用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港民生 vs 高主教 vs 明慧
go

香港民生 vs 高主教 vs 明慧 [複製鏈接]

仔仔宜家喺香港民生讀緊PN,今年升K1, 高主教 同 明慧都收佢讀am, 諗緊呢三間讀邊間好!請問有咩意見?!
   3    0    0    0

引用:仔仔宜家喺香港民生讀緊PN,今年升K1,+高主

原帖由 hoiyangel 於 13-04-17 發表
仔仔宜家喺香港民生讀緊PN,今年升K1, 高主教 同 明慧都收佢讀am, 諗緊呢三間讀邊間好!請問有咩意見?!
...
I vote 高主教

我都揀高主教

回覆:香港民生 vs 高主教 vs 明慧

Of course 高主教

但係聽人講高主教英文麻麻地,全校得一個NET,同埋學校新,D老師水平唔係咁平均,唔知係咪真架呢?

回覆:hoiyangel 的帖子

Vote for 高主教!

如果高主教vs维記呢?

引用:如果高主教vs维記呢? +

原帖由 jojo7neko 於 13-04-22 發表
如果高主教vs维記呢?
I will vote for 高主教 as well!

要睇下您小朋友個性及您想佢接受那樣教育模式喎。

How about 高主教 vs Rosaryhill Kindergarten?

回覆:zenobiacheung 的帖子

聽聞高主教唔係一條龍上中學wow

回覆:wonderland07 的帖子

I also heard this.  I guess it will have bigger chance that outsider

一半机會都算高啦

其實真係好睇家長要D咩嘢。幾個星期前公司有easter party,好多同事都帶埋小朋友嚟,有兩個讀明慧國際部和學之園嘅小朋友英文好叻,同D外籍小朋友玩和交談完全冇問題,唔講仲以為佢地讀IS,睇落佢醒過同場另外幾個讀名龍幼嘅小朋友好多。可能每日接觸2,3個鍾英文跟每星期出外谷幾個鍾英文真係有D分別。

可能真係時代唔同,以前冇追求兩文三語,個個幼稚園小朋友英文都差唔多。

咁又未心!如果換轉鬼仔講中文,妳又會唔會話佢地無咁醒?人地龍校小朋友母語教學,只係英文起步遲,唔係差。人地龍校小朋友甚至跟本唔想跟佢地玩個套嘢。唔可以話人地唔講英文就話人地差。名校中小學幼稚園用中文學習比比偕是。例如陪正幼稚園小學用中文教學,點解人地成日有9A 甚至有次10A?大家未去終點邊個夠譫話醒唔醒!

SmartCandy 發表於 13-4-28 17:50
咁又未心!如果換轉鬼仔講中文,妳又會唔會話佢地無咁醒?人地龍校小朋友母語教學,只係英文起步遲,唔係差 ...

培正有9a, 10a?  請問邊年?

連民生kg上年都開始要轉國際班, 脫離學卷,  小學中學改為部份班別英文教學, 吾再全部母語教學.

無他, 入u率遞減, 英語水平下降, 公開試吾夠其他學校爭, 呢個係事實.

引用:+本帖最後由+melonfans+於+13-4-28+18:36+

原帖由 melonfans 於 13-04-28 發表
煩請你去倍正中學網頁睇吓就知邊一年,而且仲睇到佢過往成績,透明道好高。

SmartCandy 發表於 13-4-28 23:05
煩請你去倍正中學網頁睇吓就知邊一年,而且仲睇到佢過往成績,透明道好高。

...

見到了!  只是見到小部份尖子榜, 請問有沒有入大學比率?  thx!

真係好似唐英年咁講,小學要睇入 U 率?:;pppp:  
其實公道啲,有啲家長想小朋友讀母語然後中學去外國升學咪鐘意入 local school 囉,我身邊大部份家長就是這一類。如果想小朋友响香港考大學就要多啲競爭力!

kittyland06 發表於 13-5-1 07:54
真係好似唐英年咁講,小學要睇入 U 率?  
其實公道啲,有啲家長想小朋友讀母語然後中學去外國升學 ...

咁就要問下點解想入龍校嘅原因la!   不過吾知講你聽又明吾明呢?!   

我個年代己經係英文小學, 升中去外國.  依家香港嘅 is / 直資/ 私立水平咁高, 一樣有人去top tier 嘅overseas u.

不過大家吾同層面同思想, 又真係好難溝通!  
‹ 上一主題|下一主題