用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 請問資優生的父母
樓主: charsiumama
go

請問資優生的父母 [複製鏈接]

mini_cc 發表於 13-4-20 16:05
回復 melonfans 的帖子

It is the same case as my son.....he is still suffering from speech delay eve ...

吾好介意, 請問你係咪做WISC TEST?  未夠5歲做係吾準, 而且IQ TEST係包括口語表逹, 你小朋友講野咁弱, IQ SCORE都會跌得好勁.

我仔仔同你小朋友應該差吾多大, 應該細佢幾個月, 上年健康院CHECK, SPEECH DELAY 1年, 今年追到可以中英句子翻譯.

不論佢係咪資優, 最緊要追番佢言語水平, 吾係好影響學習!

mini_cc  個衰仔極抗拒中文呀!!激C我  發表於 13-4-21 16:35

回覆:charsiumama 的帖子

我仔仔啱啱好兩歲…距三個月就識拍手掌…7個月已經識宜家伶杯飲水…無吸管…直接好似大人甘飲…我唔會特登教距野…都系生活中距自己學嘎…歲半跌左粒糖糖入梳發底…自己已經識伶距婆婆噶子孫尺遼距出來…不過宜家講資友仲好早…

我見呢個post,好多家長都好想自己子女係資優生, 不過如果你地小朋友真係的話, 我諗真係激到嘔血!

特別係細嗰時, 情緒問題一大堆, 又固執, 又吾聽人講, 又自我.............

有時都吾知點教

最重要係返咗學問題就嚟! 我識個家長咁話: 送得個gift 畀你, 實有附屬品送畀你.

我個仔做的是由CP做的Psychoeducational ass. measeures administered by Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence _ Third Edition - UK Standardisation (WPPSI-III)........由於兒子入讀國際學校,EFS及HARROW亦指明須要提交此報告(由於我已申報兒子有言話遲緩......)

melonfans 發表於 13-4-20 22:41
我見呢個post,好多家長都好想自己子女係資優生, 不過如果你地小朋友真係的話, 我諗真係激到嘔血!

特別係細 ...
其實我有時都唔明.....在教育中,資優同智障其實都係UNDER特殊教育............點解D人會想自己小朋友是有問題的那一個?在我小時候,弟弟是一位中度智障且有過度活躍的人。到我大了結婚,其實最初真的不想要小朋友,因為真係好驚下一代有問題,結果在C6支持下生左個仔,但不幸地仔仔好細個已異於常B.....但唔係佢特別醒!事實上,佢咩發展都好似慢過人咁,從無爬過,18個月先叫識行,2歲幾都未講到超過10個單字........3歲2個月先介DIAPER,到今日4歲7個月仲好似初生BB咁一晚3-4次夜奶,一日到黑發脾4,因為佢好多野識,但表達不到,超級硬頸(我就激C!仲要佢老豆同佢一Q樣!),成日話人地唔識,係錯!自已O岩晒

好處:
1. 由滿月起已經好似唔使訓咁,下午最多訓一次共5“分鐘”(最長), 到宜家早上一家是全家最早起,並不用叫起身,沖涼之後自動波要返學
2. 做功課完全唔需要理同教,只需幫佢拿出放在枱面上,之後關門等佢自己在房完成功課,做完佢會自動出來比你睇。因為教佢都無用;第一,佢唔聽人教;第二,即使你教左佢幫左佢都好,佢都會要你擦走佢,因為佢會話我做得不好同埋唔識!!

其實個衰B....到今日都未識唱A-Z......但事實上佢未夠一歲已可以隨機抽問地分辦A-Z........但結果係好多學校都唔肯收佢,因為佢唔出聲,人地當佢咩都唔識!

melonfans 發表於 13-4-20 18:01
吾好介意, 請問你係咪做WISC TEST?  未夠5歲做係吾準, 而且IQ TEST係包括口語表逹, 你小朋友講野咁弱, IQ  ...
我無問佢係咪咩優,我只知道有special need的想入learning support group就要做此TEST咋.....
個測試有4個大類的composite scores 分別是VERBAL IQ;PERFORMANCE IQ;PROCESSING SPEED同FULL SCALE IQ
你講得o岩,由於兒子的語言能力差(其實佢接收能力係完全無問題的!可想而知表達能力係差成點)所以V IQ得88, 個CP都話仔仔的FULL SCALE IQ雖只得118,只屬中上...........但FULL SCALE分數明顯地受到語言能力影響!能力差距亦太大了!

結論.....即使8月入讀小學仍需要接受言語治療,不用讀特殊學校,但須要入讀有learning support group的國際學校,即傳統學校的S位!而不是MAIN STEAM的學位........我前半生的慢慢長路又要再開始了~~

個CP都覺得我好辛苦,叫我搵個CP自已見,幫自已減壓......事關我C6都係同個仔有同一樣的問題!所以C6其實唔覺個仔有問題,亦不覺自己亦有問題(我之前拉左C6去見CP做TEST的,不是屈佢!),加埋個細佬............真係問題天天都多!

mini_cc 發表於 13-4-21 16:33
我無問佢係咪咩優,我只知道有special need的想入learning support group就要做此TEST咋.....
個測試有4個 ...

你地係咪屋企講廣東話?  佢讀邊間 IS? 工人姐姐湊?  同學仔之間用咩語言溝通?  

我嗰時只同佢講英語, 但返學同學仔講廣東話多, 佢就好想學廣東話, 朋輩影響好大.  我最後都屈服, 用番廣東話, 佢就學得好快.  學好咗廣東話, 英文就一樣PICK UP 得快.

我小朋友返咗3個月學都未識講A-Z, 到佢SICK LEAVE咗2星期, 我就朝朝係YOUTUBE揾a-Z teaching prog. 教佢,2星期 咁就教識咗,

你都努力, 加油!

我已經係Full time mom 加姐姐照顧佢~姐姐只識英文,所以我地一家一直以來都只講英文,當時我一心想周圍都係廣東話,點都學到掛!點知隻衰人宜家對中文好抗拒,如果我同佢講中文,佢會覺得我玩佢, 發脾氣.....佢DADDY都咁話我....佢返上午TUTOR TIME的, 但一星期有2日下午要去政府安排到WATCHDOG的early education training,有Special education training, ST.....

我本以為佢會在TT學到中文,點知讀左幾年都係咁,問下老C,原來即使識廣東話的同學仔在校內亦只會講英文,學校係有普通話,所以仔仔識的小量中文亦係講國語的~
至於WATCHDOG,由於主要服務以英語為第一語言的小朋友,所以同班的亦無人識講中文.....我個仔比較上叫識得多了(<10個詞語)

mini_cc 發表於 13-4-21 19:45

我已經係Full time mom 加姐姐照顧佢~姐姐只識英文,所以我地一家一直以來都只講 ...

其實佢單一語境, 佢應該好快學到講野.  吾似我地又中又英, 令佢開頭學得咁慢.

mini_cc  就係咁都咁慢先令我頭痛!  發表於 13-4-21 20:21

mini_cc 發表於 13-4-21 19:45

我已經係Full time mom 加姐姐照顧佢~姐姐只識英文,所以我地一家一直以來都只講 ...

mm.......你說英語流利嗎?  

我見你寫英語好本地化, 如果英語吾係你1st language, 本身教導者都未能掌握好語言運用, 咁好難教導小朋友學好語言. 小朋友都係模仿日常生活對話同經過教導先學會語言,

因為你小朋友iq正常, 又單一語境. 佢應該可以學習得好快.

希望你吾好怪我咁直接  

mini_cc  絕唔介意!大家都想搵個原因出來,為孩子好呀!  發表於 13-4-21 22:41

廣東話先係我的第一語言,只在英國讀書,亦係讀科學的科目,對語言的吸收能力只是一般(天生)我係個女仔,應該好早識講野,但我細個都要4歲先識講.....其實個仔遲講野可能係似我英語流利....我唔知點叫流利,總之在英國獨自生活無溝通問題,在香港的外藉朋友亦能暢所卻言囉~~
由小學到大,中文的表達能力叫OK,但寫就........10個字有8個唔記得點寫,嚴重拾筆忘字
英文就真係跟返本地人呀~大家容易明白嗎~~我老公成日都覺得我好做唔做!但明明我不是英文人!
其實我都好想好想同阿仔講廣東話的,但他1歲時ST叫我一家要等佢第一語言打好根基,才可建立第二語言......於是一直等,點知等到宜家都未得!
我有問過係咪因為我地英文不是第一語言,所以會咁~~ST同CP都話唔係,因為如果佢吸收到應用到,最多都會本地化左o者,唔會講唔出~就好似有鄉音的小朋友咁o既道理

mini_cc 發表於 13-4-21 22:36

廣東話先係我的第一語言,只在英國讀書,亦係讀科學的科目,對語言的吸收能力只是 ...

希望佢可以快d學好語言, 我小朋友啱啱返學嗰時, 佢未識講野, 佢真係好吾開心.  依家可以表逹到佢想要嘅野, 情緒都好好多.  我自己都好開心.

引用:+本帖最後由+melonfans+於+13-4-20+22:51+

原帖由 melonfans 於 13-04-20 發表

我見呢個post,好多家長都好想自己子女係資優生, 不過如果 ...
豬頭骨會貼切d

傻太 發表於 13-4-22 10:13
豬頭骨會貼切d

你小朋友k1, check咗係資優?

mini_cc 發表於 13-4-21 15:56

我個仔做的是由CP做的Psychoeducational ass. measeures administered by Wechsler ...

請問你個test做咗幾錢?  係邊度可以做架?

仔仔上年係cac做咗1次, 嚟緊5歲我都想同佢評做下.

thx!

在Watchdog做的,佢喺那裡讀緊的就收$4500,非學生就$9000

melonfans  thx  發表於 13-4-24 09:17

thanks for sharing
‹ 上一主題|下一主題