用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 同學的秘密,大家俾d意見!
go

同學的秘密,大家俾d意見! [複製鏈接]

Del ---- Del....
   0    0    0    0

This is also the SECRET between you and your son.  Don't ruin his trust on you as it's very precious.....extremely hard to regain it.

比我都想有人話我知如果係相熟既可以俾d提示女孩父母,比如同佢地講話好似係街見過佢同個男仔一齊,等佢父母可以注意吓;但kiss果d可以不提住,因為F1拍拖對佢父毋來説已經夠刺激,比佢地知道kiss埋驚佢地神經過敏,唔得冷靜面對。但係如果父母唔知以為自己個女重係細路女而無左戎心,驚出左事既時候重惨。 當然成件事唔好提阿仔, 如果唔係驚對方父母向你個仔打探, 又會比你個仔知你背叛佢。

係我就會睇定D,伺機提吓佢囡囡既特別行為。小朋友拍拖,行為和狀態應幾唔同,關心佢既父母應會感覺到。佢地仲未知,可能係唔願去面對,未必願意向果方向想。

絕對唔會明言講出,因為咁即係違反承諾,示範個壞榜樣,到第時,阿囝破壞你地兩人之間既咩野協議,佢都大條道理話:係你教既……

更何況,拍拖呢樣野,佢父母早知同遲知都未必改變到,暗示好過明示好多。

回覆:samanthat38 的帖子

設身處地,妳是阿囝會點看媽媽的誠信。妳等於CY,他會好失望及傷心!

Yanamami    發表於 13-1-27 11:40
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

好可怕 ~ 看來這小女孩幾早熟 ! 也幾open, 我會選擇keep secret ! 反而要教囝囝不要越軌, 否則註成大錯

joyjoyparent  好書推介: "16歲才上床". 是一位媽媽兼教育心理學家寫的書. 女兒未入反叛期, 我便開始與她傾, 希望同佢有計傾先!  發表於 13-1-28 15:49
anna59  八十年代果時已經有人 form 1拍拖啦  發表於 13-1-28 13:39

引用:阿仔講咗女同學拍拖的秘密我知,叫我不要話

原帖由 samanthat38 於 13-01-26 發表
阿仔講咗女同學拍拖的秘密我知,叫我不要話俾人知,尤
其昰同學的父母,嫲嘛。我昰否應保守此秘密不將此女 ...
不如我咁問,如果你仔仔同你講,佢有女朋友,已經Kiss過,你唔好比老豆知,守秘密呀,你點處理?

回復 JustAParent 的帖子

應隔一段時間,才同呀仔講,呀仔佢媽咪問我佢個女有無親密的男同學,死啦我應該點答呀,佢亞媽開始懷疑啦.

familyking  呢條橋得!  發表於 13-2-4 16:27

回覆:同學的秘密,大家俾d意見!

這關乎自己和孩子的承諾,和他人的私事家事,我不會直接干涉,只會引導孩子分析事情,看看能否從孩子間勸說當時人。

like_travel    發表於 13-1-27 18:34

WongWong 發表於 13-1-27 13:00
回復 JustAParent 的帖子

應隔一段時間,才同呀仔講,呀仔佢媽咪問我佢個女有無親密的男同學,死啦我應該點答 ...

如果是我,我直接對兒子說:「對不起,你同學父母是我好朋友,我不能知道他們女兒有問題而假裝不知。因此,我不可能承諾守秘密,至於如何處理,我要時間想想,但我做任何事前也會給你知道。」

小朋友要明白,這不是他的秘密,而是人家私隱。如果朋友告訴他,他有否也答允他人守秘。如果有,這是自己孩子不道德。如果人家父母是自己很要好的朋友,明知他們孩子行為偏差而不可告知,是為不義。孩子不道德在前,陷父母不義在後,根本不是什麼承諾或誠信問題。

我自己小朋友甚少要我守秘密,他們也清楚父母不會拿自己的心事到處跟外人分享。至於說其他同學,「來說是非者,便是是非人」小朋友和同學相處,慎思慎言慎行。我印象中兒子對我說過一兩次「秘密」,我當時的反應是「Hold on,我不知你想說什麼,我不一定可以完全守秘密,你想清楚才說。」

Adam媽媽    發表於 13-4-18 15:28
piano513  當然,我唔會話你做錯。你又真係無錯。不過,如果係我的話,我可能會犠牲我同朋友的關係。  發表於 13-1-31 01:41
piano513  結果換來的答案是:等等,我可能會不能幫你守秘。戓者是,唯有你自己去解決吧。  發表於 13-1-31 01:27
piano513  但亦都要從小朋友處想想,可能佢想幫朋友保守秘密,心底裏又擔心朋友做錯事,處於如此兩難的時候,只好找身邊最信任又覺得有能力幫助自己分析問題的父母。   發表於 13-1-31 01:21
jiemeidi  Agree!  發表於 13-1-28 20:35

唔講

暗示俾女仔父母知,叫他們多加留意

anna59  agree  發表於 13-1-28 13:41

醒目開學勳章 王國長老

引用:暗示俾女仔父母知,叫他們多加留意 +

原帖由 gigayan 於 13-01-27 發表
暗示俾女仔父母知,叫他們多加留意
我會一樣,暗示

ANChan59 發表於 13-1-27 09:37
設身處地,妳是阿囝會點看媽媽的誠信。妳等於CY,他會好失望及傷心!
  ...
將EK的網友和CY比,語氣會否太重呢?

----Del ---- Del------

familyking  做得好, 既無破壞你與呀仔間誠信, 又無破壞朋友間義氣.  發表於 13-2-4 16:31

Del~ Del~ Del~

回復 samanthat38 的帖子

你朋友個女梗系唔認啦,將心比己,如果系我,我都唔認啦,你系佢媽咪朋友,暗示左比你朋友知未算啦

回復 samanthat38 的帖子

或者咁, 寫張字條, 匿名信, 放入你朋友媽媽bag or信箱.  告訴事實.  希望幫到你.

Talk to your son. Ask why it has to be kept as a secret. If the girl doesn't want to let her mum know, check how your son will feel if he is the parent; or he wants to keep this away from you too if he is the one who is dating. Your objective is of course to seek your son's consent before you share this with the other parents. I think your son will appreciate it more than if u just decide to break the news!
‹ 上一主題|下一主題