用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學生遭欺凌
go

學生遭欺凌 [複製鏈接]

個仔上星期五俾老師打咗一巴,今去同校長理論!
個老師話無發生咁嘅時,係我仔講大話!我真係怒到咸咗出嚟!
佢話無小朋友見到無證人,其實件事係由同學仔講俾我知!!!我先再問個仔!
我而家都唔知可以點做......!
我又唔可以自己問D小朋友證供, 報警要申請CCTV都要一頭半個月!!!

有無Mami有經驗,分響下.......我好頂,想同個仔取回公道!!

0    0    0    0

回覆:babykarlson 的帖子

通知你的同學仔有目擊過程嗎

你小朋友幾大?佢有冇同你清楚講番成件事? 同學仔消息可靠嗎? 應該而家d老師好少打學生,因為博唔過,但當然仍有. 建議你問清楚同學同仔仔先, 如確係事實可向教育局投诉.

回覆:學生遭欺凌

如果真係想討回公道,就算申請cctv 要幾耐都申請啦,right?!
但報警前,你要好肯定告密小朋友係非常可信先得,因為冇得返轉頭架啦!

又無攪錯 ?
我個仔係學校,上體育堂時,跌到個頭起咗 "樓" 老師唔理我已經好嬲.
你個仲俾 老師打 , 真係過份.

想問取回CCTV,代表一定可以看到有關被打過程嗎?

引用:想問取回CCTV,代表一定可以看到有關被打過

原帖由 luilui007 於 13-04-16 發表
想問取回CCTV,代表一定可以看到有關被打過程嗎?
你有想個同仔較校嗎?即使有被打或冇被打?

回覆:學生遭欺凌

如果報警,你要預咗轉校先好,如果唔係,怕你嚟緊嘅路更難行。

而家學校啲老師咁架! 無質素。最重要知道整件事的來龍去脈, 確定老師有否有打你個仔,再商量是否作進一步行動,因為開始左就無得番轉頭,可能又要作轉校準備,因為留番E間學校, 唔知會否被其他老師針對,想清楚啊!

1) 要確實有此事 - 詢問目擊者, 可以的話錄音, 當然最好有一位以上目擊者

2) 打去教育局, 分區的調查員幫你跟進件事, 當然佢哋唔係警察, 唔會落區同你搜證

3) 如學校有宗教背景, 可要求他們協助, 如天主教, 可以打去天主教教區教育事務處
4)其他方法亦可, 家校會 - 傳媒 - 報警等方法

根據教育規則第58條, 教員不得向學生施行体罰, 身體接觸亦不恰當

唔好怕轉校或無書讀, 要據理力爭, 否則孩子在校園不但被老師"標籤"及歧視, 而且連同學仔亦會"蝦"埋一份. 價值觀好重要, 唔好扭曲, 否則將來阿仔成長會變得好"灰".

如果唔讀, 教處會安排同區有边間有學位剩, 問你是否要入讀等或他區查詢, 不過後話, 當然要處理件事先.

件事越快搜證(問同學仔)越好, 否則年紀細, 佢哋好快就會忘記, 到時就記唔起就難指控.

要去找校長理論前,有否明白了整個事情的來龍去脈,各有關人等的關係,情緒狀況等等?有誰是親眼目擊整個情形?證人所站的地方會不會有機會出現了視覺上的誤會?證人跟你受害人和老師的關係怎樣?他本身的操行成績如何?证供可靠吗?所謂打了一巴,是重是輕,有沒有傷痕。。。 要確保對方沒有挑戰你所說的話真假的餘地,才去當面上訴於最高當權者,這才會有機會得到你想要的,因為你現在是控告另一個當權者,這是可大可小的指控。

現在是回不了頭的了,那位老師肯定會跟你敵對,因為他是被告,你是原告。現在可做的,是打贏這場仗,幫你的小孩取回公道(如果是事實的話),但現實一點來看,要繼續留在這校讀書的話,也真的需要很大勇氣。當然,如果小孩子讀書成績出眾,幫學校拿獎,應該問題不會太大。

打的一巴輕重已不重要, 最重要是有無打過或任何身體接觸
另外, "打"一字已經唔重要, 動机先係最重要

回復 羊咩囝 的帖子

法例有沒有說,老師不可輕輕撫摸學生的頭頂或臉龐,以作安慰和鼓勵?

如果我是那個老師,萬一被證人確實指證,我也可以說,那時的確我以比較大的聲音教訓他,但我是為他好,證人所說的動作,我只不過是輕輕撫摸他的臉龐,以表達我對他的關懷,提醒他不要在犯錯,怎知道他把我的嚴厲責駡懷恨在心,現誣告我。他又沒有傷痕,又沒有受傷,這是什麼道理?

打一把和輕拂,差好遠wor,好「詭辯」

回復 Jane1983 的帖子

“诡辩”是因为你已经确认“我”是犯罪者,但在审讯是,我应该是presumed innocent, 原告要证明我打过,就要拿出罪证。
所以,小孩和证人的可信度是很关键的。如果小孩和证人一向都是乖学生,成绩优异,品行良好,这个case就会很好打,但如果是相反的话,你话呢?
世界是不公平的,很多时候只能怪自己没实力。。。

引用:回復+Jane1983+的帖子 “诡辩”是因为你已

原帖由 猴子爸 於 13-04-25 發表
回復 Jane1983 的帖子

“诡辩”是因为你已经确认“我”是犯罪者,但在审讯是,我应该是presumed innocent, ...
應該認真正視問題,事實上,我認為有些老師的行為,未必完全正確,睇報紙,偶然也會發現一些老師涉及不當行為,莫講話只係一位教師,就算身為家長,也不能夠動手動腳,你估係以前我地年代,所以,樓主:一定要攪清楚,如果係老師出手,嚴肅處理;如果係小朋友作故事,也要嚴厲處理;處理失當,後果可大可小!

回復 JL3 的帖子

当然想要处理,但现在的问题是怎样处理。

楼主都还没有給出很多资料前,其实很难做出批判,即使是对那位老师,也可能是不公平的。

举例说(只是举例):小孩非常串嘴,无大无细,目无尊长,嬉皮笑脸,粗话回应,路人见之,皆想打之,老师忍无可忍,动一下手,没出尽力,猛力收回,旁人见之,大感错愕,此乃大好机会,后告发之。

没心留难楼主,只想说明,凡事可以从不同角度,看成不同东西,在资料不全下,不宜太早作出判断。

今時今日的社會,兜巴星邊個都係刑事,舉手前要想清楚,大力細力都一身蟻。

小朋友係可以好曳、好難頂,所以吾係人人有應該生兒育女,亦吾係人人有資格做教師。

猴子爸  我所说的“动一下手”,不一定是接触到皮肤表面,就是差一点点。。。  發表於 13-4-26 10:06
‹ 上一主題|下一主題