用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果派唔到心儀小學.......
go

如果派唔到心儀小學....... [複製鏈接]

有無有經驗父母知道是否每間派官立或津貼學校都有叩門位呢?如不是有無渠道知道邊間仲有位叩門呢?
   8    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:有無有經驗父母知道是否每間派官立或津貼學

原帖由 CERISE 於 13-01-21 發表
有無有經驗父母知道是否每間派官立或津貼學校都有叩門位呢?如不是有無渠道知道邊間仲有位叩門呢? ...
放榜前二星期左右問定好d,有學校試過提早收表架

做父母真係養兒一百歲 長憂九十九, 啱啱遞完統一派位,就要諗叩門...

醒目開學勳章 王國長老

哎, 有咩計, 遊戲就係咁玩, 加油吧

上年放榜前(一至兩星期前) 問定幾時可以叩門, 到了指定日期交表, 最後叩回本區首志願...

kksushi  可以分享下你準備左咩資料去叩門嗎? 有無SAMPLE可以睇下?  發表於 13-1-21 11:19

Haz-mama 發表於 13-1-21 11:03
上年放榜前(一至兩星期前) 問定幾時可以叩門, 到了指定日期交表, 最後叩回本區首志願...  ...

放榜前一個月已經準備定叩門資料, 上定心儀校網攞料, 做定profile (個profile和叩門信都係係EK度參考):

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2122890&extra=page%3D1

luckily, 叩咁多間, 差不多間間都有得in, 真係要感謝主!!!

回覆:如果派唔到心儀小學.......

我想問如果無簡過,但可吾可以叩門架?或者如果擺4或以後,可吾可以呀?

melodylee113 發表於 13-1-21 15:40
我想問如果無簡過,但可吾可以叩門架?或者如果擺4或以後,可吾可以呀?

...

當然可以, 但入到的機會微乎其微囉.

melodylee113 發表於 13-1-21 15:40

...

因為間間學校都話要放佢第一志願才考慮, 除非唔係 HIT的學校啦.

請問叩門交表格有分先後次序嗎?

如果我在6月2日(第二日)才取小一註冊紙,之後才交叩門表格。成功機會大嗎?
‹ 上一主題|下一主題