用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何揀補習社
go

如何揀補習社 [複製鏈接]

想問大家你地會揀近學校既補習社抑或近屋企既補習社呢?

屋企距離學校35分鐘車程..

如果揀近屋企既, 就可以補完習快d返到屋企..

如果揀近學校既, 感覺上近學校既補習社會對該區既學校既教學/要求有多d認識,好似有多d優勢。

1    0    0    0

條件1.有私家車? 2. 有maid/家人接送? 3.補完乘taxis 回家?

貢獻勳章

回覆:koller 的帖子

我會選負責任、有愛心的補習社,只要肯接校車便可以!我小朋友都不在學校區及家附近補習,以前我都有試過在附近補,跟據幾年經驗,轉過無數間,得出這結論!我個仔依家那一間搬過,我都照跟!因為好的補習社難求!試想下小朋友返左成日 學,之後仲去一間唔好補習社,小朋友同家長都好辛苦,我情願每日放工特登坐地鐵去接仔再生車返家!

回覆:花仔媽咪 的帖子

如果近學校,我都係要坐地鐵接佢,跟住大家一齊再坐地鐵返屋企。
係咪真係返左補習社,對小朋友功課同溫習時間都容易掌握d呢?

引用:我會選負責任、有愛心的補習社,只要肯接校

原帖由 花仔媽咪 於 13-03-11 發表
我會選負責任、有愛心的補習社,只要肯接校車便可以!我小朋友都不在學校區及家附近補習,以前我都有試過在 ...
有道理,首要考慮當然是補習社的質素啦,不能爲了補習而補習

如果試一間補習社, 你們會建議放幾耐時間去觀察是否適合小朋友?

小一適合補習嗎?定係等佢大d先..?

‹ 上一主題|下一主題