用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 睇到眼火爆
樓主: mena
go

睇到眼火爆 [複製鏈接]

我依家最想"鍋"既唔係CY, 係吳克儉!  雖然唔同區, 但睇倒吳XX既回應, 個心真係好痛, 咩接受跨區, 咩雙非生力軍!  把口好涼薄!  我未試過咁想離開香港!

回覆:gigayan 的帖子

我覺得吾應該比也雙非兒童有免費教育,搶晒香港的學位,他地既父母又吾系香港人,又無納稅,有咪野資格來香港讀書可以免費,甘樣對香港人十分之公平。政府應該要向果的雙非收番學費,吾好比他地認為系老奉既!!

引用:我覺得吾應該比也雙非兒童有免費教育,搶晒

原帖由 豆豆珠 於 13-01-31 發表
我覺得吾應該比也雙非兒童有免費教育,搶晒香港的學位,他地既父母又吾系香港人,又無納稅,有咪野資格來香 ...
仲有醫療、福利呢!根本連身分證都唔應該俾!話佢地係生力軍,問下啲老師佢地咩質素先啦!而家用免費教育、申請資助,到十八歳帶埋阿爸阿媽嚟香港申請綜援,到時又要我地啲仔女交稅養埋佢地全家!

生意上識得有啲錢、有實力嘅大陸人,佢地啲小朋友全部喺大陸讀國際學校,目標將來去外國讀。

回覆:happy.rita 的帖子

咪就系,落來香港果的全部都系拿綜援,要香港人養埋呢班廢柴。

回覆:睇到眼火爆

佢地(所識有實力的大陸人)都睇唔起日日跨境嚟香港嘅雙非 佢地話大陸大把好學校,只因如果戶籍唔喺深圳,要俾多少少錢捐俾深圳啲學校,雙非家長俾唔起,所以先要小朋友日日咁辛苦跨境返學。

有個嚟過香港睇國際學校,佢話:「香港的國際學校地方好細、連接返放學時泊車位都唔夠。」

唔用腦

恐怖

真是令人氣憤,什麼都來香港搶。

引用:其實係喜寧州開個專收雙非嘅寄宿學校咪仲好

原帖由 fc926 於 13-01-26 發表
其實係喜寧州開個專收雙非嘅寄宿學校咪仲好,一來程度接近,二來可在蛇口碼頭一船人載曬去,方便管理:hands ...
好提議

‹ 上一主題|下一主題