用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 十五年免費教育
go

十五年免費教育 [複製鏈接]

如果真係
大把雙非子女嚟讀
到時搵到心儀學校機會仲少
又唔知等幾耐實行

2    0    0    0

我一直唔贊成行15年免費教育, 我其實好唔明白依家d人點解思想會係咁, 點解政府必然要去負責你地生既小朋友既教育費. 一直係9月尚算合理, 依家要求15年, 到行到15年既時候, 你又會要求要20年, 再者, 依家既免費教育真係可以比到所有香港人享用嗎.
不喜勿插.

免費與唔免費都擁哂上黎架LA,都攞左身份証,學費唔免費 現在都有8折

我覺得幼稚園學卷已足夠, 每個月只須交幾百仲想點, 真係幫輕好多了.......學卷伸展到幼兒園仲好過 政府要做到15年免費LA, 又要所有幼稚園統一派位咩.....現在已經夠煩架LA

回覆:十五年免費教育

就算有冇十五年免費教育都煩死
煩~撲學校同大陸人爭學位!

其實我認為政府應該重視幼稚園老師既待遇,因為佢地真係好辛苦,我地照顧一個都辛苦到死,佢地要由朝到晚不停做到無停手,人工就少到死,如果何以有幼稚園薪級表就好了,等佢地可以同中小學老師有同等待遇就好了........今日既施政報告又唔強制幼稚園做呢一樣野,,,,,鄧幼教老師可憐......

rainbowcov  中小幼的老師係無可能睇齊架, 到時又有人話, 唔公平, 幼稚園咁小學生, 但老師的待遇同中小一檥.  發表於 13-1-17 09:50

agree with monchhichi8085 !!

只贊成增加學劵價值, 反對幼稚園免費, 唔想幫人交租.

我都反對15年免費教育,錢應花在幼兒托管,一來沒有國家支持2歲一定要返學,睇下澳洲,它地鼓勵5歲前不用上學,二來我地在職婦女唔多唔少無人睇小朋友才讓他們早點上學,政府快D做好幼兒托管啦!

rainbowcov  15年免費教育係唔包括2歲班的, 係由K1開始.  發表於 13-1-17 09:51

學卷應惠及所有幼稚園

回復 monchhichi8085 的帖子

我明白人工一定唔會有中小學咁高,但起碼有個機制,等佢地既人工唔會海鮮價!而家洗碗都成萬蚊個月啦!幼稚園老師都係咁上下咋!可憐!

麥兜MaMa 發表於 13-1-17 23:46
學卷應惠及所有幼稚園
本人係幼師,我都覚得政府撹呢個學卷制有D問題。
1)2007年開始推行學卷制,為期5年,呢5年有筆$俾每間有學卷制既學校俾老師進收,但1間學校有咁多老師,點惠及得晒呢?同埋$有限,D老師唯有迫住又要盡快晚上去進收,妳唔快D,$用曬就無得資助俾老師進收㗎啦!所以之前政府規定所有新入職同在職幼師都要達high dip資格,我地夜晚要去讀,1星期3晚,共3年,剛讀完又推學卷,又趕去讀degree,真係3年又3年㗎!5 年後既今日已經無得再俾$老師進收了!
2)進修完,有個學位又如何?唔代表會同人工掛鈎,因為推學卷之餘,政府倡行薪級制脫鈎,即係可以人工海鮮價,有D機構好就會跟返政府既薪級表俾人工,有D就脫鈎啦!咁你話我地係咪好慘,好唔公平!
3)幼師轉工,去到新學校,唔理你有幾耐年資,亦未必跟返你之前既薪金,唔同中小學老師按年資發薪!
4)家長用學卷,有D仲俾多過未有學卷前既學費,因未有學卷前,有推行政府學費資助既kg既家長可按需要申請學費資助,最多可$0學費,但學卷後,有D家長都要交幾十元,仲衰過之前。當然對無申請學資既家長係無影響既!
5)為左收學卷,學校要俾教育局外評,合格就收,唔合格就無得收,我地D老師為左外評真係做到死!果種壓力不可言喻,所以教師流失率持續,對學校、學生、自己是影響不少呢!

麥兜MaMa  攪到老師心身疲累...冇哂精力好好作育幼兒, 本未倒置...唉  發表於 13-2-7 15:14
smilingface    發表於 13-1-21 15:01

設空堂,來備課。
優化師生比例,專心教學工作。
取消學生成長檔,教學要相長。

學券唔係所有香港人可以享用。想讀好啲嘅學校,就要放棄有學券嘅幼稚園。政府應該檢討下,雙非,單非嘅學童,係咪應該享受唔到呢?可以留番資源比我地呢班有交稅但又乜都享用唔到嘅香港人,得唔得…………唉

單非可以資助我覺得OK, 雙非實在是

我都不想幫人交租

15年免費教育....將來整條街都是.....大專生...

‹ 上一主題|下一主題