用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 男仔入聖公會定高主教
go

男仔入聖公會定高主教 [複製鏈接]

兩間都收了下午班,應該點揀?

0    0    0    0

你仔仔好叻呀!我下年都打算幫阿仔報呢兩間,我覺得兩間都好好,不過始終高主教較新,唔知考小學時嘅認受性高唔高, 如果高小唔係你嘅最終target,似乎聖公會可取D.

回覆:Kless 的帖子

回復 Kless 的帖子

If you are a Catholic then chose RC. In other hand, if you are a Christian then pick SKH

回覆:男仔入聖公會定高主教

其實我仔仔已在高幼讀緊K1 (12月細b), 如讀聖公會將要repeat K1。

引用:其實我仔仔已在高幼讀緊K1+(12月細b),+如讀

原帖由 Kless 於 13-03-10 發表
其實我仔仔已在高幼讀緊K1 (12月細b), 如讀聖公會將要repeat K1。
既然你小朋友讀緊高幼,你覺得高幼點丫?

回覆:Kless 的帖子

如果您的target是傳統名校,囝囝做大B較好,因為到時小一都要去面試,他又會面對細仔的問題。
但如您想去高小,留在高幼是會機會大些。

引用:如果您的target是傳統名校,囝囝做大B較好

原帖由 Sundad 於 13-03-10 發表
如果您的target是傳統名校,囝囝做大B較好,因為到時小一都要去面試,他又會面對細仔的問題。
但如您想去高 ...
不過高幼唔係收哂幼稚園學生,樓主小朋友係細b, 好大機會入唔返小學,比我會揀SKH, 到時大仔+名幼生畢業去考其他私校直資會著數好多。

如沒需要就唔好REPEAT, ADVICE留在高主教吧.....當小朋友在小學時的出生年跟其他的唔一樣...心態會影響一生...千真萬確的.....

iedummy, pls share more inputs for consideration.

如果小孩是聰明反應快Active type的就最好不要repeat,尤其高幼現時教得比SHK深,佢會覺得太無聊,會對性格有影響,反而有反效果。

真係好多人等緊樓主放出聖公會個位bor.....  

引用:兩間都收了下午班,應該點揀? +

原帖由 Kless 於 13-03-09 發表
兩間都收了下午班,應該點揀?
您可以上聖公會的網站,看看本週教學內容參考一下。

引用:Quote:原帖由+Kless+於+13-03-09+發表兩間

原帖由 Sundad 於 13-03-11 發表
您可以上聖公會的網站,看看本週教學內容參考一下。
http://www.skhkg.edu.hk/c/?p=1933

回復 6321 的帖子

e.g.報學界賽事....etc

其實仔仔在高幼讀得都ok, 不過老師說他不夠主動,課程係比較深,每天都有抄寫中文/英文或數字練習,但我覺得K1老師好似比較經驗少,K2、K3我不清楚,可能是重新開辦的關係,但睇得出校長、老師係有heart的!  相反SKH, 面試當天的老師年紀不是大,但經驗明顯同高幼的不同,我仔仔不是特別出眾,所以我想佢做返大仔!
‹ 上一主題|下一主題