用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港民生 vs 高主教 vs 明慧
樓主: hoiyangel
go

香港民生 vs 高主教 vs 明慧 [複製鏈接]

引用:Quote:kittyland06+發表於+13-5-1+07:54+真

原帖由 melonfans 於 13-05-01 發表
咁就要問下點解想入龍校嘅原因la!   不過吾知講你聽又明吾明呢?!   

我個年代己經係英文小學, 升 ...
你响咁高層面,我平民嚟架咋!:;pppp:

kittyland06 發表於 13-5-1 16:54
你响咁高層面,我平民嚟架咋!

我地嘅層面不同於......你鍾意用呢個:;pppp:,

我鍾意用呢個   同人溝通law!  

引用:Quote:kittyland06+發表於+13-5-1+16:54+你

原帖由 melonfans 於 13-05-01 發表
我地嘅層面不同於......你鍾意用呢個,

我鍾意用呢個   同人溝通law!  
咁鐘意外語點解唔直接去外國生活?

GCG 發表於 13-5-1 19:22
咁鐘意外語點解唔直接去外國生活?

其實我只怕咗香港教改, 再加埋上次硬推國教.

依家派得派位小學, 功課閒閒地都5-6樣, 日日做功課都2,3個鐘, 轉頭又話呈分試.

就算日日埋頭苦幹, 大把人讀咗10幾年英文, 中學畢業, 講寫英語都有困難.  當然吾可以話所有人!

我自己都想下一代2文3語都流利, 依家就為小朋友做好準備, 萬一又嚟教改, 無所適從, 都可以試IS 或出外讀書.

就算日本, 德國, 法國, 大陸, 台灣, 佢地全部母語教學到大學, 係香港先改嚟改去, 但係大學始終用番英語授課.

回覆:香港民生 vs 高主教 vs 明慧

我始終覺得中國人要識睇寫講中文。不喜勿插!

回覆:SmartCandy 的帖子

非常同意。英文唔好就話唔夠醒呢句話已經唔make sense. 又唔見話中文唔好就唔醒,咁擺明就係歧視母語?

其實龍校好多都唔似非龍校咁要係幼階段逼得咁緊。原因好簡單,就係佢哋仲有時間係小中慢慢去培訓,唔需要因要考小而小小人仔就要佢哋練得週身刀。呢樣我較buy,唔想咁細就要咁辛苦,咁當然都要睇下有無信心可直升小學嘞!

我會睇小朋友情況,民生樓主讀梗,都知道好唔好。

高主以品德為主,佢唔淺,係英文只有一個外籍老師,同有一半機會升高小(不過這個係未知,因為今年K3不是係高幼出來,所以有所保留)。我覺得好睇小朋友性格去邊間。

引用:仔仔宜家喺香港民生讀緊PN,今年升K1,+高主

已放棄明慧,現在還在考慮民生定高幼!我仔仔讀民生很開心,我怕他讀高幼這類傳統幼稚園會不喜歡!而且高幼又不是直升高小,好像沒有很好的原因要轉校!

其實高小及港同都是我心儀的學校,但小朋友還很細,我都未知他適合讀哪類型學校!苦惱中!

回覆:香港民生 vs 高主教 vs 明慧

既然係心儀,就揀高主教,就算而家唔讀,考小學又可以考到,到時咪仲唔適應。
英文有人話深,又有人話淺,我阿女而家k1,但係因為由細到大,平日係屋企,睇電視都係英文,我先至覺對阿女黎講係淺,phonics已經教完T sound啦,寫字已經教完A,E,F,T,L,D,H啦,可能仲有,唔記得,咁你覺得如何?

回覆:vnghk0001 的帖子

引用:已放棄明慧,現在還在考慮民生定高幼!我仔

原帖由 hoiyangel 於 13-05-14 發表
已放棄明慧,現在還在考慮民生定高幼!我仔仔讀民生很開心,我怕他讀高幼這類傳統幼稚園會不喜歡!而且高幼 ...
高幼用活動教學,都教幾多課外知識,中文的程度是高的,而英文程度適中,功課量則不多不少,是一間天主教氣氛濃厚的學校。

引用:Quote:原帖由+hoiyangel+於+13-05-14+發表

原帖由 feiji 於 13-05-15 發表
高幼用活動教學,都教幾多課外知識,中文的程度是高的,而英文程度適中,功課量則不多不少,是一間天主教氣 ...
我其實想話,我覺得高幼都幾愉快學習㗎喎。

路過想問下各位家長意見:
北角民生VS聖瑪加利大, 你地會點睇呢?THX
‹ 上一主題|下一主題