用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 漢華中學(小學部) 請問學校係唔係全英同普通話
go

請問學校係唔係全英同普通話 [複製鏈接]

可以詳細講下咩堂用咩語言
   2    0    0    0
:-) :-) :-) :-) :-)

小尚 發表於 13-2-22 14:12
可以詳細講下咩堂用咩語言
漢華會以全英教授英文, 英通, 視藝等科目, 高小數學亦會加入英文教授, 中文是以普通話教授.

但體育科就會用廣東話上課.

回覆:請問學校係唔係全英同普通話

引用:請問學生英文程度如何? +

回復 boyboy~ 的帖子

請問漢華的功課重麼?考試呢?學校是否重視孩子的獨立思考能力和體育運動?

每年2測2考,小一功課平均3-5様,
學校以活動教學模式教,十分注重小朋友獨立
思考和信心的培養。

vermark 發表 13-10-31 17:40
每年2測2考,小一功課平均3-5様,
學校以活動教學模式教,十分注重小朋友獨立
思考和信心的培養。 ...
請問小朋友英文方面是否進步左?

引用:回復+boyboy~+的帖子 請問漢華的功課重麼

原帖由 sylviakk 於 13-10-24 發表
回復 boyboy~ 的帖子

請問漢華的功課重麼?考試呢?學校是否重視孩子的獨立思考能力和體育運動?
功課比想像中多,平均每日5至6樣,多數是抄寫功課。每年2測2考。思想都算獨立,起碼唔係跟model answer 作答(到目前唯止) 運動方面都ok既,起碼星期五有ECA 小朋友都可以係個日下午鬆下。總括來講,漢華其實比較傳統,早會前/小息都有限制。午飯後,都繼續上主要科目,而不是活動的單元課(例如,閱讀、視藝、話劇、舞蹈、環境……之類,這些是沒有) 未能做到全面發展的。而親自出外探索都未有全面做到,但唯一做到,上課氣氛會活動些,比較多討論性。

引用:Quote:vermark+發表+13-10-31+17:40+每年2

原帖由 ssp123 於 13-10-31 發表
請問小朋友英文方面是否進步左?
好難講英文進步是否建在於學校與否。
學校是學習的地方,不多不少必定有進步。但是否所有都很好呢?不能一概而論。
我感覺學校是好想提供好的語言環境比學生,但做法就有點“自相矛盾”。點解咁講呢?逢一、三、五是English day 二&四是普通話日,看來是幾好!但就奇怪在英文老師跟你說普通話(在二&四) 國語老師跟你說英文(在一、三、五) 但又在自己教的科目課堂上,又會說該堂的語言。但又在其餘時間說廣東話。
試問,小朋友如何招架呢? 一見面時,說什麼語言呢?

‹ 上一主題|下一主題