭2x 既女仔往年都有推薦信申請聖家ga! 九成九入!所以你1st choice 應該係either 英華or 上智,博一博,博吾到都九成九入聖家麻!

回覆:PurpleBerry13 的帖子

吾怕同你分享,之前朋友女女係canossa考全級頭10,大貪心首輪放棄聖家,2間都選他區大熱傳統1A 女校,結果真係2 間都吾得,派地區band 1,話好後悔。

puibb 發表於 13-1-6 17:14
吾怕同你分享,之前朋友女女係canossa考全級頭10,大貪心首輪放棄聖家,2間都選他區大熱傳統1A 女校,結果真 ...
咁黃大仙派到保一或何蔭棠都好好喇

與其聖家, 不如何蔭棠, 統一何蔭棠第一機會大, 因個個都放保一第一.如果你統一放何第一就穩陣.  不過, 你要女校就另計.  所以自行你可搏上智第一但機會一半半; 但第二不用聖家那麼快.  聖家嚴, 但成績是1c近2a, 而你女的potential還未發揮, 可以1b學校做自行第二.

感謝各位家長意見
‹ 上一主題|下一主題