用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 GCSE 中文
go

GCSE 中文 [複製鏈接]

在英國讀書考10科GCSE subjects.

但成日聽到有人考中文, 係咪要自己報, 係咪一般學校都比考?

係咪有人會考12-13科?
   3    0    0    0

Some students will take more than 12 GCSE subjects. Some subjects like Chinese and Math can be taken in year 9 or year 10.

Choisumwong 發表於 13-3-6 19:51
Some students will take more than 12 GCSE subjects. Some subjects like Chinese and Math can be taken ...

YEAR 9 = F3?

即係學校有得讀, 唔使自修?

咁使唔使額外比錢?

如果學校肯定冇中文讀呢, 咁使唔使經學校報?

仲有, 據聞GCSE 部分科目YEAR 10 考, 部分YEAR 11 考, 又可以RETAKE,

咁張CERT 的GRADE 以邊個為準, 分兩年考係咪兩張CERT?

YEAR 10 考左MATH YEAR 11 整科唔使讀?

Every school is different for their students to take GCSE exam. For GCSE certificate, it would be better to take more than 8 subjects at one time. If you already take math in year 10, school will offer additional math. Year 9= F 2 in local school.

m1m1sam 發表於 13-3-7 01:07
YEAR 9 = F3?

即係學校有得讀, 唔使自修?
Year 9 = F.3
GCSE 中文唔洗讀,叫個小六學生去考都會有A… 當然要俾返考試費。
無中文讀都可以報考架!
張Cert係以最高既Grade為準,分2次考就會有2張分紙。
如果Y10考晒,Y11當然唔洗再考。

If year 9 = Form 3, then year 11=Form 5 ! Some parents will request their kids to start year 9 after completing F2 for better academic purpose. Year 9 is the age of 13+. Form 3 should be 14+. The age restriction is strict for good schools unless for special reasons in UK.

Choisumwong 發表於 13-3-10 18:50
If year 9 = Form 3, then year 11=Form 5 ! Some parents will request their kids to start year 9 after ...
Yes you are right!

學校無中文,咁點報考呀?
請賜教,謝

回覆:小比一隻大 的帖子

私校應該會同你報考,我阿大間官校葽我在英國揾有聽寫的exam centre才肯幫我阿大報名,結果我搵唔到,所以等他讀大學才考a level中文。

不過我覺得GCSE中文淺到中一去考都應該會擺A, 而一些排名低的學校只會計中文一科成績。

Thank you.

that's equal to P4 level in HK

可以同學校講要報. 但係我覺得, P4都不如... 因為整係要寮50字的文~ 同埋好多圖片.. 好似香港小學學英文咁.~
唔使太緊張. 中文有分國語同埋廣東話, 因為有LISTENING~ 個錄音係... 爸....爸.... 去....超....級...市....埸....買.....白....米..... (之後就叫你TICK返買左D咩)

我YEAR 8個時考左中文~ 之後 YEAR 10 考A LEVEL中文~ A LEVEL就要讀下LOR~ 但係如果小朋友有讀中學中文, 問題唔會太大~ 都好易有A~

至於早考GCSE MATHS的問題, 係可以的~ 但係要睇學校有冇呢D 班的同學. 我當年一去到英國, 見到成本數學書.. 呆左. 因為太易. 成本書都識... 個老師O曬咀. 比我上一班精英班, 早D考GCSE, 再讀一個叫 "Free standing mathematics qualification" 的野, 之後再讀A LEVEL.. A level Maths 一年內考完, 仲讀左半個FUTHER MATHS (AS LEVEL)~ (有D學校會一跳跳上去ALEVEL)

MATHS真係要考, 同埋要自修. 因為 A LEVEL MATHS無啦啦跳得好悻, 如果個底唔好就好難上去... 如果可以早考, 緊係早考早著啦~~ 唔使心掛掛~~

PS 有D 大學唔睇中文as one subject (because it's your mother tongue)

回覆:dorzidor 的帖子

我識得個叻女前年GCE A level取6A star,(包括中文科),但學校網址只說她取5A star, 即唔計她攞中文A的成績,所以我都相信只有排名差的大學才計中國人中文科的成績。

我有少少補充:

IGCSE中文科, 分有(1) FIRST LANGUAGE,  (2) SECOND LANGUAGE (3) FOREIGN LANGUAE (MANDARIN).
--->呢3項的深淺程度相差是天淵之別!!!  

仲有, 唔同EXAM BOARD的試卷, 內容深淺程度亦相差十分大!!

以IGCSE FIRST LANGUAGE一科為例.
Cambridge board的試卷, (1)閱讀理解  (2) 作文.
單講閱讀理解: 有2部份, 第一部份係短問答, 唔算深. 但要你理解左文章, 搵到答案之餘, extra果5分係for"語言精確度", 即係要考你分析和遣詞造句的寫作能力.  第二部份係長問答, 要睇左2篇文章去寫文! 先理解分析, 根據指示, 找出main point, 用自己說話寫出一篇250 (around 300字)的短文. (內容15分, 語言質量10分---means 就算你理解晒2篇文章, 掌握到重點, 仲要你有良好的分析, 歸納和綜合的寫作能力!) 絕對唔易!

請教過某"專家", Cambridge igcse中文科first languae, 一般香港local school中四左右的學生, 都唔係容易拿A的!!  雖然Edexcel係容易好多, 但根本多數學校係唔會承認呢個exam board的, 因為太淺!)

除左唔同試卷和EXAM BOARD的分別之外, 又聽聞IGCSE係深過GCSE的, 呢個係聽聞, 自己無研究過.

希望我呢小小補充可以解釋上述家長的疑團!

ash1234 發表於 13-4-24 17:47
請問考多科中文目的是什麽?計多一科入英国大學?還是他日回流香港工作有幫助?謝! ...

我都想知

ash1234 發表於 13-4-24 17:47
請問考多科中文目的是什麽?計多一科入英国大學?還是他日回流香港工作有幫助?謝! ...
考多科中文我相信對回流搵工冇咩幫助,因為gcse中文係香港小學四年級程度都可以攞A*  至於AL 中文大約係香港中文中三程度的應該都能考到A  (我阿仔就只攞左B grade)算係差...

咁點解要考呢??   讀書叻的人就是順便考下攞多個分贈下慶,  讀書成績唔多好的人,相對可報的大學排名底好多,係咪?  攞多個分,可以加高d個overall, 報考排名底的大學時,如果分科成績唔太理想,佢會考慮你的overall而比位你(當然,要你報讀的科目有位先得)

引用:我有少少補充:IGCSE中文科,+分有(1)+FIRST+

原帖由 Pooh_Pooh 於 13-04-24 發表
我有少少補充:

IGCSE中文科, 分有(1) FIRST LANGUAGE,  (2) SECOND LANGUAGE (3) FOREIGN LANGUAE (MANDAR ...
好詳細的講解!多謝。我聽有D媽咪講都吾俾小朋友孝GCSE,因为吾覚得可以反映到自己个小朋友既程度,佢都費事去準備个試同俾錢

‹ 上一主題|下一主題