用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問初小女仔帶無框眼鏡好唔好?
go

請問初小女仔帶無框眼鏡好唔好? [複製鏈接]

輕啲,無個框遮住視線,有彈力的架應該不會斷。但唔知有無邊啲缺點我沒想到

0    0    0    0

回覆:frenchfries 的帖子

Needs to hv plastic lens, if glass made, too dangerous!

不適合、因螺司同鏡片接合部分非常容易鬆、大人帯都5係GUM好、小朋友粗帯D、所以不好。 如要求軽、PLASTIC FRAME (内裏没有用白銅眼鏡「比」個種)都軽、用超薄鏡片等等。  OR 可選択TITANIUM FRAME
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請問初小女仔帶無框眼鏡好唔好?

初小吾建議戴無框。如果想輕又襟,可考慮有隻韓國框(見圖),我仔戴左幾年眼鏡,之前怕佢用野粗,配眼鏡舖小童套餐$388/$488果d,試過幾星期玩完一對。後來忍痛配個貴,用左幾年!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請問初小女仔帶無框眼鏡好唔好?

個框賣點係彈力強同輕

但看金属的、材質応該是白銅的吧、不重嗎? 其実我女女也是帯韓国造的、BUt是PLASTIC的、超軽、全PLASTIC,没有金属、所以軽。 我自己就帯同類型、BUT FROM EUROPE的、当然韓国的便宜多、小朋友帯韓国的、OK LA.、其実鏡片好重要、亦是影響重量的重要原素。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Mighty+於+13-4-21+12:12+編輯

原帖由 Mighty 於 13-04-21 發表

但看金属的、材質応該是白銅的吧、不重嗎? 其実我女女也是 ...
超輕,不過我吾知咩質地,吾係titanium因為我記得sales話titanium好貴,呢個框係另一隻原料,有個歐洲牌子就係鈦,成個框任扭tim,個框都過3000(嘩!)。呢個框之前果「代」係無縫成個啤出黎,佢呢「代」就有分開腳,吾清楚改良原因,只知小朋友周圍捱周圍訓都吾怕拗柴。我仔配超薄鏡因為佢鴛鴦眼大遠視,如果配厚鏡一黎重,二黎會放到大細眼

回復 Charlotte_mom 的帖子

幾年都無變度數,咁好?

醒目開學勳章 王國長老

差唔多要配過對鏡, 因為塊鏡花晒, 個框就可以繼續用

度數穩定幾年好好喎,有咩辦法?

眼鏡舖未必肯幫手重用個框。我試過有個框好舒服想用番,但眼鏡舖話個框或多或少總會有些變形,好難重裝

醒目開學勳章 王國長老

你間咁架......., 我試過1,2次都得呀, 有時就掉返轉, 框爛鏡唔爛

回覆:Charlotte_mom 的帖子

佢用緊韓國好輕嗰隻膠架,但個框都幾粗。佢話阻住視線。亮X點有只奧地利出專門俾小朋友既無框架。有無人用過?請問好唔好?

A-Mum 發表於 13-4-21 23:38

眼鏡舖未必肯幫手重用個框。我試過有個框好舒服想用番,但眼鏡舖話個框或多或 ...

我女都係用舊框架, 而家 keep 住兩副舊框, 度數改變時就用舊框換鏡片.

A-Mum  我比人呃!   發表於 13-4-22 12:43

醒目開學勳章 王國長老

frenchfries 發表於 13-4-22 10:03
佢用緊韓國好輕嗰隻膠架,但個框都幾粗。佢話阻住視線。亮X點有只奧地利出專門俾小朋友既無框架。有無人用 ...

貴唔貴? 等我研究下先

回覆:Charlotte_mom 的帖子

$1900

回覆:happystar 的帖子

無問。

小學生好粗老的~ 成日整爛野. 如果你無框眼鏡~一年就玩完了.

所以好多眼睛店都叫人配膠框的~
‹ 上一主題|下一主題