用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 可否分享GFDF的食谱
go

可否分享GFDF的食谱 [複製鏈接]

最近尝试戒口,吃的很单调,小吃主要是LITTLE GIANT 订的,也很单调。大家可否分享一下价廉物美的小食。有些超市的食品,比如米饼,杏仁饼,成分没有奶、古物,但是否真的安全呢?
   6    0    0    0

你指的小食是否在下午茶時間? 我通常俾幾塊餅仔(gfcf)同生果佢食, 有時會煎啲南瓜餅/蕃薯餅, 有時買鯪魚肉整下魚蛋, 不過我多數懶, 都係少少餅仔+生果, 有時會飲包米奶, 有時帶佢食豆腐花, 不過我囝無嚴格戒口的, 我只係盡量避免而巳

回覆:ttrrmm 的帖子

外國餐廳有GF menu, 吾知香港幾時會有呢?

就算戒口,食物都要豐富多變,戒口才變得可持續進行。食譜螿多的呢。
主菜:煎豬扒、焗燒腩仔、自製豬肉丸、焗薯條、GFDF的各類粉麵、炒飯、東坡肉........
小吃:啫喱糖、用無奶朱古力變做卡通公仔造型的朱古力粒、自製各款GFDF蛋糕、曲奇餅、(新手的話,曲奇餅建議用CHERRYBROOK的朱古力粒預拌曲奇餅粉,蛋糕的話就推介bob's red mill chocolate cake mix,兩款都係易整、好食)。蛋糕變化多,可以做CUP CAKE,可以做一磅裝生日蛋糕,忌廉就用腰果自製而成,包保安全。味道可以有朱古力、雲呢拿、綠茶,基本上只要想得出,再研究下食譜,食物跟我地一樣多變、好味又健康。

回覆:可否分享GFDF的食谱

You can make gf cookie

回復 ttrrmm 的帖子

其實中餐好多都GF, GF 飲食其實好健康,多蔬果、足夠嘅肉類、少啲用現成醬料、少用麵包糠整炸天婦羅就可以。
買整麵包、意粉嘅材料係唔方便,除非住係港島,除咗銅鑼灣、灣仔、金鐘、中環、上環、愉景灣、長沙環、青衣、大角咀外,就要上網訂 (平幾多吓,要自己行多幾間就會知)。

中餐食譜網上好多,西餐嘅都唔少,我有睇網上嘅,但有時都會去中環太子大廈、又一城、時代廣場嘅書店買GF
diet 嘅書。
‹ 上一主題|下一主題