用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 奥數與珠心算
go

奥數與珠心算 [複製鏈接]

請教兩者分別及優缺點?thanks
   7    0    0    0

回覆:奥數與珠心算

奧數更廣泛,珠心算只是小朋友學的入門數學,奧數從小學到中學都有的,是競賽類數學題

回復 Quty616 的帖子

請問那裡可以學 奧數?

回覆:Good-Luck 的帖子

你想在港島還是九龍讀啊?

港島有推介嗎?

我仔兩樣都學緊. 珠心算訓練計算快. 學校考試(運算)50分鐘的卷, 20分鐘做晒. 9X分.  而奧數訓練思考. 小朋友現讀小五, 將會參加比賽, 題目好多好深, 有些是中學數學.

回復 happypeace 的帖子

必須學好數學基礎才去學奧數

sbb3 發表於 13-3-1 15:25
我仔兩樣都學緊. 珠心算訓練計算快. 學校考試(運算)50分鐘的卷, 20分鐘做晒. 9X分.  而奧數訓練思考. 小朋 ...

請問小孩讀學珠算時每日做幾多題? 我的小兒(K3) 每日計60條, 是否過多?  
平時同小朋友一起學, 我自己的心算快了好多. (心算會好快好快, 我十分認同)

但學數始終是要理解, 小朋友學了珠算會否影響理解? 或當要學/做理解的數時, 會否有影響?

譬如:
珠算是先加十位, 再加個位. 我們平時是先加個位, 再加十位
再者, 珠算不是十進製...

回覆:jc2009 的帖子

公文式比較出名啦,不過個人認為他們對于思維訓練太少,只是靠做題,孩子越學越沒興趣,後來我個仔就不願意去,現在也在找有沒有更好一點的

Quty616 發表於 13-3-4 19:25
公文式比較出名啦,不過個人認為他們對于思維訓練太少,只是靠做題,孩子越學越沒興趣,後來我個仔就不願意 ...
這正是我的憂慮, 做數不加思考, 只會越學越沒興趣. 我覺得數學是解決問題...不是公式/操練式訓練.

就連港產的国际级数学大师丘成桐曾表示,在中国十分受欢迎的奥林匹克数学竞赛(简称“奥数”)正在扼杀该国的数学天才....(Google 有其有關文章)

(丘成桐是1982年的“菲尔兹奖”得主,也是首位获得此项殊荣的华裔数学家。菲尔兹奖是世界性的数学奖,由于诺贝尔奖没有数学项目,因此菲尔兹奖也被被誉是数学中的诺贝尔奖,每四年颁发一次,每次获奖者不超过四人。)

我正猶疑, 是否要停止操練式學數?
我有沒有可能唔聽他的忠告...他是始終是國際級數學大師?

回覆:Chris852 的帖子

是啊,說的有道理,我現在就是想找間思維訓練多點的,而不是只懂得做題目

我小朋友是先學珠算再學奧數(三年班開始學), 學了半年倒開始可以出去參加下比賽, 不過, 比賽前沒有特別操練, 一如平常.  目的是希望她可以見識下.  

Chris852 發表於 13-3-4 18:27
請問小孩讀學珠算時每日做幾多題? 我的小兒(K3) 每日計60條, 是否過多?  
平時同小朋友一起學, 我自己的心 ...

是否過多要睇小朋友有沒有抗拒. 喜歡的會計得好快. 我仔珠算和心算都係3級, 將深吓. 每星期約60題心算和100題珠算. 他會一次過做完. 我覺得學珠心算對數學理解無用. 但會對數字比較敏感和加快計算速度. 當慣了用珠算去計數, 有可能不願學傳統方法計. 所以上小一, 二時要提佢計學校數時不要用珠算.

sbb3, 你仔已經3級啦, 勁!學咗幾耐呀?同埋佢現在幾年級? 會mixed up嗎同學校d數? why dont use 珠算at school

我個仔小二開始學, 現在小五. 佢有個同學幼稚園開始學, 現在準一級. 頭三級係好難. 雖用珠算計數很快. 但學校傳統的計法都要識. 但小朋友好自然會用快和易的方法得出答案, 忽略了傳統的計算方法. 日後的數學題都要用傳統的計法找答案, 不可忽視.

因我仔係做乜都慢吞吞既人,所以我一定要訓練下佢既速度。我囝囝K2,現上緊珠心算第二堂,佢覺得好好玩呀,我諗住遲d再比佢學奧數,總之佢夠用,測驗考試唔會做唔切就好了。

奧數訓練思維多D,珠算訓練運算,兩樣唔同野。

太細學奧數只係SIDE錢,基本野都未掂。小二學就差不多。

sbb3, 咁你覺得小朋友應否繼續讀上去呢. 我都worry mixed up 喎~如果讀上去, 唔可用珠算方式計. i thought it couldnt tell, as long as you get the answer and show your working.

pkfat 發表於 13-3-15 13:53
sbb3, 咁你覺得小朋友應否繼續讀上去呢. 我都worry mixed up 喎~如果讀上去, 唔可用珠算方式計. i thought  ...

不是唔可以用珠算計, 好多時我小朋友都是用珠算做功課和考試. 但傳統方法都要識. 應該不容易mixed up. 不過都要睇返你小朋友的情況. 至於算式,例式, 應用題解, 如先加()內的數, 一步一步show個step出來, 我個仔就會懶, 一下就寫答案. 要叫反佢一步一步寫返條式出來.最後答案.

icic...不過你個仔去到3級, 真係勁!
‹ 上一主題|下一主題