用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 德雅
go

SFA VS 德雅 [複製鏈接]

大家好.. 現只留了2間小學 (SFA 及德雅小學), 唔知邊間較適合小囡, 如可以可否比D意見...
小囡現在根德園就讀, 性格較慢熱, 被動,怕羞, 學術方面, 老師說她上堂專心聽講, 授教,肯學習的..
聽聞SFA, 學術較德雅深, 2間都是深水埗校網, 但德雅小學就有8成可上德雅中學, SFA去到小六又要煩考中學...
依架真係心大心細.... 都唔知點選....

elbar  德雅小學   發表於 13-2-18 07:32
   3    0    0    0

crystalmum 發表於 13-2-18 00:37
大家好.. 現只留了2間小學 (SFA 及德雅小學), 唔知邊間較適合小囡, 如可以可否比D意見...
小囡現在根德園 ...
主要睇你和你女兒夠唔夠堅毅。我仔幼稚園同學當年只有sfa收,讀了一年p1,就插班小二maryknoll。捱得過p1都變得好强。根德園孩子應該問題不大吧!?德雅中學好似係band2,如果覺得已經都ok,咁就無問題囉。

想請教: maryknoll是津校, 請問是否只有很少位FOR 插班?

醒目開學勳章 貢獻勳章

聽聞sfa超過八九成小朋友係band 1
德雅叻嗰d唔會揀德中

Yanamami    發表於 13-2-18 08:05
恐龍家

引用:想請教:+maryknoll是津校,+請問是否只有很

原帖由 crystalmum 於 13-02-18 發表
想請教: maryknoll是津校, 請問是否只有很少位FOR 插班?
我諗年年唔同,不能一概而論吧。

回覆:crystalmum 的帖子

囡囡是龍或是蟲仍未知,當然做父母的我們永遠觉得佢吔係龍。

SFA入到去競爭大,我同事個囡曾在此讀,佢說叻學生老師會愛,但否則,放埋一邊唔多埋,小三轉了校,再加上,此校開始用电子書,很多現校父母都極反對。

德雅,叻的很會去上智或聖母玫瑰.就算唔係中学話晒都係英中,保障大d.

我有朋友,小囡初小成績好好,但今年小六只屬bank 1-2 。佢話現最驚派去中中,佢話英中好好好多

HamoBaby  你的朋友是讀德雅嗎?  發表於 13-2-22 15:54

回復 crystalmum 的帖子

ek好易搜索到呢兩間熱門學校.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2495981&highlight=SFA
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2526079&highlight=SFA

SFA的中學派位的確好好: http://sfaeps.edu.hk/

既然咁叻考到SFA,點解唔試一試?

四隻貓  我同意呢一點.  發表於 13-2-18 15:27

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔知男女比例會唔會係考慮因素呢?
德雅,女多男少
SFA,男多女少
恐龍家

通常看到讀得好的轉去邊, 但如果跟唔上的又如何呢?
SFA 學生普遍很受其他學校歡迎.
我見不少朋友的孩子讀讀下SFA 成績跟唔上, 似乎不難轉校去一些地區名校.
我知道的(成績跟唔上)就有人轉了去協和, KTS, 啟基.
如果由SFA插班轉去德雅又不知道難唔難呢?

引用:通常看到讀得好的轉去邊,+但如果跟唔上的又

原帖由 四隻貓 於 13-02-18 發表
通常看到讀得好的轉去邊, 但如果跟唔上的又如何呢?
SFA 學生普遍很受其他學校歡迎.
我見不少朋友的孩子讀讀 ...
問得好,我都想知道如果跟唔上,SFA會唔會勸學生轉校呢?

回覆:Jackieson 的帖子

會,我同事话當年見家長時,班主任用好簡接的说话,叫佢幫女兒找間合適的学校

comemon999    發表於 13-2-19 09:11

我朋友的兒子讀sfa每晚都要10點幾11點才完成功課及溫書,不知是否個個都係咁,對我來説就覺得辛苦點了。

多謝各媽咪的意見...!!

引用:會,我同事话當年見家長時,班主任用好簡接

原帖由 maniris 於 13-02-19 發表
會,我同事话當年見家長時,班主任用好簡接的说话,叫佢幫女兒找間合適的学校

...
個人覺得,真的好跟唔上差太遠,轉校好過…學校唔叫自己都會咁做!

四隻貓  同意同意  發表於 13-2-19 10:12

回覆:SFA VS 德雅

以我所知,SFA學科合格可升班。班主任間接叫他找學校,可能覺得他不適合傳統模式或覺得有其他問題。

SFA 功課量以小一計,約每天3-5樣,這個春節假期有6樣包括一份project,我覺得功課量唔多,而且甚少抄寫。我們平時有時間看書練琴,參加各種各樣課外活動及有free play time.  我估上到小三,四必会多D功課,不過我相信其他學校也不會少。

身邊的小一同學有的九點瞓,有的十點瞓。我的小朋友偶有瞓的時候(10:30),例如那天有課外活動(回家已6點), 又或者有 ehomework (因為我暫時唔俾佢自己開電腦)。

兩年前有聽說收了一名SFA的學生,降了一級在KTS讀.但也是聽說的.不知道是插班入幾年級.

回覆:Master167 的帖子

我同事個囡就係轉了kts.

Yanamami  How's she adapting now?  發表於 13-2-19 11:30

回覆:BB成長期 的帖子

remark ~ 我朋友囡是數年轉校
,並非今年

Yanamami  How does she like her "new" school then?  發表於 13-2-19 12:38
‹ 上一主題|下一主題