用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 計數慢有咩方法?
go

計數慢有咩方法? [複製鏈接]

個仔依家小二, 做數學功課成日都做到夜一夜, 教極都唔識, 好激氣, 考試又成日唔夠時間做, 搞到成績差, 點算好?大家有無比小朋友出去學數學?
   3    0    0    0

回復 kakamamama 的帖子

做數學先!!!會越夜做數,越疲倦!!!!!係唔係细囝!!!

佢計算慢, 咁解題OK嗎?

回覆:YolandaTam 的帖子

Kumon lor

引用:個仔依家小二,+做數學功課成日都做到夜一夜

原帖由 kakamamama 於 13-03-13 發表
個仔依家小二, 做數學功課成日都做到夜一夜, 教極都唔識, 好激氣, 考試又成日唔夠時間做, 搞到成績差, 點算 ...
用日常生活例子 ,放入數學題中,我和幾個朋友覺得可行。
我都攪掂了。超巿行多兩三次便OK的。
試試吧。

回覆:計數慢有咩方法?

可唔可以日日都比十條數小朋友計?簡單既,先比小朋友建立左信心,再比啲解題同算式咁。。。

計多些會快, 所以比多些補充練習佢做!!

引用:個仔依家小二,+做數學功課成日都做到夜一夜

原帖由 kakamamama 於 13-03-13 發表
個仔依家小二, 做數學功課成日都做到夜一夜, 教極都唔識, 好激氣, 考試又成日唔夠時間做, 搞到成績差, 點算 ...
咁小一時佢又做數得唔得?
而家小二,小朋友卡在那裡? 解題,乘數表? 還是「+ - 」數都計得唔清,唔記得進位,借位?
文字題弱可買學林應用題解比佢做,內裡有solution 家長理解完可以再簡單表達番佢知, 我覺得這本補充不錯(因仿間很小英文文字題數),我仔由小1做到小3。

出去上kumon ?

王國會長

引用:Quote:原帖由+kakamamama+於+13-03-13+發表

原帖由 pooh仔 於 13-03-14 發表
咁小一時佢又做數得唔得?
而家小二,小朋友卡在那裡? 解題,乘數表? 還是「+ - 」數都計得唔清,唔記得進位 ...
這个方法p3而家試緊,上次考試慢不合格。而家計時兼做学林同乐思,看今次睇下有冇成效。

kakamamama 發表於 13-3-13 17:52

不如試下珠心算啦.

簽名被屏蔽

一定要確定每一課都要清楚的識做;我記得一年級時,小朋友有某課唔太識,你一定要幫他克服架,不然時間長了,就學的越來越深,基本未熟又加深,會學得吃力......另外有些學數的友人告訴,小朋友唔識計,千萬不要說些不好聽的說話打擊他,例如咁蠢等等,因為學好數學會有自信心的。

上公文數,習慣計數,習慣與時間競賽.

係咪個底打得唔好唔識做? 係就快d同佢打返穩先做得快d.

買精選500小一下學期,小二上、下學期,小三上,下學期,
由小一做起

我都讚成albb買練習比小朋友由基礎做起,但買邊個出版社我沒有研究,自己小朋友未試過要由頭學起,不過我理念都是這樣.....但家長會想平日功課已經好多,怎會有時間呢?!我覺得現在家長先教他現在學的,教到幾多就幾多,基礎的不如由暑假開始,每天教一、兩課,然後給他做練習,如果暑假可以實行,相信都可行的,不過真的要持之以恆,好快會見到成績!
暑假漫漫長,可以安排做些練習,或者學些課外野,運動下,暑假充實到不得了!

引用:我小朋友一直都有讀公文數,+可能做公文果陣

原帖由 花花花豬 於 13-03-15 發表
我小朋友一直都有讀公文數, 可能做公文果陣有計時, 又每日練習, 所以越做越快, 我覺得你都可以俾個仔去試下 ...
太機械化,到高小便沒有用。一定要對症下藥。
當小朋友,做到擴拒便更大件事。

趁而家仲細, 仲有方法同時間補救, 要快d打返好個底, 試吓搵下數學班都好, 如果唔係, 再大d就越黎越多新野就更難搞
‹ 上一主題|下一主題