用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 睇到眼火爆
go

睇到眼火爆 [複製鏈接]

吳克儉:雙非是人口生力軍

【明報專訊】教育局長吳克儉昨出席新城電台節目時談及雙非童湧港讀書問題,表示過去兩年跨境學童數目一直在教育局掌握之中,但礙於內地改變政策,令更多雙非有意來港升學。他形容,雙非童是香港未來的「人口生力軍」,應獲公平對待,他鼓勵雙非童前往北區以外學校上學,以解決北區學額供求失衡問題。

鼓勵走出北區上學

他強調,政府一直密切監察跨境學童來港升學情况,不過深圳公營學校不再取錄持香港出世紙的內地兒童,或增加雙非童來港意欲。他認為雙非童是香港未來的「人口生力軍」,應獲公平對待,現時全港小學學額供應足夠,只是北區出現供求失衡,故鼓勵雙非童前往其他區升學以紓緩問題,而教育局會有一系列措施,如考慮提高每班派位人數,增加北區學位。
   0    0    0    1

我吾係北區家長,看新聞都好嬲!

家長一向是少理政治的一群....我們現在真係 "少理" 吳局長.

LOVELY-BABE    發表於 13-1-25 16:08

佢吾識講野,就真係收聲算啦!「生力軍」!

咁即係叫香港人唔好再生小朋友啦.. 既然連奶粉都明被人搶. 小學的學位又要我地讓.. 香港死得架啦.. 遲早合併做廣東香港.

沒有香港這名字了, 只有廣東寶安...

回覆:睇到眼火爆

我只能用“低能“呢兩個字形容呢位局長。

Jane1983  真係好低!  發表於 13-1-25 15:26

呢招咪可以將來香港便成為真正嘅[中國人]啦! 呢招真係夠絕!

下年呢? 仲係1400嗎? :anger:
http://hk.news.yahoo.com/%E5%8C% ... 1%8D-065812622.html

教育局首次披露,估計北區小一學額欠1400個。

教育局表示,他們將會向附近地區借學額,研究加班加人和擴建課室,但不能夠擔保所有人都可以原區升學。

呢個「局長」唔識講野就唔該叫人寫份稿俾佢照讀, 下下出黎講野都好似想與全香港人為敵咁.......

無錯! 我認同香港人口老化問題嚴重, 香港人宜家又遲婚、又少仔女, 到時我地小朋友長大, 可能好似外國好多國家咁, 一個後生要養幾個老人!! 吸納新移民來港, 係其中一個解決辦法, 但...........唔該可唔可以有好d既配套及設施?? 資源可唔可以盡量平均d分配??

點解要香港人讓出資源(本身香港學童的學位)俾雙非學童?? 係唔係應該政府開拓一d新學位俾呢班小朋友??雖然佢話自己做緊, 但唔夠學位既問題6月會出現, 又請問趕唔趕得切6月有足夠額外學位及資源俾雙非學童?? 你老闆叫你做project你可唔可以一直話自己諗緊點做, 但就無野交俾大家睇呀??

宜家就好似推晒d大陸人黎香港, 之後人迫人產生完問題就閣下自理, 咁我做咩要出糧俾你呀「局長」先生??

今年7 / 1,    如果樓仲不停升, 奶粉 / 學位無曬,  $50-60 個飯.....

50 萬人上街.......................NO LA......60-70 萬都可能佈細左

痴孖根,有有帶腦返工?吳克儉
欠成 1400個學位仲話教統局有掌握過數字?
你地有冇掌握下廣東省雙非有幾多?
其他省份有幾多?
Suppose廣東省果d 99%會落黎讀架啦!
有d所謂較有錢,其他省份的雙非都會蠢蠢欲動係香港買樓讀書。
而家欠千幾個位,即係大部份人要跨區啦!
咁我地入到熱門學校的機會好微啦!
六月又一句接受跨區了事啦!
真係想放火燒鬼左教統局,咪鬼派位算數!

LOVELY-BABE    發表於 13-1-25 16:07
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

政府醒:

1) 本地人唔敢生, 雙非港童便是生力軍了

政府成功爭取!!!!

吳局長 , 請問你是為大陸人做事嗎 ? 如是的話 , 請速速 " 滾回大陸" , 不要再禍港

virgokaren  簡直係污染香港  發表於 13-1-25 18:56
comemon999    發表於 13-1-25 17:14
LOVELY-BABE    發表於 13-1-25 16:07

回覆:gigayan 的帖子

我相信部分雙非童將來會有所貢獻,但點睇都覺得似" 綜緩"生力軍多

回覆:hkspiderman 的帖子

冇辦法,廢柴局長,無能政府,大話特首,香港完了

在我細囡出世時(2011年)去油麻地攞出世紙,果度d職員已叫我生多幾個,話你唔生人地就係咁生架嘞 !
你睇下而家攞出世紙和回鄉咭果度最多咩人

欠14間以4班為一級既學校!!!!

14間大型小學!!

點加?!

我的朋友現在有兩類:
1) 生小朋友 ---> 和我一樣, 面對一連串"爭野"問題
2) 唔生--> 買層樓, 飲紅酒, 都唔洗理咩雙非 / 爭野, 一年兩次旅遊,  只番工等退休.....多輕鬆

唉......................

avaya  Yes but that's your own choice.  When they get old with no kids, they would be very lonely.... Not having kids is like not having a real family.  發表於 13-1-25 16:49

吳克儉十萬個不知所謂!:
‹ 上一主題|下一主題