用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 退出了學卷後.....
go

退出了學卷後..... [複製鏈接]

請問各位現任禮幼家長, 幫忙解答下列問題, 謝謝
1. 退出了學卷後, 課程上有没有什麼大改變 ?
2. 每週上英文時間約多少天 ? 是否 net teacher 教 ?
3. 用什麼英文書教學 ?
4. 有没有 phonics ?
5. 是否 k2 才學寫字 ? 課程總括來說是中等還是比較淺 ?
6. 升上禮小比率如何 ?

Thank you soooo much !!!!

2    0    0    0

回覆:退出了學卷後.....

我也想知道,有冇媽媽可以分享學校資料,謝謝!

好希望有禮幼的家長比意見,讓我們更了課程,小兒將會2013年讀K1,十分感激

回覆:midcofung 的帖子

雖然退出學卷計劃,但全年只收20k 多一點,比學卷校限額 26000還要低

如希望英文net 比例很高,應該不太可能吧!

打去學校問過, 職員說只要成績好, 每年約有六成禮幼學生是可以升到禮小的, 而退出了學卷後, 課程上是有一點改變, 可以參考學校網頁, 而書本方面, 每年都會有點調整的, 而禮幼的學生亦要跟其他外來生一同參加小一面試, 但禮幼的學生是會優先考慮, 有禮小 offer 都可以參加大抽獎.

若以上如有錯漏, 歡迎現任家長糾正, 感激萬份 !!!

retriever  想問, 你是問禮幼還是禮小? 園長親口說過, 約1/3禮小生是禮幼上, 即30人... 但禮幼一年級150人... 所以計埋turn down offer, 都不會有6成播...  發表於 13-2-27 15:52

引用:打去學校問過,+職員說只要成績好,+每年約有

原帖由 midcofung 於 13-02-20 發表
打去學校問過, 職員說只要成績好, 每年約有六成禮幼學生是可以升到禮小的, 而退出了學卷後, 課程上是有一點 ...
唔該晒!我仔仔今年九月k1,下午班呀!這些資料好用,又知學校多些了

回復 retriever

我是直接打電話去禮幼問的, 教職員說是有六成禮幼生可以升上禮小, 當然, 我想就算有禮小 offer 的, 都會再去考直資/私小, 再加上有人自行中獎, 有人大抽獎中獎, 到最終真正會留底直上禮小的比例才 被拖低, 而且, 禮小的升中老實說一點都不算差, 64% band 1, 成績好的亦可以更上一層樓, 成績中等的, 派到的都大部份是英中.
選擇禮幼的, 唔多唔少都有貪佢有小學 back up, 三年後再去考直資/私小, 萬一全軍覆沒, 都叫有點保障(當然要做到頭70位幸運兒), 我想做家長的都冇可能只想入讀禮幼後便可以放手不理, 直上小學吧 !

midcofung 發表於 13-2-6 14:10
1. 退出了學卷後, 課程上有没有什麼大改變 ?
2. 每週上英文 ...
我個囡現讀K1, 我試下答, 不過未必準, 因為人人感覺唔同
1。上年入讀, 已經係無學卷, 所以唔知道分別
2。禮幼係主題學習, 佢一個主題會分別用唔同形式去教,佢有2個english teacher, 一個係華籍net, 一個係HK
3。用朗文
4。有phonics
5. K1 一開學開始學跟線條寫英文字
6。我覺得程度中等, 唔算深
6。唔知道。

我覺得你要考慮讀禮幼, 除以上各點你要考慮之外, 重點係你欣唔欣賞佢既價值觀。 禮幼好著重德育的教育, 同埋教小朋友獨立, 我本人比較著重德育, 學做人, 反之, 學術對我來說, 不是最重要, 所以, 我覺得禮幼十分值得入讀。

Lingfung813  thanks  發表於 13-3-6 20:02

somafa 發表於 13-3-6 14:42
我個囡現讀K1, 我試下答, 不過未必準, 因為人人感覺唔同
1。上年入讀, 已經係無學卷, 所以唔知道分別
...
想問你覺得禮幼傳統嗎?
因兒子活潑好動..V creative...個性很強..獨立..但也算受教...
佢而家讀緊間pn係活動教學的..(project approach)..佢自己同我地都其實好鍾意..
禮幼給我感覺很好...我們也很重視德育..
但我不肯定是否適合我們的兒子..

回復 somafa 的帖子

請問一星期有多少英文堂?你現在有外出補英文嗎?

蓮蓉包 發表於 13-3-6 18:04
想問你覺得禮幼傳統嗎?
因兒子活潑好動..V creative...個性很強..獨立..但也算受教...
佢而家讀緊間pn係活 ...
唔知你傳統的定議,禮幼唔係“谷”嗰隻, 主要係玩, 通過不同的活動, 令小朋友學習, 我覺得好適合活潑的小朋友。返學好小需要坐定定(我指K1)。

蓮蓉包  謝謝你!  發表於 13-3-12 13:57

Lingfung813 發表於 13-3-6 20:08

請問一星期有多少英文堂?你現在有外出補英文嗎?
K1, 一個星期2堂英文, 每次大約10分鐘。 我自已無外出補英文, 不過, 我知有其他家長有。

唔好意思,我想知英文堂係未真係得10分鐘咁少?如果係,咁老師每次上堂只能講good morning,how are u today?便要落堂?

Lingfung813 發表於 13-3-11 19:45

唔好意思,我想知英文堂係未真係得10分鐘咁少?如果係,咁老師每次上堂只能講good mornin ...
K1真係咁, 可能K2 同K3會加多D。

相信大部分入禮賢的家長,都是想有重德育的教育和小學backup。說到英文的話,很難跟St Cat, York等比較,所以取捨,就要看自己重視什麼多些。我自己很早就知道這類學校偏淺,特別是英文,所以都預備好是自己和課外帮助个仔,否則,考小學時,加上讀小學時,都會有一定的難度。

回覆:退出了學卷後.....

回復 risris55 的帖子

私校

回覆 somafa 的帖子

很開心聽到這正面評價, 因為剛收了我個仔讀今年K1. 我個仔是超大仔, 重讀K1, 因為他是2010年9月尾出世

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題