用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道幼稚園是否直上小學,中學?
go

培道幼稚園是否直上小學,中學? [複製鏈接]

培道幼稚園是否100%直上小學,中學? 那培道小學每月雜費幾多錢學費?雜費? 知唔知有無校車?油塘上車 謝謝!

0    0    0    0

引用:培道幼稚園是否100%直上小學,中學?+那培

原帖由 陰公之人 於 13-01-06 發表
培道幼稚園是否100%直上小學,中學? 那培道小學每月雜費幾多錢學費?雜費? 知唔知有無校車?油塘上車 謝 ...
100%直上小學但不是中學,因培中不是直屬而是聯繫中學,即培中只保留25%學位比培小。每年大多band 1 生會放棄培中選區內band 1 英中,band 2 女生就有機會派返入培中,band 3 就bye bye. PS上年全級75人得9個入培中,吾知店解咁小

做人至緊要開開心心 :-D

回復 puibb 的帖子

可能因為唔揀, 好多人唔鐘意女校, 同埋中文中學。我見佢哋派位都唔差, 可能去咗好啲0既學校。我就疊埋心水俾阿女入埋培中。

油塘有校車

回復 christy-chan 的帖子

呢個我知道, 我當年係全中中, 但數學同理科都係用英文課本的。

雖然話係有英文班, 但係係全校大環境唔係英語。我知道有啲英文中學週會都係用英文, 學生會代表發言又係用英文, 咁英文當然係有優勢。但又話說回來, 以前我哋培中的英文都唔可以話超級差, 要睇老師囉, 隔離班個英文老師好好, 班同學啲英文真係唔錯的, 可能係隔離屋飯香掛。

總之, 你睇blog睇多啲, 就會知道好多家長升中第一句就會講, 「幾多考到英中」, 英中=好, 所以我先有咁0既提出。我阿囡考到培小, 老公笑到停唔到咀, 佢話鐘意間學校啲老師正正經經, 斯斯文文, 同學仔開開心心有笑容又唔牛豆喎, 唉, 總之各有喜好啦。依家正在部署2014年細囡考埋入培小, 咁我就一天光晒了。

回覆:little_yolky 的帖子

回復 剛果公主 的帖子

緊係唔係必收呢, 係就唔駛咁心煩了。不過, 校長話有兄姐會優先考慮。但考慮還考慮, 都要裝備好自己, 好似今年只得28個位俾外校生, 就算加埋最後放位, 都有排驚, 妹妹又係活潑好動型, 所以有啲擔心。

真心請指教, 培道小學喺唔喺2線小學嚟架?  男仔值唔值得放棄 SC K1 讀培道幼稚園呢?   

回覆:rabbitsheasl 的帖子

男仔無咁著數,無得番培中。

回復 piano513 的帖子

我知培中喺女校, 但喺唔喺有小學 backup 好d even boy, 培道小學夠竟好唔好呢?

回覆:rabbitsheasl 的帖子

吾算差。好似小班。我見小朋友讀得開心。

‹ 上一主題|下一主題