用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會仁立小學vs聖公會聖米迦勒小學(北角) ...
go

聖公會仁立小學vs聖公會聖米迦勒小學(北角) [複製鏈接]

不理地點,邊間校風/學術/升中 好d? 謝謝
   0    0    0    0

回復 noblekitten 的帖子

諗住考入去?

兩間都好!

如果以同Band比較, 我覺得港島/九龍區學校會比葵涌好D.

好多人吹棒某某(A) 學校升大學100%, 邊間邊間(B)只是80-90%,
緊系A校好過B校!

但如果A校所謂100%升大學只是一般大學, 但B校學生入的是國際知名大學.
您會想讀邊間 A OR B?

長生不老  林護首屆文憑試有21人考入醫科及法律系  發表於 13-3-5 17:55

謝謝回覆.想係第一輪二間之中選一
我只知道仁立係葵青區差吾多top1,但聖米迦勒就吾知係吾係,我見d人多數講chaiwan個間

BK 都好多仁立舊生!!

我以前就讀葵涌 Band 1 中學, 以為自己是Top Boy.
但升中六時, 轉了校和有機會接觸九龍區的同學, 我的感覺是比他們低一個level. 我的朋友(亦是葵涌轉校的)都有這感覺.
(我不認識聖米咖勒, 我不知那間比較好) 但可以的話, 最好是港島/九龍區學校.

長生不老  請問你讀葵青區邊間band1校呢?  發表於 13-3-5 17:46

回覆:聖公會仁立小學vs聖公會聖米迦勒小學(北角)

101%仁立!我兩間D學生都見識過!肯定是仁立優勝!

回覆:三少 的帖子

仁立for sure!

長生不老: 小弟是中華傳道會安x中學. (N年前碩士3.7x GPA畢業)
我之前提過的朋友是可x中學. (都是Band 1 學校)

想當年, 我的朋友/同學是全港問答比賽冠軍, 世界堆沙比賽冠軍, 當然不是個個那麼棒(最少我是比較差的一個). 不過我們當年會考要有 "C / Credit" 或以上, 先叫合格.
我們沒有10A狀元, (因我們通常考8科), 但有6A, 7A, 8A的學生.
住我們這邊, 比較多窮困的家庭, 有部份好棒的同學讀完中五就出外工作. 就如我中五時, 有個全班第一的朋友, 最後放棄預科出外工作.

Anyway, 一山還有一山高. 我可能好好彩接觸到比較bright的九龍區同學.

chunsamyuen  thanks for yr sharing !!  發表於 13-3-6 12:51

仁立 20分都要抽 ; 炮米 15分都入到

我覺得樓主還要考慮葵涌和北角區整體. 學術邊區好D? 整體上學生素質邊區好D? 好多家長要搬屋都會是考慮整區的學校和學生的素質.

還有, 某些學校集中培訓只是尖子, 但有些學校是有教無類. 所以要了解清楚.

當然小朋友是尖子, 讀邊間都無問題. (系叻的, 讀書點都系叻)

如果講區,應該東區就好d,但仁立就band 1同好谷個隻,真係頭痕

我以前讀石天幼稚園和小學, 都唔知道Band幾. 一樣上到 Band 1中學.
反而校長或老師覺得你的小朋友OK的, 反而會幫你寫推薦信. 勝算更高.
正如我小五/六時, 校長選了幾位同學做小老師, 幫較底班的同學放學後補習.
(之前講過我們那區比較窮困, 他們無錢出外補習, 成績上有改善地方)
我是其中一個小老師, 幫小三, 小四學生放學後補習 ..最後感謝校長比在2個優點和推薦我們.

好有Heart和智慧的校長. 我們從小就學習互相扶持. 我相信大多學校只會將讀書好的學生, "谷, 谷, 谷"; 成績不好的學生, 做多D功課. 如無進步的, 再加功課. 再無進步, 再加....

但我們的校長用另一方法教育我們. (較大的小學生幫較細的小學生補習好多好處. 差不多年齡, 可以以朋輩身份一起學習, 較細的小學生壓力會少好多. 較大的小學生可以溫故知新, 校長真聰明!)

比你讀Band 1小學, 谷得上Band 1中學, 又如何? 小朋友有良好素質不是更重要嗎?
我以前認識一位中三的學生幫中五補習, 講你都唔信? 這位中三同學只是讀Band 3中學. 不要看Banding太重.

學生要自己主動學習才會有意想不到的好成績, "谷" 是妳們所要嗎?

如果妳覺得聖米迦勒小學(北角), 不是wish list的話. 若有時間, 可以找其它學校.
我以前班葵涌朋友, 有能力的都搬去港島區, 方便小朋友上學. really no offence.

最後,無論 Band 1, Band 2, even Band 4 學校, 最緊要校長和老師們有"Heart"和智慧.

回覆:聖公會仁立小學vs聖公會聖米迦勒小學(北角)

提外話, 咁請問點睇仁紀, 都見有好多學生入到林護, 校舍新啲, 聽聞冇仁立咁谷...
alanwong238 發表於 13-3-10 01:05
在首屆dse來看, 每區亦有不少好中學。以我所知林護2012年出左十幾個醫生, 相信亦不比其他傳統名校差呢! 而 ...

仁立&仁紀同林護關係就係大家都係聖公會等如一條龍,每年D兩間小學各自最少30人可以入到林護,同埋佢地功課真係勁多,要小朋友入去讀屋企人真係要有足夠support,好似全完第二小學咁同全完中學(band 1)一條龍,所以都好受歡迎。

‹ 上一主題|下一主題