用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小v.s.港大同學會 , 請給意見!
go

音小v.s.港大同學會 , 請給意見! [複製鏈接]

音小v.s.港大同學會 , 請給意見!

elbar  港大同學會   發表於 13-2-23 09:35
   2    0    0    0

兩間都是龍校,如是我,我會決定於邊間近屋企

回覆:catwmy 的帖子

Icqm.  Good teacher and in kowloon side.

醒目開學勳章 王國長老

回覆:音小v.s.港大同學會 , 請給意見!

今晚港同書院校長到小學分享今年截至今日英國大學offer,點睇?(即今年s6將考DSE同學)。screen太遠,見諒

回覆:Charlotte_mom 的帖子

搬屋都要揀港同。

Charlotte_mom  我無錢啊, 不過揀左港同  發表於 13-2-23 15:34
jeremyphlam  應該話有錢去英國升學就揀港同:p  發表於 13-2-23 13:19

catwmy 發表於 13-2-22 10:28
音小v.s.港大同學會 , 請給意見!
其實你心目中,有無分別講得出佢地的一些優點?小朋友的喜好又如何?你喜歡音小係因為基督家庭,小朋友又好鐘意音樂?
港同成績方面比較成熟,升u率亦都好標青,住港島理應選港同。
其實音小升u率第一年來說都唔算好差,而入音樂系的會比其他學校多。
睇學術重:港同
睇個人修養:音小

(唔係話港同無修養,音小無學術,只係個人感覺比例較重而已)

回覆:evacalbee 的帖子

請指教從那處可得知音小升U %差呢?

evacalbee  哎呀,我話*唔算好差* 呀 :) 音中簡介會校長講的  發表於 13-2-23 11:28

回覆:evacalbee 的帖子

因校方不太透明,所以想問.  谢

evacalbee  音小唔係太鐘意賣廣告,就算咁啱出咗個狀元,都無post上校網。  發表於 13-2-23 11:34

醒目開學勳章 王國長老

港同無論中學定小學,有樣野係我由衷欣賞的,佢吾係講個人修養,學校叫生命教育,由大人開始做榜樣教化孩子關心身邊人和事,知道自己比好多人幸福就要珍惜同分享,所以小一已經有社區服務單元,我仔小二時老師帶分小組去安排去老人院表演,到小六,要求學生去approach福利機構做服務,呢樣到中學一樣持續,服務係課程入面一樣包括同要求既野。所以如果有黎港同open day你會見到耆康會、傷健協會等攤位,我女就係負責耆康會。兩日過去,佢話好開心,我以為佢玩得開心啦,原來佢話幫耆康會賣晒d麵,幫公公婆婆籌到好多錢所以好開心,作為媽媽,我非常欣慰,個女12歲仲有呢顆赤子之心,我滿足了

evacalbee  港同學生好乖呀,只是我住九龍,比較小遇到港同學生 :)  發表於 13-2-23 11:26
evacalbee  唔好意思,音小都係叫生命教育的。個人修養只是我對音小學生的個人觀感,欣賞音樂的人,個人修養亦很高。  發表於 13-2-23 11:22

引用:請指教從那處可得知音小升U+%差呢? +

原帖由 sonmeow 於 13-02-23 發表
佢話唔算好差喎.

sonmeow 發表於 13-2-23 08:04
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881&page=2#comment

唔知有幾準確,約band1尾、band2頭。不過校風和品德教育應該是一流的。曾經過音小家長及校工傾過,讚不絕口。

醒目開學勳章 王國長老

evacalbee  唔好意思,音小都係叫生命教育的。個人修養只是我對音小學生的個人觀感,欣賞音樂的人,個人修養亦很高。  發表於 1 小時前 刪除

唔好誤會, 只係見你講起呢樣, 突然唸起港同生命教育姐, 別無他意

以用家評價來講, 兩間都會係包容/錫學生既學校, 呢點係唔駛懷疑的

jeremyphlam 發表於 13-2-23 13:14
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881&page=2#comment

唔知有幾準確 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2539095&extra=page%3D1
Extracted from Senkawa:-
睇完個表,發現呢,基本上band 3校能有5%入u已經好好,band 2的話一般只係10%-30%左右, band 1校差異較大, band 1a通常都65%以上, band 1b其實大約40%-60幾%左右, band 1c校就大約30幾%-40幾%左右...
其實...望住d數字,就會認清事實,入u真係好難呀!!!!!!

港同真不錯,發展比較平均及多元化

回覆:hadwinboy 的帖子

Tks and sorry for my overlook...

回覆:jeremyphlam 的帖子

Tks u jeremyphlam...

港同去年DSE成績的確不錯,有驚喜,可喜可賀。有些資料如有錯請更正:港同小學是中文小學但中學部是英文中學?那音小是否中文小學?

醒目開學勳章 王國長老

引用:港同去年DSE成績的確不錯,有驚喜,可喜可

原帖由 sugarnana 於 13-02-23 發表
港同去年DSE成績的確不錯,有驚喜,可喜可賀。有些資料如有錯請更正:港同小學是中文小學但中學部是英文中 ...
對,港同係中小,英中

回覆:sugarnana 的帖子

English teach for Math so dont know is English primary or what?

回覆:sonmeow 的帖子

4年班開始音樂欣賞亦會轉用英文(有錯請指正)。

‹ 上一主題|下一主題