用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你o既小朋友有無類似o既情況
go

你o既小朋友有無類似o既情況 [複製鏈接]

版主

我個仔3.5歲,無學過樂器,一向好喜歡唱歌,最感興趣係詩歌,其次係兒歌。佢會要求睇DVD (live concert),邊學唱+跳、邊問歌詞點解etc。

最近佢自己作詞、作曲,melody好match佢 o既歌詞。

其實我當初唔為意,仲問佢係咪o係學校學o既新歌(因為係我未聽過o既兒歌/詩歌),跟住佢同我講:「係我自己諗出o黎」

叫佢再唱多一次(4-5句),我再聽真D內容,原來係關於佢剛剛玩o既玩具同埋佢玩時o既愉快心情。
   1    0    0    0

回復 babyislove 的帖子

haha, 我細個嗰時有啲似,冇學過音樂, 但記得啲melody, 之後求爸爸買咗個木琴仔俾我玩, 彈返聽過的唱, 不過, 只記得是幼稚園的事, 但唔記得讀緊k幾

回覆:你o既小朋友有無類似o既情況

talented

快D培育下

醒目開學勳章

我個仔都係咁, 成日改歌詞, 作歌仔. 但係我冇諗過係talented, 只係覺得小朋友模仿能力強, 睇得多dvd, live concert, 學人哋咁唱, 只不過將d歌詞改晒做日常生活d嘢

醒目開學勳章

版主

多謝大家分享

現今呢個世代,小朋友真係有好多stimulation。佢地o既發展比上一代快,真係不足為奇!

小朋友喜歡做o既事(e.g., 音樂),可以俾多少少輔助資源佢繼續develop,但係唔多大興趣卻很重要的(e.g., 運動可強身健體)也需多鼓勵佢嘗試。

大家一齊努力吧

有呀, 我仔都記得D MELODY, 響PIANO 找返D 音出來

另外, 將D歌改歌詞.

而家學緊二胡, 佢聽過既歌, 就嘗試拉返D 音出來.

我仔唔係特別有音樂天份, 但佢記性好.

‹ 上一主題|下一主題