用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教育是為了甚麼?
go

教育是為了甚麼? [複製鏈接]

張大導今天在明報的專欄,值得追逐名牌龍校家長一看。

4    0    0    0

Can you pls post it here?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:Mighty 的帖子

看今天yahoo 香港新聞便是了。

醒目開學勳章

"擔心自己子女做傻事的父母,也不要全責怪老師學校,因為你也有份參與壓迫自己的子女而不自知,還以為為他們前途著想。"  I like this.

ryenmama    發表於 13-1-18 12:10

回覆:教育是為了甚麼?

好想知張堅庭3名兒女讀哪?

回覆:smallfoothk 的帖子

漢基lS

咁唔知得啦、漢基是国際学校中之名牌、有銭讀、当然可以不食人間煙火。 只能入讀一般小学的、要同双非争之余、為口奔馳、当然某程度会隨波俗流。

Jane1983  何不食肉糜!  發表於 13-1-17 23:39
Barbe    發表於 13-1-17 21:55
bb86  agree  發表於 13-1-17 15:45
ysnmama  認同.  發表於 13-1-17 14:56
HHaHHa    發表於 13-1-17 14:13
Mighty
自分に負けるな!!

Hi Mighty
你説得非常好,我很認同你的説法。

我想知道如張導演的三名子女是讀我們這些平凡的小/中學 (不是 IS or 直資) , 他還會叫子女不做功課/ 讀書..天天看電 視or talk in bed 嗎 ?

MonkeyGirl 發表於 13-1-17 14:18
我想知道如張導演的三名子女是讀我們這些平凡的小/中學 (不是 IS or 直資) , 他還會叫子女不做功課/ 讀書.. ...
張導演子女讀任何學校、相信或都可以這樣,因為他子女背景是「無憂米」。如父母要擔心子女將來生活有機會憂柴憂米,點可以不食人間煙火,隨波逐流?讀書好未必將來一定出人頭地,讀書唔好機會會大打折扣而已!

不過如學校真的如此,功課要做到晚晩三更半夜,真有必要檢討。好成績學校相信大部分不用如此,除非學生自己鬥心勤力開夜車。

我自己不賛成太過極端、完全無功課又不可能、開夜車致深夜也是不智。 又或者要小朋友8歳前又文又武、様様全能、就離譜D. 但総覚得由張先生講好似無MAAK説服力。 好似如果叫林鄭作教育局長、一定無可能、林鄭自己個D個個在英国、林鄭又点知香港D水深火熱状況O亜!! 或者一個長居山頂/海灘傍、有2千幾尺屋都要潜建的人、点会知MAAK野叫擠迫?

Barbe    發表於 13-1-17 21:54
Mighty
自分に負けるな!!

都係個句" 鬼唔知亞媽係女人咩"
你自己3個去讀國際學校講咩都得啦
講埋d野都不設實際一定建設性都無>>>廢話連篇

引用:我自己不賛成太過極端、完全無功課又不可能

原帖由 Mighty 於 13-01-17 發表
我自己不賛成太過極端、完全無功課又不可能、開夜車致深夜也是不智。 又或者要小朋友8歳前又文又武、様様 ...
張某一向致力打擊本地傳統教學,就這單一事件,去點名數人學校,佢咁講好唔公道,可知一個中學生自殺有好多原因,佢對自己有要求而,達唔到而一時睇唔開,呢啲負面性格去到邊都會出事,冇道理將責任推比學校。嗱!今日又有中學生自殺,不過唔係傳統名校生,你睇佢講唔講?有時借題發揮都要有個限度!

回覆:教育是為了甚麼?

張導演子女讀任何學校、相信或都可以這樣,因為他子女背景是「無憂米」。如父母要擔心子女將來生活有機會憂柴憂米,點可以不食人間煙火,隨波逐流?讀書好未必將來一定出人頭地,讀書唔好機會會大打折扣而已!

Xxxxxx

讀書是為明事理。明事理的人搵到食是自然的事。不學無術,幾多錢都可以敗晒。

囝囝爸  香港上一代超級富豪多貧少讀,靠明德克勤成家致富。現富二代明理眀德學而有術有幾多?負面新聞不少,但仍富貴不斷。理想常異於現實。  發表於 13-1-18 11:33
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

現今大多數學校也給大量功課及壓力, 但大多數家長排通宵都要子女入讀那些學校, supply and demand, 雙方也有責任
學校當然有分唔同級數, 最重要係適合自己個小朋友, 找學校不是找最好, 而是找最合適

囝囝爸  香港上一代超級富豪多貧少讀,靠明德克勤成家致富。現富二代明理眀德學而有術有幾多?負面新聞不少,但仍富貴不斷。理想常異於現實。  發表於 半小時前

Xxxxx

上一代富豪家貧少讀而有大成就的,是一將功成萬骨枯。絶對唔係常態。如果你說讀書唔係為明事理,只是為搵食,或者富豪D錢點都不能敗哂,咁我無野講。

囝囝爸  是否常態,有典可尋,當然非絕對。富二代沒落窮困,可說寥寥可數。普遍教育下,新一代可否明理明志,或是否現實功利,在社會中非難探索。  發表於 13-1-18 16:00
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題