用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一,補中文
go

升小一,補中文 [複製鏈接]

中文字識得好少,想急救補中文,邊度好?
最好東䥫或地鐡沿缐。
Thx !

11    0    0    1
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

有些事是急不來的,想孩子認識多些字,還是要由閱讀開始,培養孩子的閱讀興趣及習慣後,你會見到進步的。(在大學時有一位同學是唸字典的,但我不會推薦這個方法。)

回覆:升小一,補中文

可以試下先認識地鐵站名,小朋友較有興趣

回覆:升小一,補中文

我自己教成效不大,可能我方法吾好,
我想雙管齊下,有冇中文專科教呢?
創x紀課程都適合,可惜䝰間就吾到!
有冇其他介紹?
Thx!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:我自己教成效不大,可能我方法吾好, 我想

原帖由 virgokaren 於 13-04-29 發表
創x紀課程都適合,可惜䝰間就吾到 ...
有間叫早慧,總舍在沙田,有朋友讀緊口碑好,你上網睇下啦

引用:我自己教成效不大,可能我方法吾好, 我想

創x紀課程都適合,可惜䝰間就吾到 ...
朋友,我嗰件科科都半桶水,我都好驚呀

引用:Quote:原帖由+virgokaren+於+13-04-29+發表

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-04-29 發表
有間叫早慧,總舍在沙田,有朋友讀緊口碑好,你上網睇下啦
早慧咪係創x紀,我時間夾吾到呀!

引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-04-29+發

早慧咪係創x紀,我時間夾吾到呀!
又係喎!醒唔起添!

冇第二間可介紹?

早慧星期一至日都有堂,都夾唔到

回覆:bbforever 的帖子

仲有咁多間分校,為何夾唔到?是否小朋友有太多其他班?

引用:中文字識得好少,想急救補中文,邊度好?

引用:仲有咁多間分校,為何夾唔到?是否小朋友有

原帖由 hkparent 於 13-04-30 發表
仲有咁多間分校,為何夾唔到?是否小朋友有太多其他班?
因為我地住得遠,因為返下午班,星期六的時間又撞左學緊的活動。
所以真係夾吾到。

坦白講多閱讀圖書最有用. 我用了一個暑假, 由每句唔識幾個字, 到暑假尾, 每版唔識1-2個字, 進步好明顯.

最初每人讀一句, 每人兩句, 每人一段, 每人一版......最後佢會覺得你讀得慢, 要自己睇.

最初可以睇漫畫或佢鍾意的圖書 (如喜洋洋), 然後嘗試不同類別 (小囡喜歡童話故事, 有靚靚圖畫, 大字體).

virgokaren  Thanks! 我會試下。  發表於 13-5-5 00:48

回復 virgokaren 的帖子

其實可以試吓公文(kumon),  我女由k3 讀至現在小五,我覺得她識得的中文字很多.

minisheep  請問中文公文, 初學每天要花多少時間做?  發表於 13-6-5 10:36

shanma 發表於 13-5-10 14:16
回復 virgokaren 的帖子

其實可以試吓公文(kumon),  我女由k3 讀至現在小五,我覺得她識得的中文字很多. ...
佢吾多中意重複抄寫,可以嗎?

回覆:virgokaren 的帖子

成世流流長,佢依家才k3就要出外補習,你叫她怎樣喜歡中文、喜歡學習呢?
假設你不是想搭棚賣廣告,其實不停有家長告訴你現階段是閱讀認字的時候,學中文不能急,要一步一步。基礎漢語500、我自己會讀都是好的中文基礎書,值得試。
學中文難免抄寫,不上公文也可在家寫字(小量)及學書法。

K3自己教啦。。。拆字教。例如:洗澡、操場、噪音、亁燥。。。轉了部首就學了幾個詞。平日多用四周的告示牌、餐牌、食物標籖。。。等等。

引用:K3自己教啦。。。拆字教。例如:洗澡、操場

原帖由 Yanamami 於 13-05-11 發表
K3自己教啦。。。拆字教。例如:洗澡、操場、噪音、亁燥。。。轉了部首就學了幾個詞。平日多用四周的告示牌 ...
Same here. 依家繁簡體一齊教,大啲有更多中文書選擇。

家長如果有時間,俾小朋友睇下書(繪本),慢慢來,會有進步既。
‹ 上一主題|下一主題