用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問觀塘區呢幾間小學,邊間好?
go

請問觀塘區呢幾間小學,邊間好? [複製鏈接]

想請教各位有經驗媽媽,以下觀塘區呢幾間小學,邊間好?
有排名嗎?TKS~
中華基督教會基法小學(油塘)聖公會九龍灣基樂小學
聖公會李兆強小學
聖公會油塘基顯小學
聖若瑟英文小學
福建中學附屬學校
路德會聖馬太學校(秀茂坪)
藍田循道衛理小學

2    0    0    0

回覆:請問觀塘區呢幾間小學,邊間好?

wah!!!! can not compare!!! 又有津小又有直資

sandy0512k 發表於 13-2-25 16:45
想請教各位有經驗媽媽,以下觀塘區呢幾間小學,邊間好?
有排名嗎?TKS~
中華基督教會基法小學(油塘)聖公會 ...
你心目中咩係好?唔想多功課?重英文?一條龍?活動教學?唔洗錢、平學費?合小朋友性格?每個人的要求可以好唔同。
如果一心睇升中去邊間中學做指標,入每間學校的web可能會有。諗一諗你覺得咩係好,唔係一定排到名的。
好似樓上媽咪話齋,做下功課先。k1啫,唔洗太心急。

回覆:evacalbee 的帖子

這個都唔算激,识一个mami = 唔須要自已湊(大姑奶湊),唔识看英文手册跟功课(weekend老師跟),女兒发脾气(老師用上课時間安尉,其他小朋友只可坐下來等…),考私小/直資(prepare girl profile(唔知要預備?),their career / occupation (唔识寫?)),派小一(公开说用大姊地址(合法?))。

爬文,可能是天方夜談。难為我們的FTM!

回覆:請問觀塘區呢幾間小學,邊間好?

我個女讀緊其中一間,都唔識點答你學校之間既比較,真係好睇你想要啲咩?!我女小二,so far讀得輕鬆無壓力,可能喺其他人眼中好hea, 但我自己就好滿意

回復 akina_yeung 的帖子

請問你個女讀緊邊間?  好hea?? 咁每天大約幾多樣功課? 小朋友讀得開心嗎?

我心目中的好學校是吾好太谷. 十幾樣功課我肯定吾去. 最緊要個女讀得開心(使囡囡喜歡上學), 同埋吾會學壞.  請問有沒有介紹.

回復 sandy0512k 的帖子

藍田循道衛理小學一名患有過度活躍症的九歲男生,被罰洗廁所時懷疑遭男訓導主任打傷致骨折。

引用:因為我日日爬文,睇到呢d+post,就有d激動,

原帖由 剛果公主 於 13-02-26 發表
因為我日日爬文,睇到呢d post,就有d激動,好似考試前,一些同學唔温書,四出問人拎貼士咁!言歸正傳,想有 ...
講得好中 point 呀

‹ 上一主題|下一主題